Bakan Tüfenkci AA Editör Masası'na konuk oldu: (4)

Bakan Tüfenkci AA Editör Masası'na konuk oldu: (4)

"2017 yılında, 2008 krizinden bu yana tüm dönemlerin en düşük karşılıksız çek adedi oranlarını Türkiye yakaladı"- "İstenmeyen SMS'lerle ilgili şikayetlerin sonuçlandırılma süresini kısaltacak sistem kurulacak"

ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bu yıl, 2008 krizinden bu yana tüm dönemlerin en düşük karşılıksız çek adedi oranlarının yakalandığını söyledi.

Tüfenkci, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, editör ve muhabirlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Karekodlu çek uygulamasına ilişkin soru üzerine Tüfenkci, bu uygulamanın karşılıksız çek oranlarının düşürülmesi noktasında önemli işlev gördüğünü belirtti. Tüfenkci, şu bilgileri paylaştı:

"Bu yılın 9'uncu ayına kadar bankalara ibraz edilen toplam çekler, bir önceki yılın aynı dönemine göre adet cinsinden yüzde 9 azalırken, tutar cinsinden ise yüzde 8 artarak 565 milyar liralık bir hacim oluşturmuştur. Buna karşın aynı dönemde ibrazında karşılıksız çıkan çekler, hem adet hem tutar cinsinden ciddi azalışlar göstermiştir. 2016 yılının 9 ayında karşılıksız çek adedi 527 bini bulurken, tutarı ise 18 milyar lirayı aşmıştı. Bu yılın 9 ayında ise karşılıksız çıkan çek adedi 333 bin ve tutarı da 12,5 milyar liraya gerilemiştir. Dolayısıyla çok açık bir şekilde düşüş olduğu görülmektedir."

Karekodlu çeki bu yılın başında hayata geçirdiklerini anımsatan Tüfenkci, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39, adedinin ise yüzde 44 azaldığını bildirdi.

- "Dolaşımda 17 milyon adet karekodlu çek var"

Tüfenkci, Türkiye'nin bu yıl, 2008 krizinden bu yana tüm dönemlerin en düşük karşılıksız çek adedi oranlarını yakaladığını belirterek, "Karşılıksız çeklerdeki düşüşte hükümetin aldığı tedbir ve teşviklerle ekonomideki iyileşlemeler ve yüzde 5'nin üzerinde büyüme rakamlarının yakalanması önemlidir ama karekodlu çek uygulamasının hayata geçirilmesi çok önem arz etmiştir." ifadelerini kullandı.

Karekodlu çek uygulamasının önemli bir güvence olduğunu dile getiren Tüfenkci, karekodlu çekleri okutanların gitgide yaygınlaştığını gördüklerini söyledi. Bakan Tüfenci, piyasadaki karekodlu çek miktarına ilişkin de şunları söyledi:

"1 Ocak'tan 16 Ekim 2017'ye kadar, 350 bin 485 çek hesap sahibine 773 bin 180 çek koçanı verilmiştir. Bu yaklaşık 17 milyon çek adedine tekabül etmektedir. Biz bu sistem sayesinde bankaların kaç sayfa çek verdiğini, ne kadarının ibraz edildiğini anınında görebiliyoruz, izleyebiliyoruz. Şu anda Türkiye'de dolaşımda olan 17 milyon adet karekodlu çek var. Bunların bir kısmı kullanıldı, bir kısmı da kullanılmayı bekliyor."

- e-ticarete yeni düzenleme

Tüfenkci, elektronik ticaretin kayıt altına alınması için yürütülen çalışmalara ilişkin soru üzerine de e-ticaretin Türkiye'de yeni gelişen ve önü açık bir alan olduğunu belirterek, esnafın fazla meblağ ödemeden veya fazla bilgiye gerek kalmadan e-ticaret alanlarında da yer almalarına imkan sağlayacaklarını söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen "torba tasarı"da konuya ilişkin düzenlemeye yer verildiğini, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'a madde eklendiğini anlatan Tüfenkci, düzenlemenin kısa sürede TBMM Genel Kurulu gündemine geleceğini bildirdi. Tüfenkci, düzenlemeyle e-ticaretin gelişiminin izlenebilmesi ve değerlendirilmesi amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarının kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve diğer gerçek ve tüzel kişilerin bakanlığa bildirimde bulunması gerektiğini ifade etti.

Kanun kapsamında bakanlık tarafından istenilen bilgileri sunmayan gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişileri hakkında 5 bin liradan 20 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacağına dikkati çeken Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Şimdiye kadar bu noktada derli toplu bir izlenme mekanizması ve bildirim mekanizması yoktu. Bunun 2-3 faydası olacak. Bir, Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi üzerinden toplanan veriler sayesinde istatistiki bilgiler üretilecek. Üretilen veriler de ticaret alanında sağlıklı ve sürdürülebilir politikaların uygulanmasını sağlamış olacak. Bir de güvenli olmayan veya korsan veya günübirlik veya dolandırıcılık amacıyla kurulan siteler var. Bunların denetlenme noktasında da ve sitelerin gerçek sahiplerine ulaşabilmesi noktasında da gerçekten sıkıntılar vardı. Bunları da önlemek adına biliyorsunuz bakanlık olarak güven damgasını geliştirdik, bu noktada da bir adım atmış olduk. Bu komisyondan geçti. Vergisel anlamda da takip olacak, hangi sitelerin kim tarafından, nasıl kurulduğunun denetlenebilirliği açısından. Böylelikle haksız rekabetin de önüne geçilmiş olunacak."

- İstenmeyen SMS'ler

Tüfenkci, "torba tasarı"da, istenmeyen SMS'lerin yönetileceği bir sistem oluşturulmasını öngören düzenlemeye de yer verildiğini hatırlatarak, söz konusu sistemin şikayetlerin sonuçlandırılma süresini kısaltacağını ve süreci pratikleştirerek caydırıcı hale getireceğini vurguladı.

Sistem kapsamında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile veri alışverişi sağlanacağını anlatan Tüfenkci, "Bu sistemle kısa zamanda şikayetler sonuçlanmış olacak." dedi.

(Bitti)


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler