Yeni tehlike N.1 varyantı: Aşılar yeterli mi?

Yeni tehlike N.1 varyantı: Aşılar yeterli mi?

Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19'un alt varyantı JN.1'in hızla yayılması nedeniyle "dikkate alınması gereken varyant" olarak belirledi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Covid-19'un alt varyantı JN.1'in küresel çapta hızla yayılması nedeniyle, bu varyantı "dikkate alınması gereken" kategorisine dahil etti. JN.1, dünyanın nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alan Hindistan, Çin ve ABD'de de görüldü. DSÖ, bu yeni varyantın hızlı yayılma özelliği nedeniyle uyarılarda bulunarak, yeni mutasyonların oluşma riskine dikkat çekti.

BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesinden ve İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Uzun, JN.1 varyantının en büyük sorununun yayılım hızı olduğunu belirterek, "Aşılar virüse kalkan oluşturuyor, bu konuda sıkıntı yok, ancak hızlı yayılma özelliği daha sonra yeni mutasyonlara yol açabilir. Böylelikle daha ağır hastalık, aşılardan korunan bir virüsle karşılaşabiliriz" dedi.

Uzmanlar, JN.1 varyantının şu anda düşük risk taşıdığını vurgulayarak, mevcut aşıların koruyuculuğunu sürdürdüğünü ifade etti. Ancak, bireysel önlemlerin hala önemli olduğunu belirterek, özellikle hastalık belirtileri gösteren kişilerin maske kullanımı ve el hijyenine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

Dr. Cengiz Uzun, yeni varyantın belirtilerinin önceki varyantlardan farklı olmadığını belirterek, "Daha önceki varyantlarla neredeyse aynı belirtiler, solunum yolu bulguları ve hafif ateş gibi şikayetler. Ancak ciddi solunum yetmezliği vakaları şu ana kadar bildirilmedi" dedi. Sağlık Bakanlığı ve DSÖ'nün durumu yakından takip ettiğini ve kamuoyunu bilgilendireceğini ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.