
Yediemin Otoparklarında Milli Servet Çürüyor
Antalya'da icradan ya da eksik evrak nedeniyle trafikten men edilen binlerce otomobil ve motosiklet, yediemin otoparklarında çürümeye terk edildi.
Antalya’da, çeşitli nedenlerle trafikten men edilen ya da icralık olan binlerce araç, yediemin otoparklarında kaderine terk edilmiş durumda. Lüks otomobillerden motosikletlere kadar geniş bir yelpazede araç barındıran otoparkların çoğu doluluk sınırına ulaştı. Antalya Otoparkçılar ve Oto Yıkamacılar Derneği Başkanı Mustafa Hakan Topçu, mevcut durumun milli servetin heba olmasına neden olduğunu belirtti.
“Yüzde 80’i İcralık Araçlar”
Yıllardır yediemin işletmeciliği yaptığını ifade eden Mustafa Hakan Topçu, Antalya’daki otoparklarında 2 bin 500’ü aşkın aracın bulunduğunu söyledi. Bu araçların yüzde 80’inin icralık olduğunu, geri kalanının ise trafikten men edilen araçlardan oluştuğunu belirten Topçu, “Türkiye genelindeki yediemin otoparklarındaki araç sayısı çok daha fazla. Bu araçlar adeta çürümeye terk ediliyor” dedi.
Tasfiye Süreci İşlemiyor
2022 yılında çıkan tasfiye yasasına rağmen araçların büyük bir kısmının hâlâ otoparklarda beklediğini ifade eden Topçu, sadece 350 aracın tasfiye edildiğini ve bunlardan da sadece 40-50’sinin satıldığını belirtti. Mevcut sistemin yetersiz olduğunu dile getiren Topçu, “Tasfiye işlemleri etkin şekilde yapılsa, çok daha küçük alanlarla bu işi halledebilirdik. Ancak şu an araçlar otoparklarda çürümeye bırakılıyor” şeklinde konuştu.
Motosikletler ve Gümrük Araçları Sorun Yaratıyor
Yediemin otoparklarında en büyük sorunlardan birinin motosikletler olduğunu belirten Topçu, “Motosikletlerin ekonomik değeri genelde düşük. Bir motosikleti otoparka bağlamanın maliyeti, satış fiyatını aşıyor” dedi. Ayrıca gümrük ihlali nedeniyle bağlanan lüks araçların tasfiye sürecinin de karmaşık olduğunu dile getiren Topçu, “Bu araçlar çoğunlukla cezalarını ödemedikleri için otoparkta bekliyor. Sahibinin çıkmaması durumunda gümrüğe teslim ediliyor” ifadelerini kullandı.
“Milli Servet Çürümemeli”
Yıllardır otoparklarda bekleyen araçların ülke ekonomisi için kayıp olduğuna dikkat çeken Topçu, devlet kurumlarının bu süreçte daha etkin bir rol alması gerektiğini vurguladı. “Araçların içerisindeki parçalar bile ekonomik değer taşıyor. Ancak mevcut sistem nedeniyle bu kaynaklar kullanılamıyor. Milli servetimiz heba ediliyor” dedi.
“Herkes Sorumluluk Almalı”
Yediemin işletmecilerinin sorumluluklarının fazla, ancak yetkilerinin sınırlı olduğunu belirten Mustafa Hakan Topçu, kira maliyetleri ve artan masraflar nedeniyle sektörün zor durumda olduğunu söyledi. Topçu, “Tasfiye işlemleri hızlandırılmalı ve her kurum kendi alacaklı olduğu araçlarla ilgili sorumluluk almalı. Sorunun çözümü için herkesin elini taşın altına koyması şart” diyerek çağrıda bulundu.
Kaynak: