ABD'de başkanlık seçimine doğru

ABD'de başkanlık seçimine doğru

American University öğretim üyesi Lublin:- "Hiç kimsenin seçime hile karıştıracağını düşünmüyorum" - "Seçimlere hile karıştırmak için süreçte yer alan binlerce yetkiliyi kandırmanız gerekiyor"

ANKARA (AA) - FATİH TUNA - ABD'li öğretim üyesi David Lublin, ABD'de yaklaşan başkanlık seçimlerine hile karışacağı iddialarına ilişkin, "Hiç kimsenin seçime hile karıştıracağını düşünmüyorum." dedi.

American University'de görevli öğretim üyesi Lublin, başkanlık seçim sistemine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

ABD vatandaşlarının aslında başkanı belirleyerek, seçiciler kurulunu seçtiğini söyleyen Lublin, "Seçiciler kurulu üyeleri, seçimlerden sonra başkanı seçmek için kendi eyaletlerinin başkentlerinde oy kullanıyor. Kullanılan oyların tümü Washington'a gönderiliyor ve ABD Kongresi'nin birleşik oturumunda oylar sayılarak başkan belirleniyor." diye konuştu.

Her eyaletin belli sayıda seçiciler kurulu üyesine sahip olduğunu belirten Lublin, "Örneğin, benim eyaletimde (Maryland) 8 temsilciler meclisi üyesi ve 2 senatör olmak üzere 10 üye var. Her eyalette oyların çoğunluğunu alan parti, tüm seçiciler kurulu üyelerini alıyor. Başkan olmak için 270 seçiciler kurulu üyesinin oyu gerekiyor." ifadesini kullandı.

- Çekişmeli eyaletler

Bu seçimlerde daha öncekine göre daha çok çekişmeli eyalet olduğuna dikkat çeken Lublin, "Çekişmeli eyaletlerin en büyükleri, Ohio ve Florida ancak Iowa, Arizona ve Kuzey Carolina da bu yıl önemli çekişmeli eyaletler haline geldi." diye konuştu.

Çekişmeli eyaletlerin, farklı grupların oy verme davranışına göre değişebildiğini kaydeden Lublin, "Virginia eskiden Cumhuriyetçilerin kazandığı bir eyaletti. Ama son iki seçimde çekişmeli bir eyalet haline geldi. Bu yıl Virginia'yı demokratlar kazanacak gibi görünüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Adayların, seçmenlerin oyunun çoğunluğu almasına rağmen seçimleri kaybedebileceğini vurgulayan Lublin, "Önemli olan seçiciler kurulunun oyudur. Örneğin, 2000 yılındaki seçimde Demokratların adayı Al Gore, Cumhuriyetçilerin adayı George Bush'tan yarım milyon daha fazla oy aldı ancak Bush, seçiciler kurulu oylarıyla kıl payı başkan oldu." dedi.

Lublin, "Adaylardan hiçbirinin 270 seçici oyu alamaması durumunda, başkanı Temsilcileri Meclisi seçiyor. Bu durum Cumhuriyetçiler açısından muhtemelen daha faydalı çünkü Temsilcileri Meclisinde Cumhuriyetçiler çoğunlukta." ifadelerini kullandı. Lublin, adayların yeterli seçici oyu alamaması halinde, bu durumun Cumhuriyetçi aday Trump'ın lehine olacağını söyledi.

- Seçimlere hile karışması iddiası

Lublin, seçimlere hile karışabilir mi sorusuna "Kesinlikle hayır." yanıtını verdi. ABD'de her eyaletin kendi seçimini yönettiğine işaret eden Lublin, "Yani, seçimlere hile karıştırmak için süreçte yer alan binlerce yetkiliyi kandırmanız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

David Lublin, oy makineleri kullanılarak seçimlere hile karıştırılabileceği iddialarına ilişkin de "Çoğu eyalette oy pusulası üzerinde oy kullanıp pusulayı makineye koyuyoruz ama pusula korunuyor. Yani, eğer seçimlerden sonra böyle bir iddia ortaya atılırsa, pusulaları fiziki olarak sayabilirsiniz. Hiç kimsenin seçime hile karıştıracağını düşünmüyorum." diye konuştu.

Donald Trump'ın seçimi kaybetme endişesi taşıdığını ifade eden Lublin, Cumhuriyetçi adayın basının kendi tarafında olmaması nedeniyle "hile" iddiasına başvurduğunu savundu.

- Seçimlere katılım oranı

Lublin, bu seçime katılım oranının çok yüksek olacağına inandığını belirterek, "Partiler, insanların oy kullanması için giderek daha fazla çaba harcıyorlar." dedi.

Birçok eyalette seçmenlerin oylarını erken kullandığını hatırlatan Lublin, "Bazı eyaletlerde seçimden 10 gün önce oy kullanılmaya başlanıyor. Washington ve Oregon'da oylar posta yoluyla kullanılıyor. Oy pusulaları, tüm seçmenlere posta yoluyla gönderiliyor. Seçmenler, oylarını kullandıktan sonra pusulayı postayla geri gönderiyor ya da eyaletteki belirlenmiş yerlere götürüyor. İnsanlar sadece başkan için değil aynı zamanda Senato, Temsilciler Meclisi, vali, şerif, meclis üyeleri, belediye başkanı, belediye meclisi üyeleri gibi bir çok pozisyon için oy kullanıyor." dedi.

















AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler