56 ülkeye fuarlı açılım

56 ülkeye fuarlı açılım

Türkiye'nin geçen yıl elde ettiği ihracat başarısında, firmaların 5 kıtada düzenlenen fuarlara katılımı önemli rol oynadı- İhraç ürünlerini tanıtabilmek ve yeni iş birlikleri sağlamak amacıyla geçen yıl 56 ülkede toplam 263 fuara milli katılım gerçekleşti

ANKARA (AA) - DİLARA ZENGİN - İhracatta geçen yılı Cumhuriyet tarihinin en yüksek ikinci rakamına ulaşarak kapatan Türkiye'nin başarısına, firmaların 5 kıtada düzenlenen uluslararası fuarlara katılımı önemli katkıda bulundu. Firmalar, 5 kıtada, 56 ülkedeki 263 fuarda ürünlerini sergilerken, yeni iş birliklerinin de kapısını araladı.

Türkiye, çevre ülkelerdeki olumsuz gelişmelere ve küresel ekonomik tabloya karşın geçen yıl 157,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Cumhuriyet tarihinin en yüksek ikinci ihracat rakamına ulaşılırken, 5 kıtadaki ticaret seferberliğinde fuarlar önemli rol oynadı.

Türk ürünlerini tanıtma, pazar payını artırma, söz konusu pazarlarda ticari ve ekonomik iş birliğinde ilerleme kaydetme amaçlarına yönelik ticaret ve alım heyetleriyle uluslararası fuarlara katılım gibi tanıtım faaliyetleri Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleşti.

AA muhabirinin, Ekonomi Bakanlığı 2017 Yılı Faaliyet Raporu'ndan derlediği bilgilere göre, geçen yıl yurt dışında düzenlenen ve Ekonomi Bakanlığınca yetkilendirilen yurt dışı fuar organizatörlerince Çin, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Rusya, İran, Fransa, Ukrayna, İtalya, Suudi Arabistan, İngiltere ve Nijerya başta olmak üzere 56 ülkede gerçekleştirilen toplam 263 fuara milli düzeyde katılım sağlandı.

Bu fuarların 68'i Ortadoğu ve Kuzey Afrika, 66'sı Avrupa, 43'ü Asya, 36'sı Bağımsız Devletler Topluluğu, 25'i Amerika, 23'ü Afrika ve 2'si Okyanusya ülkelerince gerçekleştirildi.

Bunun yanı sıra 98 ülkede düzenlenen toplam 2 bin 655 yurt dışı fuar da bireysel düzeyde desteklendi.

- İhracatçıların ticaret safarisi

Öte yandan aynı dönemde, potansiyel pazar niteliğindeki ülkelere ihracatta artış sağlanması ve ürünlerin tanıtımı amacıyla Bakanlık koordinasyonu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonunda ihracatçı birliklerince veya özel sektör kuruluşlarınca ticaret heyeti programları da gerçekleştirildi.

Bakanlığın ihracat stratejileri doğrultusunda belirlenen hedef ülkeler çerçevesinde, geçen yıl Benin, Almanya, Etiyopya, Gine, Küba ve Venezuela, Tayland ve Vietnam, Mozambik, İsrail, Güney Afrika, Romanya, İran, Tanzanya, Güney Kore, Kazakistan, Uganda, Bangladeş, Panama ve Kosta Rika, Gana, Endonezya ve Singapur, Ruanda, Kanada ve Irak olmak üzere 26 ülkeye yönelik 22 genel ticaret heyeti programı düzenlendi.

Türkiye, geçen yıl Almanya, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, BAE, Belarus, Brezilya, Çin, Danimarka, Endonezya, Etiyopya, Fas, Finlandiya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Gürcistan, Hindistan, İngiltere, İran, İspanya, İsrail, Japonya, Kanada, Katar, Rusya, Meksika, Suudi Arabistan gibi ülkelerin aralarında bulunduğu 73 farklı ülkeye de toplam 202 sektörel ticaret heyeti programı gerçekleştirdi.

Ayrıca bu dönemde, 120 ülkeden 3 bin 200 yabancı temsilcinin katıldığı 161 alım heyeti programı organize edildi. Söz konusu 161 alım heyeti programından 20 organizasyon, "özel nitelikli alım heyeti" niteliğinde yapılarak Avustralya, BAE, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Hindistan, Kamerun, Litvanya, Lüksemburg, Mozambik, Nijerya, Romanya, Sri Lanka, Tacikistan, Tanzanya, Tayland, Tunus, Rusya Federasyonu ve Zambiya'dan firma temsilcileri, kurum-kuruluş yetkilileri ve basın mensupları Türkiye'ye getirildi. Bu firmaların seçilmiş firma ve kurum kuruluşlarla birebir görüşmeler yapmaları, fabrika ve tesis ziyaretleri gerçekleştirmeleri sağlandı.

Tüm bu çalışmalar, geçen yıl 157,1 milyar dolarlık ihracat rakamında önemli rol oynadı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler