Dombra, Türk Dünyasının Bağlarını Sağlamlaştırdı

Dombra, Türk Dünyasının Bağlarını Sağlamlaştırdı

Kazak sanatçı Sultanbekov:- "Var olan sorunların kültürle sanatla ortadan kaldırılabileceğine inanıyorum"- "Dombra şarkısı Türk dünyasının bağlarını sağlamlaştırdı. Türkçe, Kırımca ve Kazakça bir konser vermek için çalışmalara başladım"

İSTANBUL (AA) - EMRAH GÜNEY - Türkiye'de, "Dombra" şarkısıyla ünlenen Kazak sanatçı Arslanbek Sultanbekov, şarkının Türk dünyasının bağlarını sağlamlaştırdığını söyledi.  

Sultanbekov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müziğe ilgisinin çocuk yaşlarda ninesinden dinlediği şarkılarla oluştuğunu ancak profesyonel olarak müziğe 1997'de aktif iş yaşamına son vermesinin ardından başladığını belirtti.

Kuzey Kafkasya kökenli Nogay Türklerinden olan 50 yaşındaki söz yazarı ve besteci Sultanbekov, aslında ünlü bir sanatçı olmak istemediğini belirterek, "Nogay Türklerinin sorunlarını anlatmak için başkaları uğraşsaydı, ben sporcu olmayı tercih ederdim" dedi.

İş hayatında çok para kazandığını ancak bir süre sonra paranın bir anlamı olmadığını fark ettiğini dile getiren Sultanbekov, şöyle konuştu:

"Rusya etkisinin ardından çocukken annemin uyumadan önce bizlere öğrettiği, surelerle namaza başlamıştım. Bir gün dua esnasında Allah'a, 'Nogay kültürü için çalışacağım' diye söz verdim. 15 ve 16. yüzyıla ait Nogay kültürünü en iyi müzikle anlatılacağını düşündüğüm için de müziğe başladım. Çalışmalarımda sadece Nogay kültürünü yaşatmak istedim. Var olan sorunların kültürle sanatla ortadan kaldırılabileceğine inanıyorum."

 

- "Dombra tamamen Allah vergisi"

 

Sultanbekov, Orta Asya'nın zor şartlar altında geçen bir kış günü eve gittiğinde, dinlenmek için dombrayı çalmak için eline aldığını ifade etti. 

O an içinden gelenleri söze döktüğünü belirten Sultanbekov, "Küçük bir şarkıydı. Benim için 20 dakikalık bir çalışmaydı. Dombra şarkısı tamamen bir Allah vergisi" diye konuştu.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı da verilen Sultanbekov, Türkiye'de son dönemde popüler olmasına ilişkin "Medyatik bir adam değilim. Sanatımla ilgilenmek ve yeni eserler üretmek istiyorum" değerlendirmesinde bulundu. 

 

- Cumhurbaşkanı Erdoğan 3 kez dinledi

 

Sultanbekov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kazakistan ziyareti esnasında, Cumhurbaşkanı  Erdoğan ile Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'e  "Dombra" şarkısını 3 kez çalıp söylediğini aktardı.

Liderlerin "Dombra" şarkısından duyduğu memnuniyetle onurlandığını dile getiren Sultanbekov, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın isteği üzerine kendi dombra müzik aletimle şarkıyı seslendirdim. Emine Erdoğan şarkının orijinal halini de çok sevdi" diye konuştu.

 

- "Aşık Veysel'den etkilendim"

 

Sultanbekov, Türk dünyasına sanat çalışmalarıyla hizmet vermeye devam edeceğini söyledi.

Dünyanın "Nogay Türklerini "Dombra" şarkısıyla tanıdığını belirten Sultanbekov, "Dombra şarkısı Türk dünyasının bağlarını sağlamlaştırdı. Türkçe, Kırımca ve Kazakça bir konser vermek için çalışmalara başladım" diye konuştu.

Sultanbekov, Türk halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu'ndan etkilendiğini ve eserleriyle özel olarak ilgilendiğini kaydetti. 

 

Kaynak:Haber Kaynağı