Üzümün tarladan raflara yolculuğu

Üzümün tarladan raflara yolculuğu

Hasadından işlenmesine kadar her evresinde üreticisine katkı sunan üzümün raflara yolculuğa sürüyor- Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özdemir:- " Ürünlerimiz ülkenin doğu bölgeleri başta olmak üzere tüm yurt geneline gönderiliyor. Bunun yanında büy

KİLİS (AA) - Türkiye'nin üzüm ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı Kilis'te hasat dönemiyle ürünün tarladan sofraya zahmetli yolculuğu başladı.

Budamasından temizlenmesine, hasadından işlenmesine kadar her evresinde üreticisine katkı sunan üzümün raflara yolculuğa sürüyor.

Başlayan hasadıyla ön işlemden geçirilip yaş ve kuru diye ayrıştırılan ürün, tüccarlar tarafından alınıp fabrika ve depolara ulaştırılıyor.

Bölge halkının en önemli geçim kaynakları arasında yerini alan ve kış sezonunun vazgeçilmez besinlerinden olan ürün, işlenmesinin ardından raflarda sarmalık yaprak, koruk turşusu, pestil ve pekmez olarak raflarda yerini alıyor.

Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte üretilen üzümlerin ülkenin büyük bir bölüne ve başta Rusya, İsrail, İran ve Irak olmak üzere bir çok ülkeye ihraç edildiğini söyledi.

Özdemir, üzümün her evresinde insanlığa fayda sağlayan bir ürün olduğunu anlatan Özdemir, aralık ayının sonlarında budama ile başlayan üzüm mesaisinin ağustos'a kadar sürdüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:

"Üzüm bağlarının budama sonrası elde edilen çubukları kışın yakacak olarak kullanılıyor. Yaprak dönemine gelindiğinde yaprakları sarmalık olarak kullanılan ürünümüz, ondan sonraki aşama olan koruk döneminde ise teleme ve turşu yapımında değerlendiriliyor. Daha sonra üzüm olmaya başlar ve kurutmalık ve yaş olarak değerlendirilir. Kurutmalık olarak pestil ve pekmez ürünleri yapılır. Ürünlerimiz ülkenin doğu bölgeleri başta olmak üzere tüm yurt geneline gönderiliyor. Bunun yanında büyük bir bölümü başta Rusya, Suriye, İran, Irak ve İsrail gibi ülkelere ihraç ediliyor."

Üzümden elde edilen pekmez ve pestilin bir çok hastalığın doğal tedavisinde kullanıldığını anlatan Özdemir, çekirdeğinin ise ilaç sanayisinde değerlendirildiğini dile getirdi.

Üretici Ali Makas ise sezonun başladığından bu yana her sabah saat 4'te mesaiye başladıklarını belirtti.

Ürünlerin pazar alanının çok olduğunu ancak fiyatların istedikleri ölçüde olmadığını aktaran Makas, yetkililerden desteklerini esirgememesini istedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler