Bireysel Başvuru Usulleri Tanıtımı Projesi

Bireysel Başvuru Usulleri Tanıtımı Projesi

AB Bakanlığı Siyasi İşler Başkanı Erkoçak:

İSTANBUL (AA) - Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı Siyasi İşler Başkanı Ege Erkoçak, pasif vatandaşlıktan aktif ve katılımcılığa geçiş yolunda bireysel başvuru mekanizmalarının duyumsanmasının çok önemli olduğunu söyledi.

AB Bakanlığı'nın İnsan Hakları Alanında Bireysel Başvuru Usullerinin Tanıtılması Projesi'nin 6'ncısı İstanbul'da yapıldı.

Toplantıda konuşan Erkoçak, projenin, insan hakları alanında hak arama yollarının etkin kullanımı açısından vatandaşlara faydalı olacağını umduğunu belirterek, AB üyelik sürecinde atılan adımlarla önemli değişim gerçekleştirdiğini vurguladı.

Erkoçak, AB'ye katılım sürecinin, ülkedeki reform sürecinin en önemli itici gücü olduğunu belirterek, AB katılım sürecinin kararlılıkla devam ettiğini vurguladı.

Müzakere sürecinde yaşanan bütün sorunlara rağmen reformların kesintisiz sürdüreceğinin hükümet programında taahhüt edildiğini anlatan Erkoçak, tüm fasıllarda sosyo ekonomik dönüşümü sağlayabilmek için Türkiye'nin AB müktesebatını yerine getirme çalışmalarına devam ettiğini kaydetti.

Son dönemde atılan en önemli adımlardan birinin insan haklarının kurumsal mekanizmalarla güvence altına alınması olduğunu dile getiren Erkoçak, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun oluşması, Anayasa değişikliğiyle bireysel başvuru hakkının getirilmesi ve Anayasa Mahkemesi tarafından bunun hayata geçirilmesi, Türkiye İnsan Hakları Kurumunu'nun kurulması şeklinde atılan adımların belli bir çabanın önemli göstergeleri olduğunu kaydetti.

Erkoçak, bireysel başvuru mekanizmasının tanıtılması amacıyla çok farklı projelerin hayata geçirileceğini belirterek, şöyle devam etti:

"Bireysel başvuru hakkının tanıtılması, AB müzakere sürecinin son 12 yılda gerçekleştirdiği toplumsal hayatımızdaki dönüşümlerin önemli noktası. Pasif vatandaşlıktan aktif ve katılımcılığa geçiş yolunda bireysel başvuru mekanizmalarının duyumsanması çok önemli. Vatandaşların bu haklarını herhangi bir sıkıntı duymadan, çekinmeden kullanabilmeleri önemli. İdareyle aralarındaki hususları ya da hak arama yollarında hukukun veya adalet sisteminin yetersiz kaldığını düşündükleri noktada gerek Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkını kullanabilmeleri gerekse insan hakları kurumuna başvurmaları, iradeyle sorun yaşadıklarında rahatlıkla Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurmaları çok önemli."

 

- "AB müktesebatına bağlılığın göstergesi"

 

İngiltere'nin İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Rafe Courage, Britanya hükümetinin yeni oluşturulan bireysel başvuru sisteminde Türkiye ile çalışmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.

Türkiye İnsan Hakları Kurumu ve Kamu Denetçiliği Kurumu'nu tebrik eden Courage, bu sistemin demokrasinin devamlılığı için insan haklarına saygının ne kadar önemli olduğu konusunda bilincin geliştirilmesine katkı sağladığını kaydetti.

Courage, eğitim seminerlerinde, gerek kamuoyu gerek sivil toplum gerekse kamu personelinin bireysel başvuru ve haklarının ihlal edildiğini düşündükleri takdirde nasıl bir yol izleneceği konusunda bilgilendirildiğini anlattı.

Rafe Courage, "Bize göre bu Türk hükümetinin AB müktesebatına bağlılığına devam etmesinin bir delilidir. Aynı zamanda Türkiye'deki insan haklarının daha da iyileştirme kararlılığının da güçlü bir göstergesidir" dedi.

Birleşik Krallık'ta farklı alanda hizmet veren 20 ombudsman halka ücretsiz hizmet verdiğini belirten Courage, Türkiye'nin yargı sistemini uluslararası standartlara getirmek için reformları yapmayı sürdürdüğünü anlattı.

 

- Bireysel başvuru AİHM'deki dosyaları azalttı

 

Açılışın ardından Anayasa Mahkemesi Raportörü İbrahim Çınar, bireysel başvuru usullerini anlattı.

Bireysel başvuru sisteminin kabul edilmesinin ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki (AİHM) derdest dosya sayısının azaldığını belirten Çınar, 2013'teki başvuru sayısının 99 bin 900'e düştüğünü, bunun 10 bin 950'sinin Türkiye'yle ilgili olduğunu kaydetti.

Çınar, AİHM'in 2013'te Türkiye aleyhine 124 ihlal kararı verdiğini anlattı. 

Kaynak:Haber Kaynağı