Bosna'nın son demirci köyü: Oçeviya

Bosna'nın son demirci köyü: Oçeviya

Oçeviya köyü sakinleri, atalarının asırlar öncesinde kullandığı yöntemlerle demir ocaklarında kızdırdıkları demirleri döverek bu geleneği sürdürüyor

VAREŞ (AA) - VESNA BEŞİÇ - Bosna Hersek'in orta kesimlerindeki Vareş kasabasına bağlı Oçeviya Köyü sakinleri, atalarının asırlar öncesinde kullandığı yöntemlerle demir döverek bu geleneği devam ettiriyor.

Eski usul demircilik geleneğinin yaşatıldığı tek Bosna Hersek köyü olma özelliği taşıyan Oçeviya'da, asırlar öncesinde olduğu gibi bugün de kızgın ateşte ısıtılan demir, dövülerek şekillendiriliyor.

Ekmeğini bu zor meslekten kazanan Oçeviyalı demirciler, bugün unutulmaya yüz tutmuş bu geleneği ayakta tutmaya çalışıyor.

Köydeki demircilerden Miyo Yozelyiç de atalarından devraldığı demircilik geleneğini bugün oğluna aktarıyor. Günün büyük bir kısmını oğlu Drajen ile birlikte ocak başında geçiren Miyo Yozelyiç, çocukluğundan beri bu işle uğraştığını söyledi.

Ailesindeki tüm erkeklerin demirci olduğunu anlatan Yozelyiç, "Bu meslek, köyümüzde babadan oğula geçen beş-altı asırlık bir gelenek. Geleneksel bir işle uğraştığımız için mesleğimizden vazgeçmek istemiyoruz" dedi.

Yozelyiç, demirciliğin Balkan ülkelerinde artık çok değeri olmayan bir uğraş olduğunu belirterek, ellerinde resmi bir belge olmamakla beraber Oçeviyalıların beş-altı asırdır bu meslekle uğraştığını aktardı.

 

- "Ayakta kalmak zor"

 

Köylerinin tarihin her döneminde demircilikle ün yapmış olduğunu ifade eden Yozelyiç, tüm zor koşullara rağmen bu meslekten vazgeçmek istemediklerinin söyledi.

Yozelyiç, hala 500 yıl önce kullanılan demir dövme sistemini kullandıklarını kaydederek, "Bu zamanda ayakta kalmak zor. Artık her şey teknolojiyle hallediliyor" diye konuştu.

Demircilik mesleğinin zor olduğunu ancak hiçbir demircinin çok çalışmaktan yakınmadığını anlatan Yozelyiç, bugün de 20 sene öncesinde olduğu gibi her gün çalıştıklarını ifade etti.

Saç, nal, kürek, kazma, çapa gibi ürünler ürettiklerini söyleyen Yozelyiç, eski usullere göre üretilen bu ürünlerin çok kaliteli olduğunu kaydetti.

 

- Köye, mağaranın içinde geçilerek ulaşılıyor

 

Olovo ile Vareş arasında, Zviyezda Dağı'nın eteklerindeki demirci köyüne ulaşmak için 40 yıl önce araçların da geçebilmesi için genişletilen Kaya Mağarası'nın içinden geçilmek zorunda. Mağaranın karanlığının ardından ortaya çıkan beyaza bürünmüş Oçeviya'nın manzarası ise ziyaretçileri adeta büyülüyor.

Kaynak:Haber Kaynağı