27. Arap Birliği Zirvesi

27. Arap Birliği Zirvesi

Arap Parlamentosu Başkanı Cervan:- "İran'ın, özellikle de Bahreyn başta olmak üzere Arap ülkelerinin içişlerine karışması, onun bu ülkelerin dostu olmadığını gösteriyor" - Kuveyt Emiri Şeyh Sabah: - "İran ile herhangi bir diyaloğun başarıya ulaşması, ulus

NOVAKŞOT (AA) - Arap Parlamentosu Başkanı Ahmed bin Muhammed el-Cervan'ın, İran'ı "dost olmayan devlet" olarak tanımladığı bildirildi.

Moritanya'nın başkenti Novakşot'ta düzenlenen 27. Arap Birliği Zirvesi'nin açılış oturumunda konuşan Cervan, Arap ülkelerinde fitne çıkartan güçleri finanse etme niyeti taşıyan İran'a karşı tavır alınması gerektiğine işaret etti.

"İran'ın Arap ülkelerinin özellikle de Bahreyn'in içişlerine karışması, onun bu ülkelerin dostu olmadığını gösteriyor." diyen Cervan, İran'ın, Büyük Tund ve Küçük Tund ile Ebu Musa adalarındaki işgale son vermesini istedi.

Konuşmasında Filistin konusuna da değinerek, "Filistin meselesi, Arap dünyasının öncelikli sorunudur ve bunun işgale son verilerek adil bir şekilde çözülmesi gerekmektedir." diyen Cervan, barış sürecinde ciddiyetsiz davranan ve Golan Tepeleri ile Lübnan'daki Şeba çiftliklerinde işgale devam eden İsrail'e uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi için yaptırım uygulanması çağrısında bulundu.

Arap ülkelerindeki terör olaylarının mezhep çatışmalarını körükleme amacı taşıdığını belirten Cerevan, terörle mücadele konusunda Arapları işbirliği ve dayanışmaya çağırdı.

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah da "İran ile herhangi bir diyaloğun başarıya ulaşması, uluslararası hukuk ile ülkelerin egemenliğine saygı göstermesi ve Arap ülkelerinin iç işlerine karışmamasına bağlıdır." dedi.

- "Uluslararası toplum Suriye halkının yaşadığı acılara rağmen sadece bu durumu izliyor"

Şeyh Sabah, "Suriye'deki durumun tehlikesi artıyor ve uluslararası toplum Suriye halkının yaşadığı acılara rağmen sadece bu durumu izliyor." diye konuştu.

Filistin konusuna da değinen Şeyh Sabah, İsrail'in inadının barışa engel olduğunu belirterek, Fransa'nın Filistin-İsrail barışı için bu yıl düzenlemeyi planladığı konferansı memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Irak, Libya, Sudan ve Somali'nin destek ve dayanışma beklediğine dikkati çeken Şeyh Sabah, Arap dünyası için büyük bir tehdit olan terör örgütleriyle mücadelenin önemini vurguladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler