"Antalya Ekonomik ve Sektörel Gelişmeler Değerlendirme" Toplantısı

"Antalya Ekonomik ve Sektörel Gelişmeler Değerlendirme" Toplantısı

ATSO Başkanı Çetin:- "Tüm sektörlerin direncini artırıcı tedbirlerin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Özellikle iş dünyasının finansman koşullarına dönük destekleyici önlemlerin alınması gerekiyor"- "Bütün sektörlerde KOBİ'lerin SGK, vergi, kredi ödemele

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, kentteki tüm sektörlerin direncini artırıcı tedbirlerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Çetin, ATSO'da bazı ilçe ticaret odası ve ticaret borsası başkanlarının katılımıyla düzenlenen "Antalya Ekonomik ve Sektörel Gelişmeler Değerlendirme" toplantısında yaptığı konuşmada, İstanbul'da yaşanan terör saldırısında hayatını kaybedenlere başsağlığı diledi.

Terörle mücadelede siyasetin söz konusu olmadığını belirten Çetin, siyasi partilerin bir araya gelerek terörü bitirecek önlem ve politikalar belirlemesi gerektiğini dile getirdi. Rusya ve İsrail ile son dönemde yaşanan gelişmeleri olumlu karşıladıklarını ifade eden Çetin, Antalya ekonomisinin son 30 yılın en ağır krizini yaşadığını vurguladı.

Çetin, Antalya'ya yılın ilk 6 ayında gelen turist sayısının önceki yıla göre yüzde 54 oranında düştüğüne dikkati çekti.

Kemer ve Alanya ilçelerinde çok sayıda iş yerinin kapalı olduğuna işaret eden Çetin, "Turizm ve ticaretin yanı sıra tarım da kötü bir dönem geçiriliyor. Antalya tarımında örtü altı üretimin en yoğun olduğu nisan ve mayıs aylarında üretici fiyatları önceki yıla göre yüzde 25 ila 41 arasında düşüş yaşadı. Üreticinin 1 milyar lira civarında kaybı görünüyor. Mevcut durum devam ettiği takdirde Antalya ekonomisinde etkisi yıllarca sürecek kalıcı bir hasar ortaya çıkacaktır." dedi.

Çetin, tüm sektörlerin direncini artırıcı tedbirlerin hayata geçirilmesi gerektiğini kaydederek, şöyle konuştu:

"Özellikle iş dünyasının finansman koşullarına dönük destekleyici önlemlerin alınması gerekiyor. Bütün sektörlerde KOBİ'lerin SGK, vergi, kredi ödemelerine erteleme ve birkaç yıla yayma imkanı sağlanmalıdır. Vergi indirimleri yapılmalıdır. Stopaj ve emlak vergilerinde indirim yapılması gerekmektedir."

Çetin, hükümetin geçmişte görülmemiş önlemler aldığını ve bu önlemlerin artırılacağına inandığını söyledi.

Rusya ve İsrail ile atılan olumlu adımlara rağmen turizmin hızlı şekilde tepki vereceğini düşünmediklerini anlatan Çetin, "20 gün içerisinde charter seferlerinin başlayabileceğini düşünüyoruz. İnsanlar tatil planlarını yaptıysa ne kadarı Türkiye'ye gelir bilmiyoruz. Rusya'dan 700 bin turist gelse bile Antalya ekonomisi için çok önemli bir rakam olur" değerlendirmesinde bulundu.

- "Antalya yaklaşımı" paketi

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ise "Antalya yaklaşımı" adı altında kent için özel bir paket hazırlanmasını istediklerini ifade etti.

Bu paketin daha önce İstanbul'da yapıldığını hatırlatan Çandır, "Antalya'nın yazdığı başarı hikayelerinden güç alarak bu potansiyelin heder olmaması için direnç artırıcı önlemler istiyoruz. Antalya'da kişi başına 23 bin 240 lira borç var. Kamuya, yerel yönetimlere, meslek örgütlerine olan borçların yapılandırılması gerekiyor. Antalya yaklaşımından faydalanacak firmaların Antalya Vergi Dairesine kayıtlı olması gerekiyor. Derdimiz topyekün Antalya. Çünkü Antalya kapasitesi ve geçmiş yıllardaki performansı itibarıyla Türkiye'nin göz bebeği bir yer. Kenti bu sıkıntılardan çıkartacak önlemlerin yer aldığı Antalya yaklaşımı bekliyoruz." şeklinde konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :