"Dünya Madenciler Günü"

"Dünya Madenciler Günü"

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dinçer:- "Yıl sonu hedefini yakalamaya az kaldı"- "İşçi sağlığı ve iş güvenliği, çevre duyarlılığı sektörün hassasiyet gösterdiği hususlardır. Özellikle üretimde gelişmiş teknolojik yöntemler kul

ANKARA (AA) - İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, madencilik sektöründe bu yılın ocak-kasım döneminde yaklaşık 4 milyar 300 milyon dolar ihracat yapıldığını belirterek, "Yıl sonu hedefini yakalamaya az kaldı" ifadesini kullandı.

Dinçer, "Dünya Madenciler Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, maden üretiminde gelişmiş teknolojik yöntemler kullanmanın, madencilerin çalışma koşullarını iyileştirdiğini bildirdi.

Türkiye'de madenciliğin ağırlıklı olarak emek yoğun yöntemlerle yapıldığına dikkati çeken Dinçer, iş güvenliği ve işçi sağlığı konularına ilişkin olarak, "İşçi sağlığı ve iş güvenliği, çevre duyarlılığı sektörün hassasiyet gösterdiği hususlardır. Özellikle üretimde gelişmiş teknolojik yöntemler kullanılmaya başlanılması, hem madencilerin çalışma koşullarını iyileştirici etki ediyor hem de katma değerli ürün üretmenin önünü açıyor. Hedeflere ulaşmak için katma değeri yüksek üretime ağırlık vermeye devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Hayatın her alanında kullanılan şeylerin bir maden ürününden yapıldığını ve bu konuyla ilgili olarak kamuoyunda farkındalık oluşturacak çalışmalara hız verdiklerini dile getiren Dinçer, kamuoyu desteğini de alarak başta doğal taş olmak üzere tüm maden ürünlerinin ihracatını artıracaklarını, "yükte ağır pahada hafif", diye tanımlanan doğal taşı "yükte hafif pahada ağır" hale getirinceye kadar Ar-Ge yatırımlarını sürdüreceklerini ve inovatif düşünceyi asla terk etmeyeceklerini aktardı.

Sektörün Ocak-Kasım 2017 döneminde yaklaşık 4 milyar 300 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğine dikkat çeken Dinçer, "Yıl sonu hedefini yakalamaya az kaldı" bilgisini verdi.

Dinçer, madenlerin Türkiye ekonomisine yaptığı katkılara ilişkin, şunları kaydetti:

"Türkiye'de üretilen madenlerin ve ihracatı yapılan diğer ihraç ürünlerinin maden ürünlerinden yapılması ve katma değerli ürünler haline gelmesi ile sektör olarak Türkiye ekonomisine yaklaşık 40 milyar dolar katkı sağlıyoruz. Bu yılın Ocak-Kasım döneminde doğal taş ihracatı 1 milyar 900 milyon dolara ulaştı. Ardından 1 milyar 200 milyon dolar ile metalik cevherler geliyor. Endüstriyel minerallerin ihracat rakamı ise 806 milyon dolar oldu. Aynı dönemde maden ihracatı yapılan ilk 5 ülke sıralamasında ilk sırayı 1 milyar 500 milyon dolar ile Çin aldı. Çin'i, 398 milyon dolar ile ABD, 209 milyon dolar ile Belçika, 157 milyon dolar ile İtalya ve 140 milyon dolar ile İspanya takip etti."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler