55 bin ıhlamur fidanı toprakla buluştu

55 bin ıhlamur fidanı toprakla buluştu

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Bursa'da son 4 yılda 55 bin ıhlamur fidanı toprakla buluşturuldu- Bakan Eroğlu:- "Ülkemizin tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi ve değerlendirilmesiyle alakalı bir atağa geçmesi gerekiyordu. Biz bu atağı başlattık"

ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Bursa'da son 4 yıl içinde 55 bin ıhlamur fidanı toprakla buluşturuldu.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, odun dışı orman ürünleri alanında çok ciddi projeler geliştiren Orman Genel Müdürlüğü (OGM), tıbbi ve aromatik bitkiler alanında dünyadaki 110 milyar dolarlık pazardan daha çok pay almak için çalışmalarını sürdürüyor.

Türkiye'nin coğrafi konumu ve odun dışı orman ürünleri açısından büyük bir zenginliğe sahip olması nedeniyle tıbbi ve aromatik bitkiler üretiminde atağa geçen bakanlık, Bursa'da toprakları ıhlamur fidanlarıyla buluşturuyor.

Yaklaşık 105 bin dekar ıhlamur orman alanının bulunduğu Bursa Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde, 2012-2016 yılları arasında 55 bin ıhlamur fidanı dikildi.

- Türkiye'de bin 700 tıbbi ve aromatik bitki bulunuyor

Açıklamada değerlendirmesine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi konusunda çok hassas hareket ettiklerini ve Türkiye'nin dünyada bu sektördeki 110 milyar dolarlık paydan sadece 3 milyar lira aldığını, bunu artırmak için de gerekli çalışmaları başlattıklarını bildirdi.

Türkiye'de 11 bin 556 bitki türünün bulunduğu bilgisini veren Eroğlu, bunun yaklaşık bin 700'ünün tıbbi ve aromatik bitki olduğunu ifade etti.

Eroğlu, şunları kaydetti:

"Ülkemizin tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi ve değerlendirilmesiyle alakalı bir atağa geçmesi gerekiyordu. Biz bu atağı başlattık ve bakanlığımız bünyesinde ilk defa Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Merkezi kurduk. Şehirlerimizin coğrafi durumuna göre bitki üretimi için gerekli ağaçlandırmaları yapmaya başladık. Bu alanda özellikle üniversitelerimizle işbirliği yaparak onları da bu sürece dahil ettik. Bu attığımız adımların meyvesini de yakın zamanda almaya başlayacağız."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler