"Bosna Kasabı" Karadziç'e 40 yıl hapis cezası verilmesi

"Bosna Kasabı" Karadziç'e 40 yıl hapis cezası verilmesi

Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesiin 40 yıl hapis cezasına çarptırılan "Bosna Kasabı" Karadziç, mahkemenin kararına itiraz etti

LAHEY (AA) - Hollanda'nın Lahey kentinde, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde bulunan Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (ICTY) mart ayında 40 yıl hapis cezası verdiği Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadziç, mahkemenin kararına itiraz etti.

"Soykırım", "insanlığa karşı suç işlemek" ve "savaş kurallarını ihlal etmek"ten suçlu bulunan Karadziç, adil yargılanmadığı ve BM hakimlerinin hakkında hüküm verirken hata yaptığı gerekçesiyle temyiz başvurusunda bulundu.

Beraat veya yeniden yargılanma talebiyle temyize başvuran Karadziç, mahkemeye 50 adli hatanın yer aldığı bir liste sundu.

Listede yer alan hataların, "masumiyet karinesini ihlal ettiği, kontrol edilemez bir dava ortaya koyduğu ve adil bir yargılamayı imkansız hale getirdiği" ileri sürüldü.

ICTY, 2009 yılından bu yana yargılanan ve "Bosna Kasabı" olarak bilinen Karadziç hakkında 24 Mart'ta, "soykırım", "insanlığa karşı suç işlemek" ve "savaş kurallarını ihlal etmek" suçlarından 40 yıl hapis cezası vermişti.

Mahkemenin Hakimler Konseyi, Karadziç'in savaş döneminde kuşatma altında tutulan başkent Saraybosna'da sivillere yönelik saldırlar nedeniyle insanlığa karşı suç işlediğine ve savaş kurallarını ihlal ettiğine hükmederken BM askerlerinin esir alınmasından da eski Sırp liderini sorumlu tutmuştu.

Konsey, Temmuz 1995'teki Srebrenitsa Soykırımı'ndan da Karadziç'i suçlu bulurken Bosnalı Sırp güçlerinin hedefinin söz konusu bölgenin Müslümanlardan tamamen temizlenmesi olduğuna işaret etmişti.

Hakimler Konseyi, Karadziç ile Sırp birliklerinin komutanı Ratko Mladiç'in, Boşnakların Srebrenitsa'dan temizlenmesini planladıklarına hükmederken Karadziç'in Bosna Sırp Cumhuriyeti içinde Bosnalı Müslümanların öldürülmesine karar verecek tek isim olduğuna vurgu yapmıştı.

Konsey, 1991-1993 yılları arasında Bosna Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan'da Sırp olmayan halklara yönelik insanlığa karşı suç ve savaş suçu işlediği iddiasıyla yargılanan Çetnik lider Vojislav Seselj’in de tüm suçlardan beraatine karar vermişti.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler