"Dünyada Ve Türkiye'de 1 Mayıslar: Çalışanların 1 Mayıs'a Bakışları" Araştırması

"Dünyada Ve Türkiye'de 1 Mayıslar: Çalışanların 1 Mayıs'a Bakışları" Araştırması

Stratejik Düşünce Enstitüsü, 1 Mayıs'a nasıl bakıldığı, ortaya çıkan şiddet görüntülerinin nasıl değerlendirildiği, şiddet görüntülerinin sorumlularının kimler olduğu ve 1 Mayıs'tan neler beklenildiğiyle ilgili "Dünyada ve Türkiye'de 1 Mayıslar: Çalışanla

İLKAY GÜDER - Stratejik Düşünce Enstitüsü'nün,1 Mayıs'a nasıl bakıldığı, ortaya çıkan şiddet görüntülerinin nasıl değerlendirildiği, bu görüntülerin sorumlularının kimler olduğu konusundaki araştırmasında, çalışanların yüzde 87,9'u 1 Mayıs'ın Taksim dışında kutlanmasını isterken, yüzde 78,9'u ise Taksim alanının kutsal kabul edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Stratejik Düşünce Enstitüsü için "Dünyada ve Türkiye'de 1 Mayıslar: Çalışanların 1 Mayıs'a Bakışları" adlı araştırmayı hazırlayan çalışma hayatı uzmanı Tarkan Zengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışma hayatı bakımından 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün, tüm çalışanlar açısından anlam taşıyan simgesel bir gün olduğunu söyledi. 

Zengin, 1 Mayıs hakkında çalışanların neler düşündüğünün ortaya konulması gerektiğini vurgulayarak, "Yaptığımız alan araştırmasıyla çalışanların 1 Mayıs'a nasıl baktıkları, ortaya çıkan şiddet görüntülerini nasıl değerlendirdikleri, bu görüntülerin sorumlularının kimler olduğu konusunda neler düşündüklerini ve 1 Mayıs'tan neler beklediklerini ortaya koyacak verilerin elde edilmesini hedefledik. Taksim'in kutsal olarak algılanmamasının orada katledilen emekçilerle ilgisinin olmadığını belirtmekte fayda var. Zira araştırmamızda anlamaya çalıştığımız şey alanın çalışanlar tarafından kutsal görülüp görülmediğidir" değerlendirmesinde bulundu.

- Araştırma 15 ilde yapıldı

Buna göre yapılan araştırma İstanbul, Ankara, Balıkesir, Adana, Konya, Tekirdağ, Çanakkale, İzmit, Erzurum, Erzincan, Eskişehir, Niğde, Trabzon, Kahramanmaraş ve Malatya olmak üzere 15 ilden yaklaşık 400 çalışanla yapıldı.

Araştırmaya katılan çalışanlar özel sektör ve kamu işçileri ile memurlardan oluşuyor. Bu çalışma kapsamında öğretmenler, savunma sektöründe çalışan işçi ve memurlar, bilgi teknolojileri çalışanları, sendikacılar, büro, tersane ile tekstil işçileri ve birçok sektörden emekçilere yönelik anket yapıldı.

1 Mayıs'ta yaşanan çatışma görüntülerinden rahatsızlık duyma durumu incelendiğinde çalışanların yüzde 95'i "evet" yanıtını verdi.

Çalışanların yüzde 85,8'i ise 1 Mayıs'ın anlamına uygun olarak kutlanmadığını belirtti.

Araştırmada, 1 Mayıs kutlamalarında ortaya çıkan şiddet görüntüleri, yaşanan tartışmalar ve 1 Mayıs öncesinde başlayan gerginliklerin çalışanlarda, 1 Mayıs'ın anlamına uygun biçimde kutlanmadığı algısına neden olduğu görüldü.

- "1 Mayıs Taksim dışında kutlanmalıdır"

Araştırmada, çalışanların yüzde 90,3'ü 1 Mayıs kutlamalarında provokasyon olması durumuna "evet" yanıtını verdi.

Ancak sorulan soruda değerlendirilen, geçmiş dönemlerden ortaya çıkan olumsuz görüntüler olarak belirtildi, bu durum çalışanlarca provokasyon olarak değerlendirildi. 

Çalışanlara, 1 Mayıs'ın Taksim dışında da kutlanmasına ilişkin değerlendirmeleri sorulduğunda yüzde 87,9'u "evet" dedi.

Araştırmaya katılan çalışanların Taksim alanını kutsal kabul etme durumu sorulduğunda ise yüzde 78,9'u hayır yanıtını verdi.

- Çatışma görüntüleri çalışanlardan değil provokatörlerden çıkıyor

Çalışanlara yöneltilen "1 Mayıs'ta yaşanan çatışma görüntüleri kimlerden kaynaklanmaktadır?" sorusuna, 361 katılımcı en çok "provokatörler" cevabını verdi. Bunu sırasıyla "çalışanların dışındaki kitleler", "hükumet yetkilileri", "valiler ve emniyet" yanıtları izledi.

Son olarak araştırmaya katılan çalışanlara "1 Mayıs'tan beklentiniz nedir?" sorusu yöneltildi. Birinci sırada "Birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının en üst düzeyde olduğu bir gün olması", ikinci sırada "çalışanların sorunlarının dile getirilmesi" ve üçüncü sırada "ekonomik durumumuzun ve çalışma şartlarının düzeltilmesi" şeklinde bir beklenti dağılımı ortaya çıktı.

Kaynak:Haber Kaynağı