"ABD, özellikle Filistinlileri öldürmesi için İsrail’e bu parayı veriyor"

"ABD, özellikle Filistinlileri öldürmesi için İsrail’e bu parayı veriyor"

Gazze'ye uygulanan ablukayı delmek için yola çıkan ve İsrail askerlerince engellenen Zaytouna gemisi yolcularından Amerikalı aktivist Wright:- "Sadece kadınlardan oluşan bir gemiyle Gazze ablukasına daha fazla uluslararası medya ilgisi çekmeyi amaçladık.

WASHINGTON (AA) - HAKAN ÇOPUR - Gazze'ye uygulanan ablukayı delmek için yola çıkan ve İsrail askerlerince engellenen Zaytouna gemisindeki kadınlardan Amerikalı aktivist Ann Wright, ABD’nin İsrail’e 38 milyar dolarlık askeri yardımı hakkında, "ABD, özellikle Filistinlileri öldürmesi için İsrail’e bu parayı veriyor. Zira İsrail ordusunun yaptığı şey tam olarak budur." dedi.

ABD ordusundan emekli olduktan sonra ABD Dışişleri Bakanlığında çalışan ancak Irak işgaline karşı çıkarak 2003’te bakanlıktan istifa eden Wright, AA muhabirine verdiği mülakatta, dünyanın farklı ülkelerinden 13 kadının yer aldığı geminin İsrail askerleri tarafından nasıl engellendiğini anlattı.

- "Ablukaya dünya ses çıkarmıyor"

İçinde sadece kadınların olduğu bir gemiyle yola çıkma amaçlarını anlatırken Wright, "8 yıldır İsrail’in Gazze ablukasını kırabilmek için bu tür gemi organizasyonları yapıyoruz. Bu sefer sadece kadınlardan oluşan bir gemiyle Gazze ablukasına daha fazla uluslararası medya ilgisi çekmeyi amaçladık. Çünkü İsrail’in Gazze’deki hukuksuz ablukasına dünya yeterince ses çıkarmıyor." dedi.

Eylemin ardından özellikle Avrupa ve Ortadoğu’dan birçok medya kuruluşunun konuyu haber yaptığını kaydeden Wright, "Ancak Amerikan medyası her zaman olduğu gibi bu olayı da görmezden geldi. ABD’deki medya devlerinin sahipleri, fazla İsrail aleyhine olduğunu düşündükleri şeyleri haber yapmak istemiyorlar." şeklinde konuştu.

- Yolcular arasında milletvekilleri de vardı

Wright şunları ifade etti:

"Yola çıkarken gemiye binen 13 kadının kimliklerini açıkça beyan ettik. Dolayısıyla İsrail tarafı gemide kimlerin olduğunu gayet iyi biliyordu. Cezayir ve Yeni Zelanda’dan milletvekilleri, Nobel Barış Ödülü sahibi arkadaşımız ve diğer aktivistler vardı. İlginç bir şekilde bu sefer İsrail askerleri bizi şiddet kullanmaksızın karşıladı, ki Mavi Marmara gemisinde yaşananları biliyorsunuz. Yaklaşan İsrail botundan bizim gemimize öncelikle sivil kıyafetli İsrailli kadın bir denizci bindi. Onunla gemiye gelen askerlerin üzerinde askeri kıyafet ve ellerinde silah yoktu. Hepsi sivil giyinmişlerdi. Bize karşı şiddet kullanmadılar."

Wright, İsrail askerlerinin, kendilerini "İsrail’e yasa dışı bir şekilde girmek" suçundan gözaltına aldığını vurguladı. "İdari yargıcın önüne bu suçla suçlanarak çıktık ve o da sınır dışı kararı verdi. 10 yıl İsrail’e giriş yasağı konuldu." diyen Amerikalı aktivist, daha önce de 10 yıllık yasağından 4 yılının kaldığını, dolayısıyla giriş yasağının 14 yıla çıktığını belirtti.

- "Askerler bizi gözaltına aldığında uluslararası sulardaydık"

"İsrail askerleri bizi gözaltına aldığında Gazze sahilinden 34 mil açıkta uluslararası sulardaydık. Hatta İsrail’in kendi ilan ettiği güvenlik bölgesinden bile 14 mil açıktaydık." diyen Wright, “adam kaçırma” gerekçesiyle İsrail devleti aleyhine dava açmayı düşündüklerini dile getirdi.

- ABD'nin İsrail'e 38 milyar dolarlık askeri yardımı

ABD’nin İsrail’e 38 milyar dolarlık askeri yardımı hakkındaki fikirlerinin sorulması üzerine Wright, şunları söyledi:

"Bu gerçekten sinir bozucu bir durum. İsrail’in ABD’nin parasına ihtiyacı yok. İsrail’in zaten dinamik bir ekonomisi ve güçlü sayılabilecek bir ordusu var. ABD, özellikle Filistinlileri öldürmesi için İsrail’e bu parayı veriyor. Zira İsrail ordusunun yaptığı şey tam olarak budur."

İsrail ordusunun Gazze’yi adeta "askeri bir deneme bölgesi" gibi kullandığını ifade eden Wright, ABD’nin bu desteğiyle İsrail'in, Filistinlilere her istediğini daha kolay yapabileceğini savundu.

"ABD’nin sadece İsrail-Filistin meselesinde değil, dünyanın farklı yerlerindeki askeri adımlarına karşı da girişimlerde bulunuyoruz." diyen Wright, Okinawa'dan Güney Kore’ye kadar birçok bölgede Amerikan askeri varlığını protesto etmek için mücadele verdiklerini anlattı.

- "ABD yönetimi bizden hiç hoşlanmıyor"

Yaptığı işlerden ABD yönetiminin hiç hoşlanmadığını bildiğini ve her adımının takip edildiğini belirten Wright, "ABD’yi İsrail-Filistin meselesindeki hukuksuz adımlarını durdurmaya davet ediyoruz. Aynı şekilde BM’de İsrail aleyhine çıkabilecek tüm yasa tasarılarını reddeden ABD yönetimine buna son vermesi çağrısında bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Gazze ablukasını delmek için 15 Eylül'de İspanya'nın Barselona kentinden yola çıkan Zaytouna gemisinde sadece kadınlar bulunuyordu. Farklı ülkelerden 13 kadının yer aldığı gemiyi İsrail askerleri 5 Ekim günü uluslararası sularda engelleyerek İsrail'in Aşdod Limanı'na götürmüştü.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler