Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avrupa'daki sığınmacı krizi

Binlerce sığınmacı her gün Yunanistan üzerinden Makedonya'ya gelmeye devam ediyor- Suriyeli Salah: - "Başka çaremiz yok. Şiddetin hüküm sürdüğü ülkemizden kaçmak zorundayız"

GEVGELİ (AA) - Daha iyi bir yaşam umuduyla Batı Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışan sığınmacılar, denizyoluyla gittikleri Yunanistan'dan Makedonya'ya gelmeye devam ediyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinden (BMMYK) alınan bilgiye göre, her gün 5 ila 10 bin sığınmacı Makedonya'ya giriş yapıyor.

AA ekibi, ülkenin güneyindeki Gevgeli kasabasında bulunan sığınmacı kampını ziyaret ederek Batı Avrupa ülkelerine ulaşmayı hedefleyen sığınmacılarla konuştu.

Paris'te düzenlenen terör saldırılarının ardından tedirgin oldukları gözlenen sığınmacılardan bazıları, saldırıların Müslümanlar tarafından yapılmadığını savundu.

Suriyeli sığınmacılardan Ali, Paris'teki saldırıların Müslümanlar ya da Araplar tarafından düzenlenmediğini belirterek "Herkes böyle bir şey yapıp Arap ya da Müslüman olduğunu söyleyebilir ancak saldırıyı yapanın Arap ya da Müslüman olmadığını düşünüyorum" dedi.

Ali, ülkesindeki olumsuz koşullar yüzünden göç etmek zorunda kaldıklarını ifade ederek "Başka çaremiz yok. Şiddetin hüküm sürdüğü ülkemizden kaçmak zorundayız" diye konuştu.

Suriyeli bir başka sığınmacı Halid de Paris'teki saldırıların kendilerini korkuttuğunu belirterek bu tür olayların savaştan ve şiddetten kaçmak isteyen sığınmacıları etkileyeceğini söyledi.

Teröristlerin milletlerini, ülkelerini ya da dinlerini yansıtmadığına işaret eden Halid, "Yanlış yaptığımızda, dinimizden ya da ülkemizden dolayı yanlış yaptığımızı söyleyemeyiz. Hasta zihnimizden dolayı yanlış yaparız. Eğer gerçekten kötü biriysen, bu dininden, ülkenden ya da kültüründen dolayı kötü olduğun anlamına gelmez" ifadesini kullandı.

Anne-babası Suriye'de kalan ve umuda yolculuğa amcasıyla çıkan 9 yaşındaki bir Suriyeli çocuk ise "Almanya'ya gidip çalışmak, ardından da annemi ve babamı da yanıma alıp beraber yaşamak istiyorum" dedi.

Suriyeli sığınmacılardan Ahmed de Paris'teki terör saldırılarının kendisini korkutmadığını ve bunun, koyduğu hedefe ulaşmasından kendisini caydırmayacağını belirtti.

Ahmed, "Benim grubumda terörist yoktur. Biz birbirimizi tanıyoruz. Terörist olmadığımız için de hedefimize doğru yolculuk etmekten korkmuyoruz. Bizim kötü amaçlarımız yok. Biz sıradan insanlarız, çocuklarımız var ve onlar için daha iyi bir gelecek istiyoruz" ifadesini kullandı.

- Sığınmacılar soğuktan şikayetçi

Yunanistan üzerinden Makedonya'ya giren sığınmacılara tıbbi müdahalede ve gıda yardımında bulunan Kızılhaç örgütünün Makedonya temsilcisi Aleksandar Jonuzoski, kampa gelen sığınmacıların en fazla soğuk havalardan şikayet ettiğini aktararak BMMYK ile işbirliği içerisinde, kamptaki çadırlara ısıtma cihazı koyduklarını ve sığınmacılara kışlık giysi dağıttıklarını ifade etti.

Günde ortalama 900 sığınmacıya tıbbi müdahalede bulunduklarını belirten Jonuzoski, ciddi vakalarla karşılaştıklarında Makedonya Sağlık Bakanlığına başvurduklarını ve hasta sığınmacıları Gevgeli'deki hastaneye götürdüklerini söyledi.

Bölgedeki BMMYK temsilcisi Aleksandra Kraus da günde ortalama 7 bin sığınmacının sınırı geçtiğini, bu sayının bazen düşüp bazen yükseldiğini kaydetti.

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı