Acarlar Longozu'nda rehabilitasyon çalışmaları

Acarlar Longozu'nda rehabilitasyon çalışmaları

SAKARYA (AA) - Sakarya'nın Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında yer alan, Türkiye'nin tek parça halindeki en büyük su basar ormanı Acarlar Longozu için...

SAKARYA (AA) - Sakarya'nın Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında yer alan, Türkiye'nin tek parça halindeki en büyük su basar ormanı Acarlar Longozu için hazırlanan rehabilitasyon projesiyle ağaçların kurumasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre; İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyelerince Acarlar Longozu'nun batı kesiminde yaşanan ağaç kurumalarının sebeplerinin ortaya koyulabilmesi amacıyla rehabilitasyon projesi hazırlandı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) uzmanlarının ağaç kurumalarının önüne geçebilmek ve gölün batı kesiminde bulunan suyun doğu kesimine doğal akışını engelleyen etmenlerin kaldırılmasına yönelik faaliyetlerini içeren proje, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ve Kocaeli Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonunun uygun görüşü alınarak, DKMP Genel Müdürlüğü koordinasyonunda uygulandı.

Proje kapsamında, Büyükyanık Mahallesi içerisinden geçen Roçkan Kanalı'nın ağız kısmı temizlendi. Kanalın son 200-300 metresinde 6 adet kanal oluşturuldu. Böylece fazla suyun gölün doğu kesimine tahliye olması sağlandı.

Ayrıca, Acarlar Longozu'nun içinden geçen ve gölü ikiye ayıran toprak yol altından su akışını sağlamak için 3 adet büzlü geçiş inşaatı yapıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler