Dilek Doğan'ın ölümüne ilişkin dava

Dilek Doğan'ın ölümüne ilişkin dava

Mahkeme heyeti, olayı kaydeden kameranın Jandarma Kriminal Daire Başkanlığına gönderilerek, olaya ilişkin görüntülerin geri getirilmesi ve aradan görüntü çıkarılıp çıkarılmadığı konusunda rapor hazırlanmasına karar verdi - Mahkemeye gönderilen bilirkişi r

İSTANBUL (AA) - Sarıyer'de terör örgütü DHKP/C'ye yönelik operasyon sırasında yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Dilek Doğan'ın ölümüne ilişkin bir polis memurunun yargılandığı davada, olayı kaydeden kameranın Jandarma Kriminal Daire Başkanlığına gönderilerek, görüntülerin geri getirilmesi ve aradan çıkarılma olup olmadığı konusunda rapor hazırlanmasına karar verildi.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki güvenlik gerekçesiyle kapalı yapılmasına karar verilen duruşmaya, sanık polis memuru Y.M. katılmadı.

Duruşmada, Dilek Doğan'ın annesi Aysel Doğan, babası Metin Doğan ile taraf avukatları hazır bulundu.

Mahkeme başkanı, olay günü saat 03.30 ile 05.30 arasındaki tüm telsiz konuşmalarının emniyet tarafından CD ortamında gönderildiğini, bunu inceleyen bilirkişinin de raporunu dosyaya sunduğunu belirtti.

Yine olay anı görüntülerinin çekimini yapan kamera kaydının da emniyetten gönderildiğini ifade eden mahkeme başkanı, kamera ve olay anı görüntülerinin bilirkişiye gönderilerek kesinti yapıldığı belirtilen bölümde daha önceden görüntü bulunup bulunmadığını, varsa bunun çıkarılıp çıkarılmadığının teknik olarak tespitinin istendiğini kaydetti.

Mahkeme başkanı, buna ilişkin bilirkişi raporunun dosyaya sunulduğunu tutanağa geçirdi.

- Kameradaki görüntülerin ham hallerine erişilemedi

Olaya ilişkin görüntülerin yer aldığı video görüntüsü ile 18 Ekim 2015’de olayın kaydedildiği kameranın incelemesine ilişkin dava dosyasına gönderilen bilirkişi raporunda, profesyonel veri kurtarma yazılımları kullanılarak 6 gün gün süren aralıksız taramalarda kameradan silinen çok sayıda veriye erişildiği, 206 adet fotoğraf ve 93 adet video görüntüsünün kurtarıldığı kaydedildi.

Bilirkişi raporunda, el kamerası kaydı yapılan olay anı görüntülerinin ham hallerine erişilemeyeceği, fakat verilen CD'deki olay anı görüntülerinde herhangi bir değişiklik, kesinti, ekleme gibi işlemlerin yapılmadığı belirtildi.

Cumhuriyet savcısı, taraf ve tanık anlatımlarını destekleyecek nitelikte olan en önemli delilin yapılan arama sırasında çekilen görüntü olabileceğine işaret ederek, görüntü kayıtlarının olay sonrasında gerçekten silinip silinmediği hususunun önem taşıdığını, silinmiş olması halinde geri getirilerek teknik rapora bağlanması hususunun ileride olası birçok tereddüt ve iddiayı da giderebileceğini vurguladı.

Savcı, arama sırasında kayıt yaptığı belirtilen cihazın, sanığın görev yaptığı kurum dışında teknik donanıma sahip kurum ya da en az 3 kişilik bilirkişi marifetiyle incelenerek, görüntülerin geçmişte silinip silinmediğinin belirlenmesi, silinmişse geri getirilmesi, buna ilişkin çözümün metin haline getirilmesi talebiyle rapor alınmasını istedi.

Mahkeme heyeti, olayı kaydeden kameranın Jandarma Kriminal Daire Başkanlığına gönderilerek, olaya ilişkin görüntülerin geri getirilmesi, mümkünse aradan görüntü çıkarılıp çıkarılmadığı konusunda rapor hazırlanmasına karar verdi.

Sanık polis memuru Y.M. hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmasını kararlaştıran heyet, duruşmayı erteledi.

Bu arada, duruşma sonrasında Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yapan Dilek Doğan'ın babası Metin Doğan, adalet aradıklarını belirterek, sanığın duruşmalara gelmemesini eleştirdi.

Adliye çevresinde güvenlik önlemi alan polis ekipleri, basın açıklaması sırasında pankart açmak isteyen gruba müdahale ederek, 6 kişiyi gözaltına aldı.

Gözaltına alınanlar arasında yer alan Maltepe Gülsuyu'nda gösteri yapan gruba yönelik silahlı saldırıda hayatını kaybeden Hasan Ferit Gedik'in dedesi Mustafa Meray, bir süre sonra serbest bırakıldı.

- Süreç

Dilek Doğan, terör örgütü DHKP/C'nin 10 Ağustos'ta ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğuna yönelik saldırısının firari şüphelisi H.R.K'nin yakalanabilmesi ve muhtemel başka bir silahlı eyleminin önlenebilmesi amacıyla 18 Ekim'de Sarıyer'de düzenlenen operasyon sırasında yaralanmıştı. Polis kurşunuyla yaralandığı belirtilen ve hastanede tedavi altına alınan Doğan, 7 gün sonra hayatını kaybetmişti.

Doğan'ın ölümüne ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında, operasyona katılan polis memuru Y.M'nin ifadesi alınmış ve şüpheli, tutuklanması istemiyle nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilmişti. Hakimlik, polis memurunun adli kontrolle serbest bırakılmasına karar vermişti.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Dilek Doğan'ın ölümüne neden olduğu öne sürülen polis memuru Y.M. hakkında, "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" ile "kamu görevlisine ait araç ve gereçleri suçta kullanmak'' suçlarından 20 yıldan 26,5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :