Bakan Kaya, "Beyoğlu Buluşması"na katıldı

Bakan Kaya, "Beyoğlu Buluşması"na katıldı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya: - "Tek hedefimiz; sistemi güçlü kılarak Türkiye'nin büyümesini, gelişmesini kalıcı hale getirmektir"- "Bu referandum; bu milletin istikbal ve istiklal mücadelesi. Belki önümüzdeki 100 yılları şekillendirecek, Türkiy

İSTANBUL (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, tek hedeflerinin, sistemi güçlü kılarak Türkiye'nin büyümesini ve gelişmesini kalıcı hale getirmek olduğunu belirterek, "Bu referandum; bu milletin istikbal ve istiklal mücadelesi. Belki önümüzdeki 100 yılları şekillendirecek, Türkiye'yi önümüzdeki 100 yıllarda çok daha güçlü bir ülke haline gelmesini sağlayacak bir sisteme kavuşturacağız. Bütün demokratik kazanımlarımızın çok daha kalıcı hale geldiği bir sistem olacak." dedi.

Beyoğlu Belediyesi tarafından düzenlenen "Beyoğlu Buluşması" programında konuşan Kaya, 15 Temmuz'da ülkenin istikbaline kastetmiş hain Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türkiye'den kaçan mensupları için Avrupa ülkelerinin liman olarak görüldüğünü söyledi.

PKK'nın Avrupa Birliğinin terör listesinde olmasına rağmen, bunların ve FETÖ'cülerin Avrupa ülkelerinde Türkiye aleyhinde propaganda yaptığını aktaran Kaya, "Onların 'hayır' kampanyalarına izin verilip bizim 'evet' için niçin bize izin verilmiyor? Bunu bir durup düşünmemiz gerektiğini düşünüyorum. 16 Nisan referandumu, Türkiye için gerçekten bir dönüm noktası. Sanki 16 Nisan'da Avrupa'nın sistem değişikliğini yapacakmışız gibi bir tavırla karşılaşıyoruz. Bu, Avrupa'yı niçin bu kadar ilgilendiriyor?" diye konuştu.

Bakan Kaya, AK Parti iktidarıyla gelen istikrarın Türkiye'de kalıcı hale getirilmesini istediklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bizim istediğimiz; bu ülkenin kişilerden, siyasi partilerden bağımsız büyümesinin ve gelişmesinin devam etmesi. Hepiniz biliyorsunuz, 7 Haziran sonrası bir belirsizlik oluştu. Tekrar seçimle milletimiz, AK Parti'yi tek başına iktidara getirdi. Tekrar yatırımlar başladı. 2016 yılındaki 2,9 oranındaki büyümemiz hedefimizden uzak olmakla birlikte çok hain bir darbe teşebbüsünü atlatmış bir ülke olarak gerçekten kötü bir oran değil. Bu, ülkenin çok daha iyiye gideceğinin bir göstergesi. İstediğimiz; siyasi istikrarı kalıcı hale getirecek güçlü bir sistemi kurmak ve Türkiye'yi çok daha güçlü bir şekilde büyütmek ve geliştirmek. Bugün dünyanın en büyük 16'ncı ekonomisiyiz. İstiyoruz ki 2023'te ilk 10 en güçlü ve büyük ekonominin içine girelim. Tek hedefimiz; sistemi güçlü kılarak Türkiye'nin büyümesini, gelişmesini kalıcı hale getirmektir."

Seçilecek cumhurbaşkanın sadece iki dönem görev yapabileceğini ve yüzde 50 oranında oy alamayan bir kişinin seçilmesinin mümkün olmayacağını dile getiren Kaya, yeni sistemin "tek adam rejimi getireceği" söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

"Tek adam rejimi kurmak isteyen bir adam, kendini iki dönemle sınırlar mı?" diye soran Kaya, şunları kaydetti:

"Yüzde 50'nin oyunu alarak millet iradesini yansıtacak bir kişi cumhurbaşkanı seçilecek. Hükümetini kuracak ve 5 yıl ülkeyi yönetecek. Ayrıca bu sistemle Meclisin güçsüzleştirileceği, etkisizleştirileceği iddia ediliyor. Aksine bu sistemle Meclisi çok daha güçlü hale getiriyoruz. Parlamenter sistemde, yasaların yüzde 99'ü kanun tasarısı olarak hükümet tarafından getirilen tasarıların yasallaşması sonucu oluşuyor. Yeni sistemle Meclisin yetkileri çok daha fazla artırılıyor. Yasama görevini tamamen Meclis üstleniyor. Meclisin zaten ana görevi de yasama. Bu, Meclisi çok daha güçlendiren bir sistem."

- "Bu referandum; bu milletin istikbal ve istiklal mücadelesi"

Bakan Kaya, CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt'un halk oylamasına ilişkin talihsiz açıklamasına üzüldüğünü söyledi.

Toplumsal olarak daha çok barışa, huzura, birlikteliğe ve dayanışmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, bu tür açıklamaların milleti üzdüğünü belirten Kaya, şöyle devam etti:

"Evet' de verse, 'hayır' da verse, bunu veren bizim vatandaşımız. Bizim daha çok sevgiyle her kesimle kucaklaşmamız gerekirken, bu şekilde kamplaştırmamamız gerektiğine inanıyorum. 'Evet' de 'hayır' da diyen bizim insanımız. Ama biz 'evet' çıksın istiyoruz. Bunun için çalışıyoruz, gayret gösteriyoruz. Bu meseleyi siyaset üstü bir mesele olarak görmek istiyorum. Hangi siyasi partiye oy vermiş olursanız olun, bu referandum başka bir şey. Bu referandum; bu milletin istikbal ve istiklal mücadelesi. Belki önümüzdeki 100 yılları şekillendirecek, Türkiye'yi önümüzdeki 100 yıllarda çok daha güçlü bir ülke haline gelmesini sağlayacak bir sisteme kavuşturacağız. Bütün demokratik kazanımlarımızın çok daha kalıcı hale geldiği bir sistem olacak. Onun için hangi siyasi partiye oy vermişse versin, bütün kadınların bu referandumda çok güçlü bir şekilde 'evet' demesini istiyorum. Eminim ki kadınların desteğiyle çok daha güçlü bir 'evet' çıkacak."

- "Özür bekliyorum"

Bakan Kaya, yeni sistemle Türkiye'nin çok daha demokratik, çok daha büyüyen, gelişen bir hale kadınlarla birlikte getirileceğine inandığını söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "15 Temmuz'un kontrollü bir darbe girişimi olduğu" iddiasına tepki gösteren Bakan Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"15 Temmuz'da kadınıyla, genciyle herkes bu vesayetin karşısında durdu. 15 Temmuz için gerçekten çok üzücü ifadeler kullanılıyor. 'Kontrollü darbe girişimi', çok talihsiz buluyorum. O gece bir kadın bakan olarak Meclis çatısı altındaydım. O gece Türkiye Büyük Millet Meclisini 5 kere bombaladılar. Orada birçok siyasi partiden milletvekillimiz, biz ve bakanlarımız vardı. 'Milli iradeye sahip çıkacağız' dedik ve orayı terk etmedik, bombalara rağmen. Milletimiz meydanlardaydı. Millet canı pahasına bayrağı yere düşürmemek, vatanı böldürmemek adına şehadete yürümüşken, bu hain teşebbüs için 'kontrollü darbe girişimiydi' demek çok talihsiz. Şehitlerimiz, gazilerimiz, milletimiz adına kendisinden bir özür bekliyorum."

Kaya, "Vesayeti ortadan tamamen kaldıralım" diyerek, "Türkiye tam demokratik bir şekilde yönetilsin. Farklı güç odakları, manşetlerle, askeri darbelerle ülke yönetimi değişmesin. Vesayeti güçlü bir şekilde ortadan kaldıralım. Millet ne derse o olacak. Bugüne kadar olduğu gibi millete güveniyoruz." ifadelerini kullandı.

Programa, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Türkiye Demokrasi Platformu Başkanı Kezban Hatemi, AK Parti Beyoğlu İlçe Başkanı Harun Muş ve çok sayıda iş kadını katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler