Çelik-Gentiloni ortak basın toplantısı

Çelik-Gentiloni ortak basın toplantısı

İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni:- "Çok az sayıda Avrupa hükümetinin hedef değiştirmeye yönelik dile getirdiği farklı görüşlere katılmıyorum. Bu anlaşma yapıldığında hem AB'nin hem de Türkiye'nin ortak menfaatlerine hizmet edecek şekilde gerçekleştirildi

ANKARA (AA) - İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, "Çok az sayıda Avrupa hükümetinin hedef değiştirmeye yönelik dile getirdiği farklı görüşlere katılmıyorum. Bu anlaşma yapıldığında hem AB'nin hem de Türkiye'nin ortak menfaatlerine hizmet edecek şekilde gerçekleştirildi. Dolayısıyla bu hedeften vazgeçmek diye bir şey söz konusu olamaz." dedi.

Dışişleri Bakanı Gentiloni, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ile düzenlenen ortak basın toplantısında, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Gentiloni, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ülkesinin Türkiye'nin demokratik kurumlarına olan desteğini dile getirdiğini anımsatarak, "Biz darbe girişiminden sonraki haftalarda bunun Türk demokrasisine bir tehdit olduğunu daha iyi anladık. Bu, bize söz konusu tehdidin boyutlarını anlamak için daha iyi bir fırsat verdi." diye konuştu.

- Suriye'deki iç savaş

İtalya'nın Afrika üzerinden gelen mülteciler sebebiyle bir takım sorunlar yaşadığını ancak ülkesindeki problemlerin, kesinlikle Türkiye, Lübnan ya da Ürdün gibi ülkelerin karşı karşıya kaldığı ciddi sığınmacı sorunuyla kıyaslanamayacağını vurguladı.

Suriye'den gelen göçmenler ve Halep'in doğusunda yaşanan sorunun çözümünün, ele alınması gereken en önemli konular olduğunu dile getiren Gentiloni, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ile yapacağı görüşmeler çerçevesinde, Rusya'nın sahip olduğu potansiyel etki hesaba katılınca geleceğe dair ümit vadedici ifadeler paylaşılacağı görüşünde olduğunu söyledi.

Halep'in doğusunda çok ciddi bir trajedi yaşandığına dikkati çeken Gentiloni, gelecek günlerde Türkiye'nin bu anlamda çok önemli gelişmelere şahit olacağını ve bu gelişmelerin içerisinde yer alacağını düşündüğünü belirtti.

Gentiloni, Bakan Çelik ile Bratislava'da yaptıkları görüşmenin önemine de işaret ederek, "Bu görüşme belki darbe sonrası yanlış anlamaları ortadan kaldırmadı. Ama en azından yanlış anlamaların azaltılması adına çok önemli bir rol oynadığını düşünüyorum." açıklamasında bulundu.

İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni, Türkiye'nin darbe sonrası Avrupa'dan yeterince tepki gelmediğine yönelik eleştirilerine de, ülkesinin darbe girişiminin hemen ardından ivedilikle tepkisini ortaya koyduğunu kaydetti.

İnsan hakları konusunda Türkiye'yi herhangi bir şekilde itham etmediklerini ya da müdahalede bulunmaya çalışmadıklarını vurgulayan Gentiloni, tamamen ortak değerlerden bahsettiklerini söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

"Bu konularla baş etmek için en iyi yol 23. ve 24. fasılların, Avrupa Birliği müzakereleri kapsamında açılması olacaktır. Bildiğiniz gibi bu fasıllar, adalet ve insan hakları konu başlıklarını ele alıyor. Bütün bu konular zaten gündemde ve konuşulan konular iken, biz neden bunları resmi ortamlarda resmi tartışmaya açmayalım."

AB yolunda yürürken vize serbestisi meselesinin mutlaka muhafaza edilmesi gerektiğini vurgulayan Gentiloni, "Çok az sayıda Avrupa ülkesinin hedef değiştirmeye yönelik görüşlerine katılmıyorum. Bu anlaşma yapıldığında hem AB'nin hem de Türkiye'nin ortak menfaatlerine hizmet edecek şekilde gerçekleştirildi. Dolayısıyla bu hedeften vazgeçmek diye bir şey söz konusu olamaz." ifadesini kullandı.

Gentiloni, söz konusu anlaşmaya ilişkin yöntemsel ya da tarihsel değişiklikler olabileceğini, öte yandan taahhüdün yerine getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

İtalya Dışişleri Bakanı, Kıbrıs meselesine ilişkin de Türkiye ve Yunanistan'ın gayretleri sonucu bu sorunun çözümünün çok muhtemel bir hal aldığını belirterek, "Bu meselenin çözümü, AB yolunda yürüyüşümüze katkı sağlayacaktır. Buna hiç şüphe yok." yorumunu yaptı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :