Çengelköy ve Kuleli'deki darbe girişimi davası

Çengelköy ve Kuleli'deki darbe girişimi davası

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, kapatılan Kuleli Askeri Lisesi, Vaniköy, Beykoz'da yaşananlar ve Çengelköy Polis Merkezi'nin işgali ile burada çıkan olaylarda 8 kişinin şehit edilmesine ilişkin 117 sanığın yargılanmasına devam ediliyor- Savun

İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, kapatılan Kuleli Askeri Lisesi, Vaniköy, Beykoz'da yaşananlar ve Çengelköy Polis Merkezi'nin işgali ile burada çıkan olaylarda 8 kişinin şehit edilmesine ilişkin 14'ü eski polis 117 sanığın yargılanmasına sanık savunmalarıyla devam ediliyor.

İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan duruşmada savunma yapan tutuklu sanık eski Albay Mehmet Karabekmez, 15 Temmuz’da tutuklu sanık eski Albay Mürsel Çıkrıkçı’nın emirleri doğrultusunda bir grup öğrenci ve askerle Anadolu Hisarı’na yürüdüklerini söyledi.

Anadolu Hisarı’na doğru yürürken bazı öğrencilerin başlarına bir subay görevlendirerek, bu grupları bazı noktalarda bıraktığını aktaran Karabekmez, "Askerlerin savunmalarında bahsettiği gibi ben yayalara ve araçlara müdahale etmedim. Kimseye 'sıkıyönetim' ve 'sokağa çıkma yasağı' ifadelerini kullanmadım. Polislere diz çöktürmedim, ellerini enselerine götürtmedim. Kimseye hedef gözeterek ateş açmadım. Sadece bir mevkide 4 farklı noktada havaya ateş açtım. Askerlerin ifade verdiği gibi insanlara ateş etmedim. Tüm suçlamaları reddediyorum." diye konuştu.

Darbe girişimine katılmadığını iddia eden Karabekmez, darbe girişimini sabah saatlerinde televizyondan öğrendiğini ileri sürdü.

Mahkeme Başkanı Ömer Günaydın, sanık erlerin Karabekmez’in vatandaşlara ateş açtığını söylediğini hatırlattı. Karabekmez erlerin 22 aydır tutuklu olduğu gerekçesiyle, kendisine karşı husumetli olduğunu söyledi.

- "Vatandaşların kendi kendini yaralaması mümkün"

Bunun üzerine Günaydın, "Madem öyle diyorsun niye sen ve 3-4 subayın ismini veriyorlar sadece ateş açan? Senin dediğin gibi husumet olsa tüm subayların ismini verirler." dedi.

Mahkeme Başkanı Günaydın "Maktuller, yaralanmalar nasıl olmuş olabilir? Hiçbirini darbe girişimine katılan askerlerin yaraladığını düşünmüyor musun? Sana 51 müştekiyi yaralamak isnat ediliyor iddianamede." ifadelerini kullanması üzerine, Karabekmez "Ben bunların silahla yaralandığını düşünmüyorum. Pompalı tüfek olabilir. Askerlerin yaraladığını düşünmüyorum." iddiasında bulundu.

Günaydın'ın bu duruma sinirlenerek "Vatandaşların bu kadar organize gelip kendi kendini yaralaması mümkün mü?" sorusuna, Karabekmez "Mümkündür." yanıtını verdi.

- Mahkeme başkanından "Bunadın mı?" tepkisi

Mahkeme Başkanı Günaydın "Sanık Mürsel Çıkrıkçı sana Anadolu Hisarı’na kadar yürüyeceksin dedi. Niye?" sorusunu yönelttiği Karabekmez'den "Yürüyüş için." yanıtını aldı.

Günaydın'ın emri sorgulayıp sorgulamadığını sorduğu Karabekmez, sorgulamadığı cevabını verdi. Başkan Günaydın'ın "Sen de albaylık yapıyorsun ya! O gece birçok telefon görüşmesi yapmışsın bunları hatırlıyor musun?" ifadesi üzerine, Karabekmez, "Hayır, hatırlamıyorum." dedi.

Günaydın'ın "Kaç yaşındasın bunadın mı?" diye tepki gösterdiği sanık Karabekmez, suçlamaları reddederek tahliyesini talep etti.

Duruşmaya, tutuklu sanıkların savunmasıyla devam ediliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :