Büyük beyinli geyikler daha uzun yaşıyor

Büyük beyinli geyikler daha uzun yaşıyor

İngiltere'de yapılan araştırma, dişi geyiklerin büyük beyne sahip olmasının uzun yaşamalarının ve sağlıklı yavrulara sahip olmasının anahtarı olduğunu ortaya çıkardı

ANKARA (AA) - İngiltere'de yürütülen bir araştırma, büyük beyne sahip dişi geyiklerin daha uzun yaşadığını ortaya koydu.

İngiltere'deki Cambridge Üniversitesinde yapılan araştırma, dişi hayvanların beyin boyutlarının daha uzun yaşayacaklarını ve sağlıklı yavruları olacağını gösterebileceğini ortaya koydu.

Beyin boyutunun kalıtsal olduğu vurgulanan araştırmaya göre, beyin boyutları büyük olan dişi alageyikler, küçük beyni olan dişi alageyiklere oranla daha uzun yaşıyor ve yavrularının hayatta kalma oranı daha yüksek. Yaban memelilerdeki beyin boyutlarındaki bireysel farklılıklarla ilgili ilk ayrıntılı çalışmada, geyikler yedi kuşak incelendi.

Edinburgh Üniversitesinden bilim insanlarının da katkı sağladığı araştırmada, beyin boyutunun geniş çeşitlilik gösterdiği memelilerde, büyük beyinli olanlarda çevresel değişimlere daha çabuk adapte olmalarını sağlayan bilişsel yeteneklerinin gelişmiş olabileceği kaydedildi.

Çalışma çerçevesinde yaşam öyküleri ve yavrulama başarıları gözlemlenen bin 314 alageyiğin kafatasını inceleyen bilim insanları, büyük beyni olan dişilerin uzun yıllar hayatta kaldıkları ve yavrularının yaşama bağlanabildiği sonucuna ulaştı.

Araştırmayı yürütenlerden, Cambridge Üniversitesi Zooloji Bölümünden Dr. Corina Logan, beyin boyutuyla uzun yaşam arasındaki ilişki nedeniyle ilgili araştırmaların devam ettiğini ifade etti.

Araştırmanın sonuçları, Royal Society Open Science dergisinde yayımlandı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler