Dünya Mülteciler Günü

Dünya Mülteciler Günü

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Mısır Sözcüsü Haşim: - "Mısır'da 184 bin 765 sığınmacı ve mülteci bulunuyor"

KAHİRE (AA) - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Mısır Sözcüsü Merve Haşim, ülkede 184 binden fazla sığınmacı ve mülteci bulunduğunu bildirdi.

Haşim, Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır'da başta Suriyeliler olmak üzere 184 bin 765 sığınmacı ve mülteci bulunduğunu belirterek, "117 binden fazla Suriyeli var, yaklaşık 30 bin Sudanlı var. Geri kalanı ise Etiyopya, Somali ve Yemenli." dedi.

Çoğunluğu sığınmacıların oluşturduğunu ifade eden Haşim, BMMYK'ya kayıtlı 184 bin 765 kişiden 157 bini sığınmacı. geri kalanı mülteci statüsünde. Sığınmacılar, BMMYK'ya evrak sunan ilk aşamadaki kişiler. Evrak sunulması ardından bu kişilerin konumu değerlendiriliyor ve mülteci olarak kabul edilebiliyor." diye konuştu.

Haşim, BMMYK'nın Kahire'de 1954 yılından bu yana sığınmacı taleplerini kabul ettiğini, bu kişilere hukuki hizmet sunduğunu, maddi yardımda bulunduğunu, ayrıca sosyal hayatta ve eğitim alanında destek verildiğini belirtti.

Mısır'daki sığınmacıların yaşadığı zorluklara değinen Haşim, "Sığınmacılar, vatanlarından uzun yıllar uzak kalmanın getirdiği psikolojinin yanında, hukuki garantileri olmaksızın çalıştırılıyor. Az maaşla uzun saatler çalışıyorlar. Ayrıca ana dili Arapça olmayanlar dil konusunda sıkıntılar yaşıyor." ifadelerini kullandı.

BMMYK tarafından hazırlanan rapora göre, 2015'te evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısı bir önceki yıla göre 5,8 milyon arttı ve dünya genelinde mülteci konumuna düşen ve sığınma arayan kişilerin sayısı 65,3 milyona ulaştı. Bunun yarısını ise çocuklar oluşturuyor.

Dünya Mülteciler Günü, her yıl 20 Haziran'da dünya genelindeki mültecilerin durumu hakkında toplumda farkındalık yaratmak ve toplumu mülteci ve sığınmacılarla ilgili bilinçlendirmek için çeşitli faaliyetlerle kutlanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler