
Uzmanından Kurban Eti Uyarısı: 24 Saat Dinlendirmeden Tüketmeyin
Kurban Bayramı'na saatler kala uzmanlardan et tüketimi ve saklanmasına yönelik kritik uyarılar geldi. Medicana Konya Hastanesi'nden Uzm. Dyt. Beyza Vural Öten, sindirim sorunları yaşamamak için etin mutlaka dinlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte uzmanlar, etin doğru tüketimi ve saklanmasına dair vatandaşları uyarıyor. Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Uzman Diyetisyen Beyza Vural Öten, "Kurban Bayramı'nda etin nasıl saklandığı ve tüketildiği sağlığımız açısından oldukça önemli. Taze et kesildikten sonra en az 24 saat dinlenmesini öneriyoruz" dedi.
"Et kesildikten sonra kaslarda ölüm katılığı başlıyor"
Taze kesilmiş etin hemen tüketilmesinin sindirim sistemini zorlayabileceğini belirten Öten, "Çünkü ölüm katılığı, yani kasların sertleşme durumu, 24 saat boyunca devam ediyor. Bu durum etin çiğnenmesini ve sindirilmesini zorlaştırıyor. 24 saat sonra ise et yumuşar, sindirimi kolaylaşır" ifadelerini kullandı.
"İlk gün kavurma ya da haşlama tercih edilmeli"
Bayramın ilk günü et tüketiminin geleneksel olduğunu hatırlatan Öten, "Eğer ilk gün et tüketilecekse, haşlama veya kavurma yöntemi tercih edilmeli. Izgara için henüz uygun bir et değildir" dedi. Kavurma yaparken iç yağı veya kuyruk yağı kullanılmaması gerektiğini belirten Öten, bu yağların tansiyon, kolesterol ve kalp-damar hastalıkları riskini artırabileceğine dikkat çekti.
"Biberiye hem lezzet hem de sindirim desteği sağlar"
Etin daha sağlıklı tüketilmesi için baharat önerisinde bulunan Öten, "Biberiye, sindirimi kolaylaştıran enzimleri aktive eder. Eti marine ederken veya pişirme sırasında biberiye kullanılmasını öneriyorum" diye konuştu.
"Etin buzdolabına hemen konması çürümeye yol açabilir"
Etin saklanmasına yönelik de önemli uyarılarda bulunan Öten, şu bilgileri paylaştı:
"Etin içerisinde vücut sıcaklığı bir süre daha devam eder. Bu nedenle kesim sonrası eti hemen buzdolabına koymak çürümeye sebep olabilir. Tepsi üzerinde, hava akımı olan serin ve karanlık bir yerde en az 24 saat dinlendirilmelidir." Ayrıca etin hava almayan poşetlerde bekletilmesinin de renk, doku ve koku bozulmalarına neden olabileceğini söyledi.
"Derin dondurucuda saklama kurallarına dikkat edilmeli"
Uzman Diyetisyen Öten, etin doğru şekilde dondurulması gerektiğini belirterek, "Kurban etleri parçalara ayrıldıktan sonra yıkanmadan, kanı akıtılarak ve uygun poşetlere konularak derin dondurucuda saklanmalı. Mümkünse vakumlu poşetler tercih edilmeli" uyarısında bulundu.
Bayram sofralarında sağlıklı tüketim için bu kurallara dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, özellikle kronik hastalığı olan bireylerin daha dikkatli davranmasını öneriyor.
Kaynak: