Arama kurtarma köpeği Atar, şampiyonaya hazırlanıyor

Arama kurtarma köpeği Atar, şampiyonaya hazırlanıyor

İzmir ve Belçika'daki yarışmalarda arama kurtarma köpekleri arasında dereceye giren Atar, İtalya'da düzenlenecek dünya şampiyonası için hazırlıklarını sürdürüyor- Atar'ın eğitmeni Yıldırım: - "İddialıyız, ilk 3'e girmek istiyoruz"

İZMİR (AA) - MERİÇ ÜRER - İzmir'de Gaziemir Belediyesinin arama kurtarma biriminde "görev yapan" şampiyon köpek "Atar", Türkiye'de gösterdiği başarıların ardından, İtalya'da düzenlenecek Arama Kurtarma Köpekleri Dünya Şampiyonası'na hazırlanıyor.

Belediye bünyesindeki K-9 Arama Kurtarma Birimi'nin eğitmeni Yaman Ersel Yıldırım, Belçika çoban köpeği cinsindeki Atar'ın 5 yaşında olduğunu ve 4,5 yıldır eğitim aldığını ifade etti.

Atar'ın çok sayıda kurtarma operasyonuna katıldığını, arama kurtarma köpekleri arasında en yüksek seviyeye ulaştığını belirten Yıldırım, hayvanın, İzmir'de Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonunun iş birliğiyle düzenlenen "Arama Köpekleri ile Doğada Canlı Arama ve İtaat Sınavı"nda birinci, Belçika'da düzenlenen uluslararası organizasyonda da 4'üncü olduğunu kaydetti.

Atar ile İtalya'da eylül ayında düzenlenecek Arama Kurtarma Köpekleri Dünya Şampiyonası'na hazırlandıklarını ifade eden Yıldırım, "Önceki şampiyonalara yeteri kadar hazırlanamamıştık. Bu sefer bahanemiz yok. İddialıyız, ilk 3'e girmek istiyoruz. Nisan ayında Slovenya'da bir haftalık bir kamp dönenimiz oldu. Federasyonumuz, AKUT ve Gaziemir Belediyesi bize büyük destek veriyor." dedi.

- Top bulma oyunuyla çalışıyor

Atar'ın başarısında oyun hırsının ve yüksek itaat eğitimi almış olmasının önemli bir faktör olduğunu dile getiren Yıldırım, arama kurtarma eğitiminin top bulma oyunu ile verildiğini söyledi.

Eğitimlerde Atar'ın öncelikle insanlarla uyumlu olması için çaba sarf ettiklerini vurgulayan Yıldırım, şu bilgileri verdi:

"Atar, koruma içgüdüsü yüksek olan bir köpek. İnsanlar ve çocuklarla arasını çok iyi yapmaya çalıştık. Bunda da başarılı olduk diye düşünüyorum. Oyun oynama hırsını artırdık. Çok fazla insanla top oynaması üzerine çalıştık. Bulduğu insanlardan top alma ihtimali üzerine çalışıyor. Antrenmanlarda da tüm hedeflerden topunu almayı başarıyor. Sınavlarda 40 dönüm civarındaki bir alanda saklı bulunan 3 kişi aranıyor. Yaptığımız çalışmalarda Atar, kısa sürede tam başarı sağladı. Bu başarıyı şampiyonada da sergilemesini bekliyoruz."

Atar'ı eğitmeye başladığı ilk günden bu yana amacının dünya şampiyonasına katılmak olduğunu ifade eden Yıldırım, Türkiye'den bu alanda uluslararası organizasyonlara az sayıda köpeğin katıldığına işaret etti.

Yıldırım, İtalya'nın Turin kentinde 22-25 Eylül'de gerçekleştirilecek dünya şampiyonasına, yaklaşık 35 ülkeden arama kurtarma kategorisinde 65 köpeğin katılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.








AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :