4. Kolordu ve 28. Mekanize Tugayındaki eylemlerle ilgili dava

4. Kolordu ve 28. Mekanize Tugayındaki eylemlerle ilgili dava

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında 4. Kolordu ve 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 216'sı tutuklu, 268 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında 4. Kolordu ve 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 216'sı tutuklu, 268 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, sanıklar, müştekiler ve taraf avukatları katıldı.

Sanık Salih Soğukpınar, 28. Mekanize Tugayında görevli olmadığını, Kara Harp Okulunda yapılacak personel alımı için Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından geçici olarak görevlendirilmeyle Ankara'da bulunduğunu dile getirdi.

Soğukpınar, olay günü saat 21.00 sularında bilmediği bir numaran aranarak kendisine, "Kara Harp Okulundan arıyorum. Mülakatta görevli tüm personelin 28. Mekanize Piyade Tugay'ına ivedi olarak katılması gerekiyor" dendiğini, bunun üzerine 23.30 sularında komutanlığa gittiğini öne sürdü.

Sanık Soğukpınar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin temelinde mutlak itaat ve disiplin olduğunu ancak o gece kanunsuz emir verdiğini düşündüğü Ali Kalyoncu'nun emirlerine uymadığını öne sürdü. Mahkeme Başkanı Melih Uçar'ın Kalyonucu'nun darbeci olduğu kanaatine nasıl vardığını sorması üzerine Soğukpınar, "Ali Kalyoncu sabaha karşı tedirgin ve panik halindeydi. Böylece bende kendisinin darbeci olduğu kanaati oluştu." diye cevapladı.

"Askerlik hayatım boyunca benim ve ailemin FETÖ ile ilgili bir bağlantısı yoktur. İsnat edilen suçları gerçekleştirmedim." diyen Soğukpınar, tahliye ve beraat talebinde bulundu.

Savunma yapan sanık İsmail Ercan da 1985'te astsubay olarak göreve başladığını, darbe girişiminden önce Kara Kuvvetleri Komutanlığında personel temin merkezinde görev yaptığını anlattı.

Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'da normal mesaisine devam ettiğini ve saat 18.00'de birlikten ayrılarak evine gittiğini anlatan Ercan, alarm verilmesi üzerine birliğine çağırıldığını öne sürdü.

Birliğe gittiğinde Genelkurmaya saldırı olduğunun söylendiğini, rütbeli personelin bu kapsamda 28. Mekanize Tugayına gittiklerini öğrendiğini belirten Ercan, kendisinin de 23.30 sıralarında oraya gittiğini savundu.

Karargah önünde beklediği sırada eşini aradığını ve darbe girişiminden o anda haberdar olduğunu aktaran Ercan, Mehmet Soykenar ile darbeye destek vermeme kararı aldıklarını ifade etti. Ercan, nizamiye önünde toplanan vatandaşların tepki göstermesinden çekindikleri için kışlayı terk edemediklerini, otoparka giderek sabah 06.00'ya kadar bekledikleri iddiasında bulundu.

İddianamede kendisi hakkında somut bir delil olmadığını savunan Ercan, "Ben 15 Temmuz günü darbenin içerisinde yer almadım. Özellikle amirimi aradım ama bulamadım. Devletime ve milletime karşı silah kullanmadım. Birliğimde ne birilerinin darbe yaptığını ne de birilerinin darbecileri engellemeye çalıştığına şahit olmadım." savunmasını yaparak tahliye talebinde bulundu.

Duruşmaya öğle arasının ardından sanık savunmalarının alınmasıyla devam edilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :