Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (1)

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (1)

"Ilımlı Suriye muhalefeti yerel unsurlarla birlikte desteklendiği zaman bunlara gerekli lojistik, istihbari, insani diğer destekler verildiği zaman, DEAŞ'a karşı etkin bir mücadele mümkündür ve bu bir zamandır özellikle Amerikan kaynaklı olarak yayılan 'S

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Ilımlı Suriye muhalefeti yerel unsurlarla birlikte desteklendiği zaman bunlara gerekli lojistik, istihbari, insani diğer destekler verildiği zaman, DEAŞ'a karşı etkin bir mücadele mümkündür ve bu bir zamandır özellikle Amerikan kaynaklı olarak yayılan 'Sahada DEAŞ'a karşı en etkili mücadele eden tek güç YPG'dir' efsanesinin de çöktüğünü bir kez daha ortaya koymuştur." dedi.

Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlediği basın toplantısında tedavi gördüğü hastanede 70 yaşında vefat eden ve İstanbul'da bugün toprağa verilen eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a Allah'tan rahmet, ailesine de sabırlar diledi.

Muharrem ayı dolayısıyla Kerbela şehitlerini anmak için çeşitli etkinlikler yapıldığını, bu doğrultuda Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde de iftar verildiğini hatırlatan Kalın, "Kerbela şehitlerinin bizim için tarihimizde, inancımızda kültürümüzde çok özel bir yeri var, onların hatırasını asla unutmamak, unutturmamak bizim bir görevimiz. Çünkü orada zulme karşı, tuğyana karşı, haksızlığa karşı hakkın, adaletin, özgürlüğün yanında durmuş Ehl-i Beyt'in temiz evlatları katledildi. Bu vesileyle tekrar Kerbela şehitlerini rahmetle minnetle andığımızı ifade etmek istiyorum." diye konuştu.

Kalın, Muharrem ayının bölgede yaşanan gerginliklerin, çatışmaların durmasına bir vesile olmasını diledi. Kalın, "Son dönemde çeşitli sebeplerle özellikle mezhep temelli gerginliklerin yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Herhalde Kerbela şehitlerinin görmek istediği son şey bu çatışmaların devam etmesi, daha fazla kanın akmasıdır. Tam tersine bugün Sünni'siyle Şii'siyle Arap'ıyla Kürt'üyle Türkmen'iyle Müslüman'ıyla Hristiyan'ıyla bölgedeki bütün insanların daha fazla birlik, beraberlik içerisinde olması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında güvenlik toplantısı gerçekleştirileceğini belirten Kalın, toplantıda iç ve dış güvenlik konularının ele alınacağını bildirdi. Kalın, "Hem içeride PKK terör örgütü ve diğer terör örgütlerine karşı yürütülen mücadele hem de Suriye, Irak ve diğer bölgelerde meydana gelen hadiseleri özellikle de Suriye bağlamında devam eden Fırat Kalkanı harekatını etraflı bir şekilde ele alacağız." dedi.

Fırat Kalkanı Harekatı ile Türkiye'nin terörle mücadelede uluslararası koalisyonun en aktif üyelerinden biri haline geldiğine değinen Kalın, 24 Ağustos'ta başlatılan harekatın başarılı bir şekilde devam ettiğini, Cerablus'ta hayatın normale dönmeye başladığına işaret etti. Bugüne kadar 5 binin üzerinde Cerabluslunun Cerablus'a döndüğünü ve bunun sevindirici bir durum olduğunu vurgulayan Kalın, "Bizim amacımız tabi ki Türkiye'nin Suriye ile sınırındaki bütün terör ve terörist unsurları buradan uzaklaştırmak, Fırat Kalkanı Harekatı'nın birinci amacı da zaten buydu." değerlendirmesinde bulundu.

Kalın, Fırat Kalkanı Harekatı ile DEAŞ'la mücadelede yeni bir modelin ortaya konduğunu da belirterek, şöyle devam etti:

"Çünkü Türkiye'nin Hür Suriye Ordusuna verdiği destek ve yerel birimlerin sürece dahil edilmesiyle birlikte Cerablus-Azez arası yaklaşık 90 küsur kilometrelik bir bölge, terör unsurlarından tamamen temizlendi ve bu bölgede bir normalleşme süreci başladı. Bu da şunu gösteriyor demek ki ılımlı Suriye muhalefeti yerel unsurlarla birlikte desteklendiği zaman bunlara gerekli lojistik, istihbari, insani diğer destekler verildiği zaman, DEAŞ'a karşı etkin bir mücadele mümkündür ve bu bir zamandır özellikle Amerikan kaynaklı olarak yayılan 'Sahada DEAŞ'a karşı en etkili mücadele eden tek güç YPG'dir' efsanesinin de çöktüğünü bir kez daha ortaya koymuştur. Hür Suriye ordusu ve diğer muhalif gruplar Cerablus-Azez hattı üzerinde etkili bir mücadelenin DEAŞ'a karşı bir temizlik harekatının başarılı bir şekilde yapılabileceğini bir kez daha ortaya koymuştur."

Kalın, DEAŞ'tan temizlenen bu bölgenin terörden tamamen arındırılmış bir hat haline gelmesi için Fırat Kalkanı Harekatı Operasyonu'nun devam edeceğine dikkati çekti.

Kalın, şunları kaydetti:

"Buranın bir derinlik kazanması da önem kazanıyor. Çünkü sınırın hemen bir kaç kilometre ötesini temizleyip ondan sonra tekrar DEAŞ unsurlarının buraya gelmesine imkan ve izin vermemiz elbette mümkün değil. Bu hem bizim ulusal güvenliğimiz açısından söz konusu değil hem de orada yaşayan Suriyeliler açısından söz konusu değil. Dolayısıyla buradaki harekat da kararlı ve sistematik bir şekilde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edecek."

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :