27 Nisan bildirisinin 9. yıldönümü!

27 Nisan bildirisinin 9. yıldönümü!

27 Nisan bildirisinin açıklandığı tarihin üzerinden 9 yıl geçti.

2007'nin ilk baharında yaşanan Cumhurbaşkanlığı seçim sürecine müdahale için, çocukların ilahi okumalarını bahane eden Genelkurmay Başkanlığı'nın, İnternet Sitesi'ne koyduğu bildiriye Hükümet sert bir açıklamayla cevap vermiş ve Türkiye'yi demokrasiye götüren yolda kararlılıkla yürüme konusunda önemli kararlar alarak bugünkü darbe soruşturmalarına yol açan sürecin temelini atmıştı.

27 Nisan e-muhtıra

Genelkurmay'ın sitesinden kaldırılan 27 Nisan e-bildirisi yayımlandığında Ertuğrul Özkök, Oktay Ekşi, Yılmaz Özdil, Fikret Bila, Emin Çölaşan, Onur Öymen gibi isimler e- bildirisine açıkça destek verirken, kimi yazarlar da hükümeti suçlama gayreti içerisine girmişti.

'27 NİSAN ÖNCESİNDE TOPLANTI YAPILMADI'

Ertuğrul Özkök : Siviller süreci yönetemedi...

Demokrasi kaygısıyla, sadece askeri eleştirmek, ne adil, ne yararlı, ne de sonuç verici bir girişim olacaktır. Çünkü o bildiride savunulan görüşler, toplumun önemli bir bölümü tarafından paylaşılmaktadır. Şurası bir gerçektir: Siviller bu süreci iyi yönetemediler. Emin olunuz ki, bunda herkesin yanlışlığı rol oynamıştır. Tabii her şeyden önce iktidarın.

27 Nisan 2007'de neler yaşandı?

Oktay Ekşi : Hükümet görevini yapmadı

Asıl sorun, ülkeyi yöneten siyasi partinin Atatürk ilkelerine -dolayısıyla Cumhuriyet'in Anayasa'da da yer alan temel değerlerine- aykırı faaliyetleri korumasında, hatta teşvik etmesinde.

Yılmaz Özdil : Bundan sonraki adım tank olur

Hâlâ deniyor ki, bundan sonraki adım ne olur? Bundan sonraki adım, tank olur. Gücüm var diye dayatırsan, gücü olan sana dayatır. Kaçınılmaz gerçek, budur.

Fikret Bila : TSK'nın sarsılmaz kararlılığı

"Genelkurmay'dan sert açıklama" manşetiyle çıkan Milliyet Gazetesi ise açıklamayı öven bir dille vermişti. Milliyet yazarı Fikret Bila, ballandırarak köşesine taşıdığı bildiriye destekler bir üslupla ele aldığı görülüyor. Bildiriyi "TSK'nın sarsılmaz kararlılığı" olarak sunan Bila, bildirinin ucunun açık olduğunu savunarak bunun devamının gelebileceği imasının altını çizdi.

Emin Çölaşan : Asker devreye girdi, rahatladık

Asker devreye girdi. 27 Nisan sürecini başlatıp milyonlarca insanımızı rahatlattı. Medyanın büyük çoğunluğu da elinde bulunduran entel-şeriatçı kesim ise askerleri hemen tu kaka ilan etti. Niçin? Çünkü uyarı yapan Cumhuriyet ilkelerini savunan ordu bizim değil. Peki, kimin ordusu.

Onur Öymen : Genelkurmay'la aynı düşünüyoruz

Genelkurmay'ın tespitleri bizim tespitlerimizden farklı değildir. 'Ne mutlu Türk'üm diyene' kelimesini kimse küçümseyemez ve bunu küçümseyenleri devletin düşmanı sayarız. Laikliğe hakaret edeceksiniz ve sonra diyeceksiniz 'ben değiştim' ve bu ülkenin cumhurbaşkanı olacaksınız. Bunları söylediğinizde siz çocuk değildiniz. Türkiye'yi Atatürk düşmanlarına teslim etmeyeceğiz.

Ural Akbulut (Eski ODTÜ rektörü: Bekliyordum. Bu ikinci 28 Şubat'tır

Bu süreç birkaç günlük bir olay değil. Bütün uyarılara rağmen bugüne gelindi. Hükümet ipleri gerip son noktasını bulmaya çalıştı. Böyle bir patlama bekleniyordu. TSK her şeye rağmen soğukkanlı davranmıştır. Yaşanan bu son olay öncesinde Genelkurmay Başkanı ve Cumhurbaşkanı açıklamalarıyla gerekli uyarıları yaptılar ama kimse dikkate almadı.

Güneri Civaoğlu : Önümüzde 4 altın gün var

Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı açıklama çok duyarlıdır. Sağduyu ve serinkanlılık gerek. Anayasa Mahkemesi kararına kadar önümüzde 4 altın gün var.