BM'nin Yemen ile ilgili barış planı

BM'nin Yemen ile ilgili barış planı

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi:- "BM temsilcisi Ahmed'in barış planını kabul etmek şehitlerin kanına ihanettir"- BM Yemen Özel Temsilcisi Ahmed:- "Yemen'deki tüm taraflar siyasi çözümü sekteye uğratıyor"

SANA (AA) - Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Vild eş-Şeyh Ahmed'in barış planını kabul etmenin "şehitlerin kanına ihanet" olduğunu belirtti.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki Yemen hükümeti kaynaklarından alınan bilgiye göre, hükümet üyeleriyle bir araya gelen Hadi, "Ahmed'in barış planını kabul etmek şehitlerin kanına ihanettir" ifadesini kullandı.

Öte yandan BM temsilcisi Ahmed, Yemen'deki tüm tarafları, siyasi çözümü "sekteye uğratmakla" suçladı.

Ahmed başkent Sana'daki uluslararası havalimanında yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a hareket edeceğini söyledi. Ahmed, Yemen Cumhurbaşkanı Hadi ve hükümeti temsil eden heyetle bir araya gelerek BM'nin sunduğu barış planını değerlendireceği bilgisini verdi.

Yol haritasının reddedilmesine işaret eden Ahmed, "Yemen'deki tüm taraflar, siyasi çözümü sekteye uğratıyor." ifadesini kullandı.

Şeyh Ahmed, geçen hafta sunduğu barış planında, yeni bir cumhurbaşkanı yardımcısı tayin edilmesi, geçiş dönemini yönetecek ve siyasi diyalog sürecinin yeniden başlamasına öncülük edecek ulusal uzlaşı hükümeti kurulması, anayasal sürecin tamamlanması ve akabinde seçimlerin yapılması gibi maddelerin yer aldığını açıklamıştı.

Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi, bazı temel eksiklere rağmen Şeyh Ahmed'in sunduğu barış planının görüşülebileceğini bildirmişti. Yemen Cumhurbaşkanı Hadi de "BM'nin 2216 sayılı kararına aykırı olduğu için" planı kabul etmediklerini duyurmuştu.

Yemen Başbakanı Ahmed bin Dağr ise perşembe günü Ahmed'in sunduğu barış planını şekli olarak kabul ettiklerini belirtmişti.

Husiler, kentlerden çekilmeden ve silahları teslim etmeden önce yeni bir cumhurbaşkanı yardımcısı tayin edilmesini ve kendilerinin de ortak olacağı bir hükümetin kurulmasını isterken hükümet buna karşı çıkıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler