Bosnalı selzedelerin, kış endişesi

Bosnalı selzedelerin, kış endişesi

Bosna Hersek'te, mayıs ayında yaşanan sel felaketinden etkilenen vatandaşların endişesi, havaların soğumasıyla bir kat daha arttı

ZENİTSA (AA) - VESNA BEŞİÇ - Bosna Hersek'te, mayıs ayında yaşanan sel felaketinden etkilenen vatandaşların endişesi, havaların soğuması ve kış mevsiminin kendini hissettirmeye başlamasıyla birlikte bir kat daha arttı.

Geçtiğimiz günlerde ülkenin bazı kesimlerinde etkili olan kar yağışı ve beraberinde getirdiği soğuk hava, sel felaketinde evlerini su basan ve büyük maddi zarara uğrayan selzedeler için adeta zor günlerin habercisi oldu.

Mayıs ayındaki sel felaketinin en fazla etkilediği Topçiç Polyeli selzedeler, hala selin yaralarını sarmaya çalışıyor. Selin getirdiği toprak yığınları ile evleri çatılarına kadar toprağa gömülen köy halkı, makineler aracılığıyla evlerini toprak yığınlarının içerisinden çıkarsa da kışa dair endişeleri hala devam ediyor.

Selin köye verdiği zarar, aradan geçen beş aya rağmen dört bir yanda görülüyor. Köydeki birçok ev hala toprak yığınları altında, kimisi ise tamamen yıkılmış durumda. Bazı köy sakinleri ise kış gelmeden evlerini yaşanabilir hale getirmek için çalışmaya devam ediyor. Ancak, yağışların etkisiyle yeniden yükselen su seviyesi, köylülerin endişelerini arttırıyor. Köylülerin kışa ve yeni sel felaketlerine dair endişeleri her geçen gün daha da artıyor.

Olası taşkınlardan korunmak amacıyla evinin yakınlarına taştan bir duvar ören Topçiç Polyeli selzedelerden Uzeyr Kozliç, evinin hemen yakınından geçen derenin en ufak bir yağıştan etkilenip taştığını söyledi.

Mayıs ayındaki sel felaketinde eşi ile birlikte son anda evden çıkmayı başardıklarını anlatan Kozliç, selin getirdiği toprak yığınlarının evinin tamamen gömdüğünü ve evini temizlerken beş kamyon toprak çıktığını ifade etti.

Kozliç, toprak yığınlarını oğulları ile birlikte temizlediğini kaydederek, "Hiç kimse bize yardım etmedi. Evin yanından geçen dere ile ilgili sorunu çözecekleri sözünü verdiler ancak sonrasında hiç kimse bizi ziyarete dahi gelmedi" diye konuştu.

Evinin bahçesine giren derenin yatağını değiştirebilmek için taştan duvar yaptığını anlatan Kozliç, su seviyesinin yükselmesiyle birlikte tüm aldığı önlemlerin yıkılacağından endişe duyduğunu söyledi.

 

- "Camide uyudum"

 

Yağan her yağmurda endişelerinin bir kat daha arttığını ve hemen evi terk ettiklerini ifade eden Kozliç, "Geçtiğimiz günlerde yağışlar arttığında eşim, oğlum, gelinim ve torunların daha güvenli bir yere geçti. Ben evde kaldım. Ancak bir süre sonra burada uyumaya cesaret edemedim. Gidip köyün camisinde uyudum" dedi.

Topçiç Polyeli Safet Yusiç de kış mevsiminde endişe duyan selzedelerden biri.

Köy sakinlerinin harabeyi andıran köyde, toprak altında kalmış evlerde kışı geçirmekten korktuğunu söyleyen Yusiç, "Kar yağmaya başlayacak. İnsanlar kışı burada geçirecek olmaktan korkuyor. Yeniden heyelan bekleniyor. Nehirdeki su seviyesi şimdiden yükselmeye başladı. Her geçen gün artmaya devam edecek. Nöbet tutmak zorundayız" diye konuştu.

Köydeki sokak lambalarının hala tamir edilmediğini ve köyün geceleri tamamen karanlıkta kaldığını aktaran Yusiç, "Geceleri sadece nehrin korkutucu sesi duyuluyor" dedi.

Evinin sel felaketinde büyük zarar gördüğünü ve bir duvarının yıkıldığını kaydeden Yusiç, istese de gidecek yeri olmadığını ifade etti.

Kaynak:Haber Kaynağı