ABD'deki "11 Eylül yasası"na tepkiler

ABD'deki "11 Eylül yasası"na tepkiler

Arap Parlamentosu, ABD Kongresine, 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine Suudi Arabistan aleyhine dava açma imkanı veren yasayı iptal etme çağrısında bulundu

KAHİRE (AA) - Arap Parlamentosu, ABD Kongresi'ne, 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine Suudi Arabistan aleyhine dava açma imkanı veren yasayı iptal etme çağrısında bulundu.

Arap Parlamentosu'ndan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu yasanın tüm uluslararası ve bölgesel normları görmezden geldiği, tüm dünyada yürürlükte olan yasal ve politik temellere ihtiyaç duyduğu belirtildi.

Yasa ile ulusal egemenlik ilkesinin itibarsız kılınmasının, uluslararası hukukun en temel ilkeleri ile BM sözleşmesine vurulan bir darbe sayıldığı açıklamada, eski sömürge düşüncesinden yansımalar taşıması ve uluslararası ilişkilerde karmaşa yaratması nedeniyle ABD Kongresine yasanın iptal edilmesi yönünde çağrı yapıldı.

ABD'de 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine Suudi Arabistan aleyhine dava açma imkanı veren tasarı, Senato ve Temsilciler Meclisi'nde 28 Eylül'de kabul edilerek yasalaşmıştı.

Suudi Arabistan'a karşı 2001 yılındaki terör saldırılarından dolayı dava açılmasına imkan sunan yasa, yabancı devletlerin Amerikan mahkemelerindeki dokunulmazlığını kaldırıyor.

Terörle ilişkilendirilen ülkelerle sınırlı kalmayan yasa, ABD içinde veya dışında bir Amerikan vatandaşına karşı yabancı bir devletin memuru tarafından "haksız fiil işlenmesi" durumunda bu ülkeye dava açılabilmesine imkan veriyor.

ABD Başkanı Barack Obama yasa tasarısını veto etmiş ancak yasa tasarısı Senatoda ezici çoğunlukla kabul edilmişti.

Kamuoyunda "11 Eylül yasası" olarak bilinen düzenleme, Obama’nın başkanlığı döneminde veto yetkisini aşan ilk yasa olmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :