Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Muhtarlar Toplantısı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Muhtarlar Toplantısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3)- "Şu anda muhtarlarımız bin 406 lira maaş alıyor ama 'bu yetmez' dedik. 'Bir de bunların Sosyal Güvenlik Kurumu primleri var, onların da karşılanması lazım.' dedik. İlgili kurumlarımız hazırlıklarını tamamladılar, yayımlanacak i

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şu anda muhtarlarımız bin 406 lira maaş alıyor ama 'bu yetmez' dedik. 'Bir de bunların Sosyal Güvenlik Kurumu primleri var, onların da karşılanması lazım.' dedik. İlgili kurumlarımız hazırlıklarını tamamladılar, yayımlanacak ilk Kanun Hükmünde Kararname ile bu meseleyi çözüyoruz. Artık muhtarlarımızın 613 lira tutan Sosyal Güvenlik Kurumu pirimleri devlet tarafından karşılanacak." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde muhtarlarla bir araya geldi.

"Bunların zihniyeti bu işte, bunlar muhtarlığı çok çok küçümsüyorlar. Bunlara gereken dersi 16 Nisan'da vermelisiniz. Öyle muhtar hafife alınacak insan değildir. Muhtarın ihtarı çok güçlüdür." diyen Erdoğan, çalışmadan, üretmeden, risk almadan hasıla toplama döneminin artık sona erdiğini söyledi.

Türkiye'de siyasetin çıtasının muhtarından cumhurbaşkanına kadar herkes için yükseldiğini belirten Erdoğan, artık muhtarlıkta da rekabetin arttığını kaydetti.

Muhtarlara bir müjdesinin olduğunu dile getiren Erdoğan, "Artık öyle eskisi gibi hatır gönülle hatta zorla muhtar adayı olma dönemi bitiyor. İlk seçimden itibaren sizleri sıkı bir yarış bekliyor." ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Göreve geldiğimde neredeyse 2-3 çay parasına bile denk gelmiyordu verdikleri ücret. Paket derken sigara anlamayın, sigaraları bırakın bir defa. Ben, biliyorsunuz sigara düşmanıyım, sakın ha sigarayı bırakın. Bu konuda da bize yardımcı olun. Sigarayı bırakma kampanyalarını bizim muhtarlarımızın yürütmesi lazım. Var mıyız buna? Çünkü evinizde hanımınıza da zulmediyorsunuz, çocuklara da zulmediyorsunuz. Sigara içen aktif içici, içmeyen pasif ama zararı en fazla kim görüyor pasif içici. Bu konuda da ben sizden destek istiyorum. Gelin Türkiye olarak biz bu işin belini bir kıralım, nargile margile hepsini defedelim."

- Muhtarlara müjde

Erdoğan, kademeli bir artışla muhtar maaşlarını asgari ücretle eşitlediklerini anımsatarak, "Şu anda muhtarlarımız bin 406 lira maaş alıyor ama 'bu yetmez' dedik. 'Bir de bunların Sosyal Güvenlik Kurumu primleri var, onların da karşılanması lazım.' dedik. İlgili kurumlarımız hazırlıklarını tamamladılar, yayımlanacak ilk Kanun Hükmünde Kararname ile bu meseleyi çözüyoruz. Artık muhtarlarımızın 613 lira tutan Sosyal Güvenlik Kurumu pirimleri devlet tarafından karşılanacak. Böylece muhtarlarımızın gelirleri de fiilen maaş artı sosyal güvenlik pirimi olarak 2 bin 19 liraya çıkıyor. Dersimi çalıştım da geldim, böyle boş gelmedim." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de görev yapan 18 bin 296 köy, 31 bin 921 mahalle muhtarına bu kararın hayırlı olması temennisinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, salondaki bir muhtarın "PYD ile komşu olmak istemiyoruz" sözleri üzerine PYD ve YPG'nin hiçbir zaman Türkiye'ye komşu olamayacağını bildirdi. Erdoğan, "Hiç bundan endişeniz olmasın. Şu anda Cerablus'ta ne yaptık, Rai'de ne yaptık, onların belini kırdık. Hiç ondan şüpheniz olmasın, PYD, YPG bunların hepsi Türkiye'nin bilesiniz ki buralardaki düşmanıdır." dedi.

- Güvenlik korucularına sigorta

Bir müjdesinin de güvenlik korucularına yönelik olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Güvenlik korucularımızın maaşlarını bin 411 liraya, harcırahlarını günlük 36 lira ve aylık bin 80 liraya çıkarmış, ayrıca günlük 21 lira da operasyon tazminatı ödenmesini sağlamıştık. Güvenlik korucularımız artık kendi illeri dışındaki operasyonlarda da görevlendirilebiliyor. Mevcut illerimize ilave olarak, Erzurum, Erzincan, Hatay ve Osmaniye'yi de güvenlik koruculuğu sistemine dahil ettik. Hem kadro sayısını 55 bine çıkartarak hem de yaş ortalamasını düşürerek güvenlik korucularımızı asker ve polislerimizin en büyük yardımcısı haline getirdik. Şimdi yeni bir adım daha atıyoruz. Ve tüm güvenlik korucularımızı sigortalı hale getiriyoruz. Sigorta primleri İçişleri Bakanlığımız tarafından ödenecek, güvenlik korucularımız tıpkı diğer sigortalılar gibi istedikleri yerden sağlık hizmeti alabilecekler."

- Silahtan alınan harcırah kaldırıldı

Bu uygulama ile maaş, harcırah ve tazminatlara ilave olarak her güvenlik korucusu için 578 liralık bir sigorta ödemesi yapılacağını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, sigortaların güvenlik korucularına hayırlı olması temennisinde bulundu. Erdoğan, şunları kaydetti:

"Muhtarlarımız mahallerine ve köylerine verdikleri hizmetlerle, güvenlik korucularımızın terörle mücadelemize verdikleri destekle bu imkanları ziyadesiyle hakettiklerine inanıyorum. Şimdi bir de hep muhtarlarımızın bana söyledikleri bir şey var, 'silah da silah.' Şimdi tabii silahı alıyor da diyorlar ki 'bizi bu harcırahtan kurtarın.' Neyse Sayın Başbakanımızla bunları da değerlendirdik ve sonunda harcırahı da hükümetimiz, İçişleri Bakanlığımız karşılıyor. Böylece harcırah yok. Oldu mu?"

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler