Almanya'ya gelen sığınmacılar

Almanya'ya gelen sığınmacılar

İçişleri Bakanı Maiziere: - "2016 yılında Almanya'ya gelen sığınmacıların sayısını büyük ölçüde düşürmeyi başardık"- "Bu yılın ilk 3 çeyreğinde yaklaşık 213 bin sığınmacı geldi"

BERLİN (AA) - Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, 2016 yılının 9 ayında ülkesine gelen sığınmacıların sayısını büyük ölçüde azaltmayı başardıklarını söyledi.

Bakan Maiziere, bu yılın 3 çeyreğinde ülkesine gelen sığınmacılar hakkında bilgi vermek amacıyla Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, "Eylül ayı sonunda yaptığım açıklamada da Almanya'ya gelen ve kayıt altına alınan sığınmacı sayısının 890 bin civarında olduğunu söylemiştim. Bu sayı azaldı ama yine de fazla. Bu yılın ilk 3 çeyreğinde yaklaşık 213 bin sığınmacı daha geldi." dedi.

2016 yılında Almanya'ya gelen sığınmacıların sayısını büyük ölçüde düşürmeyi başardıklarını kaydeden Maiziere, "Federal Göç ve Mülteci Dairesi (BAMF) karar verme sürecini hızlandırdı. Bu sayede 460 binden fazla iltica talebi karara bağlandı. Bu da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 165'lik bir artışa tekabül ediyor. Sadece bu yılın Eylül ayında yaklaşık 70 bin karar alındı. Bu da nerdeyse 2012 yılı boyunca alınan kararların sayısına eşit. O dönem toplam 62 bindi." şeklinde konuştu.

Maiziere, böylece bu yılın Eylül ayında rekor sayıda değerlendirmenin gerçekleştirildiğini belirterek, iltica talebinde bulunanların sayısının büyük ölçüde arttığını, bu yıl 30 Eylül'e kadar yaklaşık 660 bin kişinin iltica talebinde bulunduğunu söyledi.

Bakan Maiziere, "2015 yılında yapılan iltica başvurularının neredeyse tümü değerlendirildi. Bu konuda bir değişim yaşandı. Eylül ayının son haftasında ilk kez, değerlendirilen taleplerin sayısı başvuru sayısını geçti." dedi.

Bu yılın ilk 9 ayında Almanya'yı gönüllü olarak terk eden ya da sınır dışı edilen insanların sayısının da yaklaşık 60 bin olduğunu aktaran Maiziere, bu konuda daha da büyük bir ilerleme sağlamak istediklerini, bu nedenle Almanya'da kalma perspektifi bulunmayan Afgan sığınmacılar için neler yapılabileceği konusunda da bugün Afganistan İçişleri Bakanı'yla görüşeceğini kaydetti.

İltica başvurularının yüzde 60'ından fazlasının olumlu sonuçlandırıldığını ve sınırlı bir süre Almanya'da kalacak olan mültecilerin uyum kurslarına gönderileceğini belirten Maiziere, gelişmelerin Alman hükümetinin aldığı önlemlerin doğru olduğunu gösterdiğini söyledi.

Türkiye ile sığınmacılar konusunda varılan anlaşmadan sonra Yunanistan'a kaçan Suriyelilerin sayısının büyük ölçüde azaldığını ifade eden Maiziere, bu sayının yeniden biraz artmaya başladığını, bu konuda da AB ülkeleri içişleri bakanlarının yapacağı toplantıda Yunan meslektaşıyla bu konuyu görüşeceğini kaydetti.

Bakan Maiziere, Almanya'da Suriyeli terör zanlısı Jaber Albakr'ı yakalayan Suriyeli vatandaşların tutumunu nasıl karşıladığının sorulması üzerine de Almanya'ya gelerek yaşayan insanların hayatlarını tehlikeye atarak böyle bir işe kalkışmalarının her şeyin ötesinde övgü ve takdire şayan olduğunu dile getirdi.

Zanlıyı yakalayan Suriyelilerin iltica taleplerinin zaten olumlu şekilde sonuçlandırılmış olduğunu da belirten Maiziere, terör zanlısı Albakr'ın, daha önce Türkiye'de de kalmış olduğuna dair bazı haberler konusunda ise soruşturmanın sürmesi nedeniyle açıklama yapmadı.

- İltica taleplerinin değerlendirilme süresi kısaldı

BAMF Yönetim Kurulu Başkanı Frank-Jürgen Weise de toplantıda yaptığı açıklamada, bu yılın başından 30 Eylül'e kadar 282 bin iltica talebinin değerlendirme sürecinin devam ettiği ve toplam 462 bin başvuru hakkında karar verildiğini söyledi.

Başvuruları değerlendirme sürelerinin de kısaldığını ifade eden Weise, şu sıralar ortalama değerlendirme süresinin 2,4 aydan 1 buçuk aya kadar düşürüldüğünü kaydetti.

Weise, 30 Eylül'e kadar 219 bin kişinin uyum kurslarına gönderildiğini, 2017 yılının ilk 3 ayı içinde de 2016 yılından kalan tüm iltica taleplerinin değerlendirilmesini hedeflediklerini sözlerine ekledi.

BAMF tarafından hazırlanan raporda da bu yılın ilk 9 ayında 564 bin 506 kişinin ilk kez iltica talebinde bulunduğu, bu kişilerin 224 bin 632'sinin Suriyeli olduğu bildirildi. Suriyelileri 100 bin 265 ile Afgan ve 78 bin 426 ile Iraklı sığınmacılar izliyor.

Bu yıl içinde Eylül ayı sonuna kadar toplam 392 bin 833 başvuru hakkında karar alındığı, bunların 187 bin 385'inin de Suriyeli sığınmacılar hakkında olduğu kaydedildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :