Avrupa Konseyi stadyum güvenliği konvansiyonu

Avrupa Konseyi stadyum güvenliği konvansiyonu

Avrupa Konseyi'nin hazırladığı ve spor müsabakalarını daha güvenli ve herkesin katılımına açık hale getirmeyi amaçlayan konvansiyon Paris'te imzalandı- Uluslararası Spor Konvansiyonu taraftarlar için uluslararası boyutta hazırlanan ilk konvansiyon olma öz

PARİS (AA) - Avrupa Konseyi’nin, stadyumlarda ve tüm spor etkinliklerinde güvenliği sağlamak, güvenliğin sağlandığından emin olmak ve müsabakaları herkese açık hale getirmek amacıyla hazırladığı Uluslararası Spor Konvansiyonu 11 ülke tarafından imzalandı.

Paris’te Fransa ile İzlanda arasında dün akşam oynanan EURO 2016 çeyrek final maçı öncesinde imzalanan konvansiyon “taraftarlar için hazırlanan ilk uluslararası konvansiyon” olma özelliğine sahip. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Parc de Princes Stadı'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, konvansiyonun futbol ve tüm diğer spor müsabakalarını seyirciler için güvenli, emin ve eğlenceli hale getirmeyi amaçladığını ve bu yönde tüm uluslararası işbirliği ve çabalara destek olarak hazırlandığını söyledi.

11 ülke tarafından imzalanan konvansiyonun taraftarlar için hazırlanmış ilk uluslararası anlaşma olma özelliği taşıdığının altını çizen Jagland, bu ilk grup ülkelerin imzasından sonra mutlaka diğer ülkelerin de konvansiyona imza koyarak spor alanlarını daha güvenli ve seyre değer hale getireceklerini kaydetti.

Jagland, imzaya açılan konvansiyonun Avrupa Konseyi tarafından 30 yıl önce hazırlanan Taraftar Şiddeti Konvansiyonu’nun geliştirilmiş bir versiyonu olduğunu belirterek spor müsabakalarında şiddetin tırmanmadan önüne geçilmesi için ülkeler arasında işbirliğinin şart olduğunu savundu. Jagland, “bilgi paylaşımı, taşkınlık yapan taraftarların tespiti ve gerektiğinde statlara veya ülkeye girişlerinin yasaklanması gibi tavsiyelerin” konvansiyonda yer aldığını ifade etti.

Ülke ve yetkililerin sadece holiganları engellemeye yoğunlaşmamaları gerektiğini belirten Jagland, statların daha erişilebilir, daha eğlenceli ve pozitif hava yayan merkezlere dönüştürülüp, çocuklar, yaşlılar ve engelliler için de çekici hale getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından mayıs ayında görüşülüp kabul edilen konvansiyonda, müsabakaların düzenlendiği alanlar, stadyum içi ve dışında güvenli bir atmosferi sağlamak amacıyla ilgili tüm yetkililer, kulüp yöneticileri, sivil toplum temsilcileri başta olmak üzere herkesi, spor faaliyetlerini daha ilgi çekici ve güvenli hale getirmek için çaba sarf etmeye davet ediliyor.

Yeni konvansiyon, 1985 yılında Belçika'da Juventus ile Liverpool takımları arasında oynanan maç sırasında çıkan ve 39 kişinin hayatını kaybettiği "Heysel Faciası" sonrasında hazırlanan konvansiyonun yerini alıyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler