Beynelmilel suçlular "Kırmızı Bülten"le aranıyor

Beynelmilel suçlular "Kırmızı Bülten"le aranıyor

PYD/PKK'nın eski eş başkanı olduğu gerekçesiyle aranan Salih Müslüm'ün Çekya'nın başkenti Prag'da gözaltına alınmasının ardından mahkemece serbest bırakılmasının yankıları sürerken, Interpol'ün Kırmızı Bülten'i yeniden gündeme geldi- Uluslararası seviyede

İSTANBUL (AA) - ARİF YAKICI - PYD/PKK'nın eski eş başkanı olduğu gerekçesiyle aranan Salih Müslüm'ün Çekya'da gözaltına alınmasının ardından mahkemece serbest bırakılmasının yankıları sürerken, Interpol'ün Kırmızı Bülten'i yeniden gündeme geldi.

Uluslararası seviyede suçların önlenmesi, bastırılması, sanıkların izlenmesi, ilişki kurduğu kişilerle irtibatlarının tespit edilmesi, yakalanması, tutuklanması ve ilgili ülkeye iade edilinceye kadar devam eden işlemlerin yürütülmesi amacıyla kurulan ve halen 190 üye ülkede faaliyetini yürüten Interpol tarafından çok önemli suçlular için Kırmızı Bülten hazırlanıyor.

Kırmızı Bülten, bir ülkenin adli makamlarınca aranan hükümlü, şüpheli veya sanıkların ilgili ülkeye geri verilmesi amacıyla görüldüğü yerde yakalanması için Interpol Genel Sekreterliği’nce çıkartılan, aranan şahısların açık kimliği ve isnat edilen suça ilişkin adli bilgiler, ilgililerin bulunduğu yer tespit edildiğinde alınması gereken tedbirler ile mevcutsa fotoğraf ve parmak izi fişlerini içeren bir bülten.

Kırmızı bülten çıkartılması zaman aldığından, bu aşamada herhangi bir gecikmeye yer verilmemesi amacıyla, kaçak şahısların yakalanması için, kırmızı bültene ilişkin kriterler çerçevesinde, ilgili ülke Interpol'ü tarafından diğer ülke Interpol birimlerine Difüzyon Mesajı adı altında dağıtımlı teleks yazıları gönderiliyor.

- Her ülkenin mevzuatına göre değişiklik gösterebilir

Uygulamada, Kırmızı Bülten'e istinaden aranan şahsın ülkesinde bulunduğunu tespit eden devlet, gerekli gördüğü takdirde şahsın geçici olarak tutuklanmasını sağladıktan sonra arayan devleti durumdan haberdar ederek geri verme talepnamesinin iletilmesini ister. Bunun üzerine, arayan devlet tarafından şahsın bulunduğu devlete geri verme talepnamesi gönderilir.

Ancak, Kırmızı Bülten'e istinaden hangi işlemin yapılacağı her ülkenin mevzuatına göre değişiklik gösterebilir. Dolayısıyla Kırmızı Bülten'e konu bir şahsın dünyanın herhangi bir yerinde görüldüğü anda yakalanacağı ve iade edileceği yönündeki algı, hukuki açıdan değerlendirildiğinde doğru değil.

Uluslararası bülten sistemiyle üye ülkeler arasında uluslararası bağlantı ve faillerinin yakalanması hedeflenirken, bununla birlikte, kayıp şahısların bulunması, buluntu cesetlerin kimlik tespiti gibi alanlarda da bültenler düzenleniyor.

- Interpol'ün diğer bültenleri

Interpol tarafından suçluların yakalanması amacıyla değişik renk adlarıyla bültenler de yayınlanıyor.

Bunlardan Mavi Bülten​, aranan şahısların kimliklerinin tespit edilmesi ve suç faaliyetlerine ilişkin yardımcı bilgilerin toplanması amacıyla düzenleniyor.

Yeşil Bülten, sabıkalı ve suç işlemeye eğilimli kişiler hakkında uyarı ve istihbarat mahiyetli bilgilerin üye ülkelere iletilmesini amaçlıyor.

Sarı Bülten, özellikle çocuklar başta olmak üzere kayıp kişilerin yerlerinin tespiti ile kimlikleri belirsiz olanlara kimliklerini ispat etmekte yardımcı olmak amacıyla düzenlenir.

Siyah Bülten, buluntu cesetlerin kimliklerinin tespiti amacıyla hazırlanır.

Turuncu Bülten, güvenliği tehdit eden gizli silah, bombalı paket ve diğer tehlikeli maddeler hakkında polis teşkilatlarını, kamu kuruluşlarını ve uluslararası teşkilatın bilgilendirici ve uyarıcı mahiyette belgedir.

Mor Bülten, spesifik ve özel bir yöntemle işlenen suçların detayları ile açıklandığı bülten türüdür. Bu yolla üye ülkeler bilgilendirilerek benzer tür suçların işlenişinde önleyici tedbirler almak ve aynı tür suçu işleyen suçlular arasında irtibat kurularak yakalanmalarını sağlamak amacıyla hazırlanır.

İnterpol-BM Özel Bülteni adı altında hazırlanan belge ise 11 Eylül saldırıları sonunda BM bünyesinde kurulan El Kaide/Taliban Komitesi tarafından hazırlanan terörizmle bağlantı kişi, grup ve kuruluşlar listesinde yer alanların aranması için düzenlenen bültendir.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :