Yerli ve milli ekonomi anlayışı ön plana çıkarılmalı"

Yerli ve milli ekonomi anlayışı ön plana çıkarılmalı"

KONTİMDER Onursal Başkanı Osman Başaran, ABD’nin Türkiye’ye yönelik aldığı ekonomik tedbirlere karşı, yerli ve milli ekonomi anlayışını öne çıkaran stratejiler oluşturulması gerektiğini vurguladı.

 

Konya Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER), Basın mensupları ile bir araya geldi. Programda konuşan KONTİMDER Onursal Başkanı Osman Başaran, dernek olarak sektörde yaşanan sorunların gün yüzüne çıkarılması ve kamuoyu ile paylaşılmasına önem verdiklerini vurgularken, çeşitli faaliyetler içerisinde olduklarının da altını çizdi. Başaran, dövizde yaşanan dalgalanmaya işaret ederek yapılan anket sonucu ortaya çıkan durumları değerlendirdi. Anket sonucuna göre dalgalanmanın, Türk ekonomisinin yapısal problemleri ile ilgili oluşan doğal bir durum olduğu ve Türkiye ekonomisin temel sorunu olarak üretim ve tüketim arasındaki dengesizliği birinci sıraya çıkardığını vurguladı. Başaran, ortaya çıkan diğer sonuçların ise kontrolsüz para politikası, cari açık, hatalı makro iktisadi model seçimi olduğunu kaydetti.  ABD’nin Türkiye’ye yönelik aldığı ekonomik tedbirlere karşı Türkiye’nin birinci öncelik seçeneği olarak yüzde 54,3 oran ile yerli ve milli ekonomi anlayışını öne çıkaran stratejiler oluşturulması gerektiğini belirten Başaran, anket sonucuna göre yerli ve milli ekonomi anlayışını öne çıkaran stratejiler oluşturulmasının ilk üç öncelik olarak yüzde 84,78 oran  aldığını vurguladı.

kontimder--(1)-002.jpg

İTHAL EDİLEN ÜRÜNLERİN TÜRKİYE’DE ÜRETİLMELİ

Anket sonuçlarından hareketle inşaat malzemeleri sektöründe ithal edilen ürünlerin Türkiye’de üretilmesi konusunda bir araştırma yapılmasının faydalı olacağına  vurgu yapan Başaran, “Böyle bir araştırma için Mevlana Kalkınma Ajansı’ndan teknik destek kullanmak için başvuru yaptık, başvurumuz kabul edildi ve "İnşaat Sektöründe Ağırlıklı İthal Ürünlerin Analizi Ve İthal İkamesi Ürünlere Yönelik Bir Projeksiyon" araştırma raporu hazırlandı. Araştırmayı Doç. Dr. Ceyhun Can Özcan, Öğr. Gör. Soner Arslan, Yüksek İnşaat Mühendisi Mustafa Alptekin hazırladı. Araştırmanın hazırlanmasında tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

kontimder--(4).jpg

ÖNCELİK BÖLGEDE İTHAL ARA MALI ÜRETİMİNİN DESTEKLENMESİ

Başaran sözlerini şöyle sürdürdü; “KONTİMDER olarak Faaliyet gösteren sektörel sivil toplum kuruluşlarından biri olmamız nedeniyle, üyelerimiz başta olmak üzere bölgede ve ülkede ve hatta yabancı yatırımcı olarak uluslararası düzeyde bölgemize yatırım yapmak isteyen girişimci ve yatırımcılara ithalatı azaltacakları bu sayede teşvik ve önceliklerden yararlanabilecekleri yatırım alanlarına ışık tutmaktır.  Raporun birinci önceliği olan “Bölgede ithal ara malı üretiminin desteklenmesi” önceliği göz önünde tutularak hazırlanmıştır. Bu projeksiyon kapsamında inşaat sektöründe kullanılan ara malların ithalat durumları mercek altına alınmıştır. Alanın kapsamının geniş olması ayrıca yatırımcılar ve diğer ilgililerin odaklarını kaybetmeden ülke ve bölge için katma değeri en yüksek olacak, cari açığa etkisi en fazla ürünlere yönelmeleri açısından proje başlığında da belirtildiği üzere ağırlıklı ürünlerin analiz edilmesi tercih edilmiştir. TÜİK verileri ve ilgili sektör raporları dikkate alınarak üretim ve ihracat rakamlarına bakılmaksızın ithalat değeri 50 milyon doların üzerindeki ürün kalemleri incelemeye alınmıştır. Söz konusu araştırma 50 milyon dolar üzerinde ithalât yaptığımız sadece 20 farklı inşaat malzemesi incelenerek yapılmıştır ve bu 20 inşaat malzemesinin toplam ithalatı yaklaşık 8 milyar dolar civarındadır.Ferit Hepokur-Memleket

Etiketler :