1. Uluslararası Bilişim ve Lojistik Konferansı

1. Uluslararası Bilişim ve Lojistik Konferansı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Aşcı:- "2016 yılı ihracat hedefi, Orta Vadeli Program'da 155,5 milyar dolar olarak revize edildi. Buna ulaşmak için ne gerekiyorsa yapacağız"- UND Yönetim Kurulu Başkanı Nuhoğlu:- "Hedefimiz Kapıkule'den günde 3 bin a

ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı, 2016 yılı ihracat hedefinin Orta Vadeli Program'da 155,5 milyar dolar olarak revize edildiğini belirterek, hedefe ulaşmak için ne gerekiyorsa yapacaklarını bildirdi.

Aşcı, Türkiye Bilişim Derneği, Ankara Lojistik Üssü, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ve Atılım Üniversitesince ortaklaşa düzenlenen 1. Uluslararası Bilişim ve Lojistik Konferansı'nda yaptığı konuşmada, bilişim, otomasyon ve gümrük kavramlarının birbirinden bağımsız düşünülemeyeceğini ifade etti.

Bakanlık olarak arz zinciri güvenliğini sağlamak adına farklı yenilikleri hayata geçirdiklerini anlatan Aşcı, Tek Pencere Sistemi'nin haziran itibarıyla başvuru aşamasının tamamlanacağını bildirdi.

Aşcı, 2016 ihracat hedefinin Orta Vadeli Program'da 155,5 milyar dolar olarak revize edildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu hedefe ulaşmak noktasında önemimizin farkındayız. Hedefin gerisinde olsak da buna ulaşmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Habur'da sokağa çıkma yasağı nedeniyle bir aya yakın ihracat yapamadık. Oradan günlük ortalama 2 bin aracımız ihracat malı götüremedi. Bir ay demek 60 bin kamyon demek. Irak'a ihracatımız 12 milyar dolardan, 8,5-9 milyar dolara geriledi. Önemli bir kayıp. Bu konjonktürel bir durum. Komşumuz Yunanistan'da çiftçiler eylem yaptılar. Kapılar kapandığı için günler boyu İpsala'dan tır gönderemedik. Oradan günde ortalama 200 tıra yakın ihracatımız var. İhracatımız 5 gün dursa, bin tır demek. Bizim dışımızda gerçekleşen durumlar... Ancak dünyayla entegre yaşadığımıza göre bunlar bahane olmamalı."

- "Hedefimiz 2016 sonunda 100 izinli firma"

UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu da Türkiye'nin kalkınma modelini ihracata dayalı olarak kurguladığını vurgulayarak, taşımacılıktan lojistiğe dönüşüm programının Onuncu Kalkınma Planı kapsamında 25 öncelikli eylem planından biri olduğunu anımsattı.

Türkiye'nin lojistik performans endeksinde 30'uncu sırada yer aldığını bildiren Nuhoğlu, 2023'te 15'inci sıraya yükselmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Nuhoğlu, bilişim teknolojilerine yapılan yatırımlarla "izleme ve takip" kriterinde Türkiye'nin sıralamasını 2 yılda 29'dan 19'a yükselttiğini dile getirdi.

Türkiye'nin ihracat ve ithalatta toplam işlem sürelerindeki mevcut performansını gerileten en büyük faktörün, sınır beklemeleri olduğuna dikkati çeken Nuhoğlu, sınır kapısında hizmet veren kurumlar arasındaki uyumsuzlukların, mesai saati farklılıklarının ve verimsiz yönetilen işlem süreçlerinin bunda etkili olduğunu söyledi.

Nuhoğlu, Kapıkule'de yaşanan sıkıntılara da değinerek, "Sabancı Üniversitesi ve Sofya Teknik Üniversitesi ile lojistik laboratuvarında iki ülkenin daha entegre nasıl olabileceğinin tespiti için bir çalışma başlattık. Mart ayı itibarıyla sonuçlarını açıklayacağız. Hedefimiz Kapıkule'den günde 3 bin araç geçmesini ve buradan çıkan araçların 36 saat sonra Münih'e varmasını sağlamak" değerlendirmesinde bulundu.

Tanımlanmış, kalitesi kontrol edilebilir firmaların daha hızlı hareket edebilmesini sağlayan Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü'nün 2013'te Türkiye'de yürürlüğe girdiğini belirten Nuhoğlu, 2012 itibarıyla AB ülkelerinde 13 bin 672 firmanın bu statüye sahip olduğunu bildirdi.

Nuhoğlu, söz konusu statüye sahip firma sayısının, Türkiye'de sadece 33 olduğunu belirterek, "UND üyesi 100 firma seçip, bunları yetkilendirilmiş yükümlü, izinli gönderici yapabilirsek Avrupa'ya yaptığımız 400 bin taşımanın 200 bin taşıması, hiçbir yerde kontrol edilmeden müşterinin ihraç deposundan çıkacak ve müşterisinin deposuna inecek. Hedefimiz 2016 sonunda 100 izinli firma" ifadelerini kullandı.

- "Hızlı ve güvenilir taşımacılıkla yalnızca itibar değil zenginlik de kazanılır"

Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlker Tabak da lojistiğin, yaşamın ayrılmaz parçası olduğuna değinerek ülkelerin kalkınmışlıklarının ölçüsü olan dış ticarette taşımacılığın oynadığı role dikkati çekti.

Doğru, hızlı, güvenilir taşımacılıkla yalnızca itibar değil zenginlik de kazanılacağına işaret eden Tabak, "Kalkınma yolundaki engelleri bilişimle aşarak, birlik ve beraberlik içinde gönençle yaşayacağımız, terörün, kavganın, çatışmanın olmadığı, sevgi, barış, huzur dolu günlerde, güçlerimizin gerçeğe, gerçeğin güce dönüşeceği, sağlıklı, mutlu günleri birlikte yaşamayı diliyorum" diye konuştu.

Ankara Lojistik Üssü Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Gündüz, günümüzde lojistik sektörü ile bilişim sektörünün iç içe çalışmak dışında çaresi olmadığını vurgulayarak, lojistikte rekabet avantajının ancak bilişim teknolojilerini kullanmakla mümkün olacağını söyledi.

Donanım ve yazılımda teknolojinin hızla geliştiğini anlatan Gündüz, Türkiye'nin yazılım ihraç eder konuma gelmesi gerektiğini ifade etti.

Atılım Üniversitesi Rektörü Yıldırım Üçtuğ ise 3. nesil üniversitelerin hızla gelişen global dünyada bilginin ve ekonominin gelişmesine doğrudan katkı sağlama yükümlülüğü bulunduğunu dile getirdi.

Üniversitelerinin lojistik ve bilişim sektörüne nitelikli eleman yetiştirme hedefiyle hareket ettiğini belirten Üçtuğ, "Akademisyen kadromuzla bilgi üretme ve bilgiyi hayata dönüştürme bazında sektöre katkı sağlamak istiyoruz" dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler