Dünya Helal Zirvesi

Dünya Helal Zirvesi

Arap Turizm Teşkilatı Birliği Genel Sekreteri Khries: - "Helal turizm mevsimsel değil, yılın bütün zamanlarında yapılabiliyor. Bu yüzden Orta Doğu ve Müslüman ülkeler için çok önemli"- Endonezya Turizm Bakanlığı Helal Turizm Geliştirme Ekibi Başkanı Sofya

İSTANBUL (AA) - Arap Turizm Teşkilatı Birliği Genel Sekreteri Sawsan Khries, helal turizmin mevsimsel olmadığını ve yılın bütün zamanlarında yapılabildiğini belirterek, "Bu yüzden Orta Doğu ve Müslüman ülkeler için çok önemli. Bu turizm sayesinde bölgeden turistlerin başka ülkelere gitmeleri engellenebilir." dedi.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ile İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) iş birliğinde gerçekleştirilen Dünya Helal Zirvesinin ikinci gününde Helal Turizm Konferansı düzenlendi.

Konferansta konuşan Khries, Orta Doğu ve Müslüman ülkeler için helal turizmin önemine değinerek, bu alanda Suudi Arabistan ve Katar'ın ön planda olduğunu, bu iki ülkede helal olmayan ürünlerin pazarlamasına yönelik çok ciddi kısıtlama bulunduğunu söyledi.

Suudi Arabistan'da helal turizmin son derece geliştiğini dile getiren Khries, Körfez bölgesindeki bazı ülkelerin helal turizm noktasında ulaştıkları son noktaları anlattı.

Khries, "Helal turizm mevsimsel değil, yılın bütün zamanlarında yapılabiliyor. Bu yüzden Orta Doğu ve Müslüman ülkeler için çok önemli. Buradan yetkililere bu konuda daha çok çaba göstermeleri yönünde çağrıda bulunuyorum. Bu turizm sayesinde bölgeden turistlerin başka ülkelere gitmeleri engellenebilir." dedi.


- "Helal turizmde hedefler koyduk"


Endonezya Turizm Bakanlığı Helal Turizm Geliştirme Ekibi Başkanı Riyanta Sofyan, ülkede 800 binden fazla cami bulunduğunu, helal turizmin genlerinde olduğunu belirterek, bakanlığı helal turizm alanında çeşitli hedefleri olduğunu söyledi.

Dünyada turizmin geçen yıl yüzde 4,4 civarında büyüdüğünü, Müslüman turist sayısının yüzde 6,3 arttığını kaydeden Sofyan, son yıllarda bazı sektörlerin aksine turizmde ilerleme yaşandığını aktardı.

Sofyan, Endonezya'ya her yıl gelen Müslüman turist sayısının 2,2 milyon olduğunu, ancak ülkenin iç turist sayısının 127,5 milyona ulaştığını ifade ederek, bu yüzden kendilerine bazı hedefler koyduklarını anlattı.

Turizmin gayri safi yurt içi hasılaya yaptığı katkıya değinen Sofyan, "2019'da Endonezya'ya 5 milyon Müslüman turistin gelmesini bekliyoruz." dedi.

Sofyan, bu hedefe ulaşabilmek adına 4 alanda çalışmalara başladıklarını belirterek, bu kapsamda politika geliştirme, pazarlama ve tanıtım, Müslümanlara yönelik destinasyon geliştirilmesi ve eğitim gibi alanlarda planlamalar yaptıklarını bildirdi.

İspanya Helal Enstitüsü Barbara Ruiz-Bejarano, ülkesindeki Müslümanlar için önemli turizm noktalarına değinerek, helal turizmin her geçen yıl artarak geliştiğini söyledi.

Helal turizm için tanıtım faaliyetlerinin öneminden bahseden Bejarano, tanıtım için artık teknolojiye odaklanılması gerektiğini, dünyanın birçok yerinde Müslüman nüfusun olduğunu aktardı.

Öte yandan, zirve kapsamında bazı milletvekili ve akademisyenlerin konuşmacı olarak yer aldığı İslami Yaşam ve Tekstil Konferansı etkinliği altında "İnsan ve Helal" başlıklı oturum düzenlendi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler