4. İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu

4. İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Özhan: "Eğer Suriye'deki devrim gerçekleşmiş olsaydı, Irak bugünkü kadar mezhepçi bir sarmala sürüklenmeyecekti. Mısır'da kanlı darbe belki de gerçekleşmeyecekti. İsrail işgal politikaları bu denli rahat olamayacaktı" - İK

TAHRAN (AA) - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Malatya milletvekili Taha Özhan, Arap coğrafyasında yaşanan birçok gelişmenin Suriye devrimiyle doğrudan alakalı olduğunu belirtti.

Özhan, İran'ın Meşhed şehrinde yapılan İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumunun (İKGF-Dİ) düzenlediği "İslami İşbirliği Organizasyonlarında Uluslararası Modelleme" konulu konferansta konuştu.

Arap coğrafyasında yaşanan gelişmelerin birbiriyle bağlantısına dikkati çeken Özhan, "Eğer Suriye'deki devrim gerçekleşmiş olsaydı, Irak bugünkü kadar mezhepçi bir sarmala sürüklenmeyecekti. Mısır'da kanlı darbe belki de gerçekleşmeyecekti. İsrail işgal politikaları bu denli rahat olamayacaktı." dedi.

Özhan, bölgede yaşanan sorunların dünyanın siyasal ve ekonomik sorunlarıyla bağlantısını da vurgulayarak, "Dünyanın yapılanmasındaki sorunlarla ilgili konuşmalıyız. Bölgede darbe ve savaş gibi birçok sorunla karşı karşıyayız. Ekonomik ve siyasal arka planı olan krize dünya krizi demek daha doğru olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Özhan sözlerini şöyle tamamladı:

"Soğuk savaş sonrası siyasi ve ekonomik sorunlar derinleşti. Suriye halkının haklı direnişine saygı duymalıyız. Bugün yaşadığımız kriz asırlık bölgesel düzenin değişmesi krizidir. Statüko ile değişim gerilimidir. İran'da geçen yüzyılda yaşanan değişimi bugün Suriyeliler de gerçekleştirmek istiyorlar. Akan kanın durmasının tek yolu, değişimin kanlı bir şekilde bastırılmasının engellenmesidir."

- "15 Temmuz darbesi sadece Türkiye'ye değil, İslam ümmetine yönelikti"

İKGF-Dİ Başkanı Elşad İskandarov da konuşmasında Türkiye'de 15 Temmuz'da yaşanan başarısız darbe girişimini hatırlattı.

Darbenin Türkiye'ye değil İslam ümmetine yönelik bir girişim olduğunu söyleyen İskandarov, "Darbe gecesi Türkiye halkı darbecilerin karşısında durdu. 15 Temmuz darbe girişimi sadece Türkiye'ye yönelik değil İslam ümmetine yapılmıştır. Çünkü eğer bu darbe Türkiye'de gerçekleşseydi, diğer İslam ülkelerini de tehdit eden bir süreç başlayacaktı."diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :