• BIST 103.328
  • Altın 193,733
  • Dolar 4,6527
  • Euro 5,4829
  • Konya 14 °C
  • AK Parti'nin 27. dönem milletvekili aday listesi
  • MHP 27. dönem MV aday listesi açıklandı (Tüm liste)
  • 24 Haziran'da nasıl oy kullanılacak? Oylar nasıl sayılacak? Yeni sistemle ilgili bilinmeyenler
  • AK Parti'nin 27. dönem milletvekili aday listesi
  • MHP 27. dönem MV aday listesi açıklandı (Tüm liste)
  • 24 Haziran'da nasıl oy kullanılacak? Oylar nasıl sayılacak? Yeni sistemle ilgili bilinmeyenler

Aile yadigarı su değirmeninde ekmek mücadelesi

Aile yadigarı su değirmeninde ekmek mücadelesi
Ailelerinden miras kalan 70 yıllık su değirmenini kaderine terk etmeyen Mersinli 2 amca çocuğu, gelişen teknolojiye rağmen suyla döndürdükleri çarklarda mısır öğütüyor- Sezai Işık: - "Amcamla babam bize değirmenciliği öğretti, biz de bu geleneği ortağım o

MERSİN (AA) - OKTAY DEMİR - Mersin'in Anamur ilçesinde, teknolojik gelişmelere rağmen aileden kalma 70 yıllık su değirmenini kaderine terk etmeyen amca çocukları, mısır öğüterek hem bir geleneği sürdürüyor hem de geçimlerini sağlıyor.

İlçeye bağlı Kaşdişlen Mahallesi'nde babalarından kalan su değirmenine sahip çıkan Fevzi ve kuzeni Sezai Işık, sulama kanallarından aldıkları suyla değirmenin çarkını döndürmeye devam ediyor.

Değirmende öğütülen mısırdan elde edilen unun, makinelerde üretilenden daha lezzetli olduğunu düşünen amca çocukları, günün ilk ışıklarıyla işlerinin başına geçiyor.

Sezai Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluklarının değirmende geçtiğini belirterek, "Amcamla babam bize değirmenciliği öğretti. biz de bu geleneği ortağım olan amcamın oğluyla sürdürmeye çalışıyoruz. Biz de çocuklarımıza öğretmek için elimizden gelen çabayı göstereceğiz." dedi.

Bölgede mısır ekiminin azalması ve gelişen teknoloji nedeniyle su değirmenlerine ilginin kaybolduğunu söyleyen Işık, şöyle konuştu:

"Her yılın başında değirmenin yolunu tutuyoruz. Nisan ayının sonlarında işimizi bitiririz ama bundan 15-20 yıl önce o kadar yoğunduk ki müşterilere 5 ay sonrasına sıra verirdik. O kadar kalabalıktı. Bazen sezon içerisinde mısırları bitiremiyorduk, bir sonraki seneye kalıyordu. Her köyde biri iki tane değirmen vardı ama zaman geçtikçe mısır ununa olan talebin azalması ve ekim alanlarının azalması nedeniyle diğer köylerdeki tüm değirmenler kapandı."

Işık, tüm olumsuzluklara rağmen ata mirası değirmenin çarklarını döndürmeye devam etmek istediklerini ifade ederek, "Değirmeni yaşatmak için desteğe ihtiyacımız var. Taş sayısını fazlalaştırabiliriz, binayı genişletebiliriz, mısır unu stoklayacak ambarlar kurabiliriz, tesisimizi genişletebiliriz. Mısır ununun faydalarını düşünürsek çok şeyler yapılabilir." diye konuştu.

Fevzi Işık da değirmenlerin, makinelere göre daha lezzetli ürünler sağladığını belirterek, bu geleneği gelecek kuşaklara aktarmaya çalıştıklarını söyledi.

Her yıl değirmene mısırlarını getiren çiftçilerden Alaaddin Özdemir ise geleneksel yöntemlerle un elde etmekten memnun olduğunu aktardı.

AA

Kaynak: Haber Kaynağı
Etiketler: ,
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Memleket | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0332 352 16 16 | Faks : 0332 352 11 66 | Haber Scripti: CM Bilişim