5. Türkiye İnovasyon Haftası

5. Türkiye İnovasyon Haftası

AA Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörü Şıvka:- " (AA arşivi) Muhtemelen kamu kurumlarına, üniversitelere açacağız, akademik çalışma yapanlar belki ücretli, belki de ücretsiz bunlardan faydalanabilecek"

İSTANBUL (AA) - Anadolu Ajansı (AA) Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörü Yakup Şıvka, AA arşivinin ileride muhtemelen kamu kurumlarına, üniversitelere açılabileceğini belirterek, "Akademik çalışma yapanlar belki ücretli, belki de ücretsiz bunlardan faydalanabilecek." dedi.

Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde, Türkiye İhracatçılar Meclisince (TİM) düzenlenen 5. Türkiye İnovasyon Haftasının son gününde, Turkcell Kamu Satış Direktörü Murat Küçüközdemir moderatörlüğünde Kamuda İnovatif Yaklaşımlar ve İşbirlikleri paneli gerçekleştirildi.

Panelde konuşan AA Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörü Şıvka, veriye sahip ülkelerin ileride farklı noktaya geleceğini belirterek, veriye tek başına sahip olmanın yetmediğini, verilerin işlenmesi gerektiğini kaydetti.

Şıvka, AA'nın Türkiye'nin arşivini taşıyan bir kurum olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu arşivleri işleyebilmeniz için arşivin dijital ortamda olması lazım. Önce arşivlerimizi tasnif ettik, sonra dijital ortama aktardık. 3 milyonun üzerinde haber bültenini dijital ortama aktardık, 3 milyon kadar da fotoğrafı taradık. Dijital ortamda olduğu için verilerimiz var şimdi onları işlemeye çalışıyoruz. Devletin bütün kurumlarına yazı yazdık 'elinizde AA'ya ait bilgi, belge var mı?' diye. Bir kısmından olumsuz yanıt aldık ama özellikle kütüphanelerde ciddi sayıda arşivimizi bulduk. Şu anda bir ekibim Beyazıt Kütüphanesinde çalışıyor. Bunları dijital ortama aktardıktan sonra kamuoyuna ya da abonelere açacağız. Arşiv abonesi olanlar 1930 yılında neler olduğunu görebilecek. Daha sonra muhtemelen kamu kurumlarına, üniversitelere açacağız, akademik çalışma yapanlar belki ücretli, belki de ücretsiz bunlardan faydalanabilecek."

Dönüşümü tetikleyen şeyin aslında müşteri olduğunu anlatan Şıvka, özel sektörde bunun çok daha kolay olduğunu bildirdi.

Şıvka, zihinsel dönüşümün şart olduğunu aktararak, AA Haber Akademisinin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

İnsanların artık mobil teknoloji kullandığını ve hizmetleri anlatan mobil uygulamaların şart olduğunu vurgulayan Şıvka, mobil teknolojiye yönelik yazılımların geliştirilmesi, bütün kamu kurumlarının sosyal medya hesaplarının olması gerektiğini kaydetti.

Şıvka, AA'nın mobil uygulamalarının bulunduğunu ifade ederek, "www.aa.com.tr"de var olan 11 dilin tamamının mobil uygulamada da yer aldığını söyledi.

Akıllı saat uygulaması da yaptıklarına dikkati çeken Şıvka, akıllı saat uygulamasını ilk çıkaran ajansın AA olduğunu bildirdi.

Şıvka, seçim dönemlerinde AA'ya yönelik siber saldırıların arttığını belirterek, "Bunlar bizim için deneyim oldu. Onları yaşadıkça nasıl önlem almamız gerektiğini de öğrendik. Burada en büyük destekçimiz Turkcell oldu." diye konuştu.

Panele, Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, Proje Kaynak Geliştirme Birim Sorumlusu Umut Elmas da katıldı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :