Vergi ve Cezalara Gelecek Zam Miktarı Belli Oldu: Hangi Kalem Ne Kadar Artacak?
Vergi, harç ve cezalardaki artışı belirleyen yeniden değerleme oranı 2027 yılı için yüzde 27,83 oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2026 yılı Ekim ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) rakamlarını açıkladı. Ekim ayı verilerinin belli olmasıyla, yeni yılda çeşitli vergi, harç ve cezalara uygulanacak yeniden değerleme oranı ile Kasım ayı kira artış tavanı da netlik kazandı.
Vergi, Harç ve Cezalar Yüzde 27,83 Artacak
Ekim ayına ait Yİ-ÜFE'nin 12 aylık ortalaması baz alınarak hesaplanan yeniden değerleme oranı 2027 yılı için yüzde 27,83 olarak gerçekleşti. Yeni yılda Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), araç muayene ücretleri, emlak vergisi, trafik cezaları, çeşitli harçlar ve vergiler bu oran doğrultusunda artırılacak.
Enflasyon Verilerinin Detayları
Ekim ayında TÜFE, bir önceki aya göre yüzde 2,58, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 29,77 oranında artış gösterdi. On iki aylık ortalamalara göre TÜFE artışı ise yüzde 31,23 olarak gerçekleşti. Bu rakam aynı zamanda Kasım ayı için uygulanabilecek azami kira artış tavanını belirledi.
Harcama grupları incelendiğinde, yıllık bazda en yüksek artış yüzde 40,24 ile konut, su, elektrik ve gaz grubunda görüldü. Ulaştırmada yüzde 36,39, gıda ve alkolsüz içeceklerde ise yüzde 27,73'lük yıllık artış kaydedildi. Aylık bazda ise en yüksek artış yüzde 3,50 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti.
Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık yüzde 28,46, aylık yüzde 2,00 arttı. Endekste kapsanan 174 alt sınıftan 134'ünde artış yaşanırken, 29 alt sınıfta düşüş görüldü, 11 alt sınıfta ise değişim olmadı.
Üretici Fiyatlarında Son Durum
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 1,65, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27,41 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 27,83 artış kaydetti.
Sanayinin dört ana sektörünün yıllık değişimlerinde madencilik ve taş ocakçılığı yüzde 35,12 ile ilk sırada yer alırken, imalat sektöründe artış yüzde 29,04 oldu. Ana sanayi gruplarında ise yıllık bazda en yüksek artış yüzde 33,42 ile enerji grubunda gerçekleşti.
Kaynak: