ANADOLU AJANSI ÖZEL HABER GÜNDEMİ

ANADOLU AJANSI ÖZEL HABER GÜNDEMİ

19 Kasım 2015

1- İş dünyası G20 Liderler Zirvesi'ni değerlendirdi

- İTO Başkanı İbrahim Çağlar:
- "G20 ve B20 zirvelerinin en önemli boyutu, küresel ekonomik politikalarla küresel siyasi politikaların bir arada değerlendirilmesi oldu. Bu bağlamda terörün küresel bir mesele olarak ele alınması, ekonomi alanıyla ilgili somut çözüm önerilerinin konuşulması son derece önemliydi"
- İSTİB Başkanı Ali Kopuz:
- "Paris'teki terör saldırısı, G20 Antalya Zirvesi'nin önceliklerini değiştirdi ve Türkiye'nin bölge istikrarı açısından önemini perçinledi. Bu gelişmeler, G20 ülkeleri arasında terörle mücadelede iş birliğinin hızla artırılmasını gündeme getirecektir"
- C20 Türkiye Başkanı Zeynep Bodur Okyay:
- "Türkiye'nin başkanlığı, G20'ye tabiri caizse 'vicdan' getirdi. İnsanlığın gözyaşları gibi ülkelerinden kayıp giden milyonlarca göçmene ilk kez insanca yaklaşıldı"

(Belgin Yakışan - Zeynep Akyıl) (İstanbul - Ankara)

2- "Antalya turizmine, 1 milyar dolarlık tanıtım oldu"

- Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel:

- "G20 Liderler Zirvesi, Antalya'nın turizm tanıtımı açısından çok önemli bir fırsat, belki 1 milyar dolar veya avronun üzerinde tanıtım fırsatını Antalya en başarılı bir şekilde değerlendirmiş oldu"
- "Gelecek sene zirve, Çin'de yapılacak. Çin heyetinden katılan arkadaşlar, bizim arkadaşlarımızla yaptığı sohbetlerde, 'Siz, çıtayı çok yükselttiniz, seneye biz ne yapacağız acaba' diye biraz espriyle karışık endişelerini paylaşmışlar. 'Gelecek sene, bize de gelip hiç olmazsa danışmanlık yapar mısınız' diye kanaatlerini iletmişler"

(Ayşe Yıldız/Antalya) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Bakanlığın ilk çocuk dergisi engellileri de kapsayacak

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca hazırlanan ve yayın kurulunu çocukların oluşturduğu "Sevgi Bir Kuş" isimli ilk çocuk dergisi, görme ve işitme engelli çocuklara da ulaşacak
- Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Mustafa Durmuş:
- "Engelli çocuklarımızın dergiye ulaşması için Braille basımının yanı sıra elektronik ortamda da alt yapı çalışmaları devam ediyor. Her bir bölüm sesli betimleme ve işaret diline çevrilerek Türkiye'de bir ilkin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor"

(Merve Yıldızalp/Ankara)

4- "Vekaletle yabancı plakalı otomobil" alanlara kötü haber

- Romanya, Bulgaristan ve Gürcistan gibi ülkelerin vatandaşları üzerinden yüzde 50-60 düşük fiyata Türkiye'deki müşterilere vekaletle satılan ve ciddi boyutlarda kayıt dışı pazar oluşturan yabancı plakalı lüks araçlara, idari ve cezai yaptırımlar uygulanmaya başlandı
- Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık:
- "Bir kez daha halkımızı uyarıyoruz; yurt dışından vekalet yoluyla getirilen araçlar tamamıyla kanunsuz ve usulsüzdür. Türkiye Cumhuriyeti'nin kanunlarına göre vekaletle araç kullanma olayı yoktur"
- "Sıkı kontrollerin ve denetimlerin yapılması, bu tür araçların iç piyasadan çekilmesini istiyoruz. Çünkü hem bizim esnaf olarak işimizi engellemekte, hem halkımız kandırılmakta hem de vergi yönünden ciddi anlamda bir ziyan ve zayiat ortaya çıkmakta"

(Haluk Yüksel/Bursa)

5- "Türk Akımı'nın ilk hattı 2020'den önce tamamlanır"

- Oxford Enerji Enstitüsü Gaz Araştırma Bölümü Başkanı Prof. Jonathan Stern:
- "Türk Akımı projesinin ilk hattının kesinlikle yapılacağını ve 2020’den önce tamamlanmasını bekliyorum"
- "İkinci hattın gerçekleşmesi için AB’nin tavrı önemli"
- "Rusya 2020’deki enerji piyasasını baz alarak hareket ediyor"

(Emre Gürkan Abay / Moskova) (Görüntülü)

6- "Suudi Arabistan'dan yatırım atağı bekliyoruz"

- Suudi Arabistan'la iş yapan yatırımcılar, 2016'nın, Suud sermayesinin Türkiye'ye ilgisinin artacağı bir yıl olacağını öngörüyor
- DEİK Türkiye - Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Yusuf Cevahir:
- "Türkiye'nin Suudi devlet fonları ve özel yatırımcılarını daha fazla çekeceğini, 2016 yılından itibaren ciddi bir yatırım atağı olmasını bekliyoruz"
- MÜSİAD Başkanlık Orta Doğu Temsilcisi Gazi Mısırlı:
- "Şu anda körfez zenginlerinin bir ayağı yurt dışında, 1 Kasım sonrası daha ziyade Türkiye'de"

(Musab Turan / İstanbul)

7- Engelli seyirciler için "engelsiz film" keyfi

- Sesli Betimleme Derneğinin projeyle işitme ve görme engelliler, sesli betimlemeler ve konuşmaların işaret diliyle aktarılması sayesinde sorunsuz sinema keyfi yaşıyor

- Dernek Başkanı Kenan Önalan:
- "Ben de birkaç defa tek başıma sinemaya gitmeye çalıştım. Gittiğim zaman anlamıyordum ve maalesef hep ikinci yarısında çıktım. Film izlemek görme ve işitme engellilerin de hakkıysa bu hakkı vermek gerekir"

(Yeşim Sert Karaaslan/Ankara)

8- Cizreli engelli genç teröre inat dünya şampiyonu oldu

- Şırnak'ın adı son dönemde terör olaylarıyla gündeme gelen Cizre ilçesindeki Nur Mahallesi'nde büyüyen ve spora Batman Petrolspor Kulübü'nde devam eden işitme engelli milli güreşçi Sinan Sadak, teröre inat dünya ve Avrupa şampiyonu olmayı başardı
- Sadak:
- "Avrupa Şampiyonası'na giderken Cizre'de olaylar oldu. Artık oraya niçin gittiğimin gerçekten bir anlamı olduğunu hissettim. Bir Kürt olarak en büyük amacım, Türk bayrağını orada dalgalandırmak, İstiklal Marşı'nı tüm ülkelere dinletmekti, çok şükür Allah nasip etti"
- "Nur Mahallesi'ndeki bir olayda kuzenim de teröristlerce öldürüldü. Satrançtaki piyonlar gibi oradaki insanlar kullanılıyor. Gençlere çağrım, olayları engellemeleri ve barışı getirmek için en önde durmalarıdır"

(Selman Tür/Batman) (Fotoğraflı-Görüntülü)

9- "Türk Milli Takımı'nın olduğu her yerde madalya en büyük hedeftir"

- A Milli Kadın Basketbol Takımı Başantrenörü Aziz Akkaya:
- "Kendi basketbolumuzu ve enerjimizi ortaya koyarsak herkesi yenebiliriz"
- "İlk hedefimiz olimpiyatlara katılmak ve orada başarılı olmak. Sonra Avrupa Şampiyonası'nı düşüneceğiz"
- A Milli Takım Menajeri Arzu Özyiğit:
- "(Potanın Perileri)nin ne zaman önemli bir maçı olsa, hep Ankara'yı tercih ediyoruz. Ankara seyircisi bizi çok seviyor ve hiç yalnız bırakmıyor"

(Buğra Ersavaş/Ankara) (Fotoğraflı/Görüntülü)

10- Diyarbakır, modern stadyuma kavuşuyor

- Gelecek yıl hizmete girmesi beklenen 33 bin seyirci kapasiteli stat, 126 milyon 632 bin liraya mal olacak

- Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mehmet Demir:

- "Diyarbakır'a yakışan bir stadyum yapılıyor"

(Nurten Aslan/Diyarbakır) (Fotoğraflı/Görüntülü)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı