Uluslararası öğrencilerin ortak bayram sevinci

Uluslararası öğrencilerin ortak bayram sevinci

Dünyanın dört bir yanından gelerek Türkiye'de eğitim gören Türkiye Burslusu öğrenciler, farklı kültür ve tarihlerine rağmen ortak bir bayram sevinci yaşıyor- Özbekistanlı yüksek lisans öğrencisi Kusaev:- "Ramazan Bayramı burada çok güzel geçiyor. O coşku

ANKARA (AA) - ECENUR ÇOLAK/NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) Türkiye Bursları'yla dünyanın dört bir tarafından Türkiye'de okumak için gelen uluslararası öğrenciler, bütün kültürel farklılıklarına rağmen yeni giysiler, bayram ziyaretleri, tatlı ikramları gibi geleneklerle Ramazan Bayramı heyecanını hep birlikte yaşıyor.

Türkiye Bursları ile Ankara'da farklı üniversite ve bölümlerde eğitimlerini sürdüren çeşitli ülkelerden öğrenciler, Ramazan Bayramı heyecanlarını AA muhabirine anlattı.

Ankara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde yüksek lisans yapan Özbek Kamal Kusaev, Ankara'da geçirdiği süre boyunca Ramazan ayında meydanlarda sergilenen el sanatları, yöresel yemek ve tatlıların çok ilgisini çektiğini söyledi.

Türkiye'nin her ilinden, yöresinden ürün, yemek ve eşyaları bulabildiği için hem kendisinin hem de diğer uluslararası öğrencilerin buraları ziyaret etmeyi çok sevdiğini belirten Kusaev, bu sayede Türkiye'de gitmediği yerleri ve kültürleri de tanıma imkanı bulduğunu bildirdi. Kusaev, şöyle konuştu:

"Ramazan Bayramı burada çok güzel geçiyor. O coşku tüm insanlarda, hatta şehirde hissediliyor. Dışarı çıkınca bayram havası hemen sarıyor insanı. Asılan kandiller, güzelce süslenmiş sokaklar, ağaçlar, mağazalar... Camilerde de çok güzel şeyler yapılıyor. Bir kere Kayseri'de eski bir camide rast gelmiştim, Peygamber efendimizin (SAV) Sakal-ı Şerifi sergileniyordu. Ramazan Bayramı'nda İstanbul da, Ankara da, Türkiye'nin her yeri güzelleşiyor. Bu bize ayrı bir mutluluk veriyor ve o manevi havayı daha çok hissetmemizi sağlıyor."

Türkiye'nin bu burs programıyla dünyanın her köşesinden öğrencilere fırsat vermesinin çok doğru ve güzel olduğunun altını çizen Kusaev, bunun hem Türkiye için hem de öğrencilerin geldikleri ülkeler için faydalı olduğunu kaydetti.

Bunun ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine de katkı sağladığını dile getiren Kusaev, şu ifadeleri kullandı:

"Burada okuyan öğrenciler için Türkiye, ikinci vatan gibi, çok seviyoruz. Türkiye ile ülkelerimiz arasındaki ilişkiler ticari, siyasi, kültürel, yani her alanda gelişsin istiyoruz. Eminim ki Türkiye'ye gelen tüm uluslararası öğrenciler, buradan ayrıldıklarında Türkiye'de kendilerinden bir parça bırakıyor. Memleketlerine döndüklerinde de yine burayla bağını sürdürüyorlar. Gayri resmi bir elçilik gibi yani."

- "Türkiye'de ilk kez bayram geçireceğim için heyecanlıyım"

Bangladeşli Seayd Rashed, Ankara Üniversitesi Tasavvuf bölümünde yüksek lisans yapıyor. Ülkesinde de ailesinden uzak bir şehirde aile özlemiyle üniversite okuduğu anlatan Rashed, Bangladeş'te ramazan ayı ve bayramını kapsayan uzun tatili iple çektiğini söyledi.

Bangladeş'teyken ailesi ve arkadaşlarıyla bir araya gelip bayramlaşarak güzel vakit geçirdiklerinden söz eden Rashed, hem komşularını hem de akraba ziyaretleri yaptıklarını kaydetti. Rashed ayrıca, yaşadıkları şehirdeki meydanda da çevre köylerden gelen Müslümanlarla birlikte bayramlaştıklarını dile getirdi.

Rashed, "Bizim ülkemizde de çocuklar tıpkı Türkiye'deki gibi komşuları gezip hem bayramlaşıyorlar hem de şeker ve çikolata topluyorlar." dedi.

Türkiye'deki ilk Ramazan Bayramı'nda ise Kocatepe Camisi'ne gidip daha sonra arkadaşlarıyla bayramlaşacağını anlatan Rashed, "Ülkemdeki bayramları çok özlüyorum. Bangladeş'te üniversite okuyan arkadaşlarım bayram için kendi evlerine döndüler. Ben de her yıl bayramda evimde olurdum ama bu yıl Türkiye'deyim, o yüzden anne, babamı ve kardeşlerimi çok özlüyorum. Ama Türkiye'de ilk kez bayram geçireceğim için heyecanlıyım." diye konuştu.

- "Müslüman bir ülkede Ramazan Bayramı'nı geçireceğim için çok mutluyum"

Gazi Üniversitesinde Yönetim Bilişim Sistemleri'nde yüksek lisans eğitimi alan Zimbabveli Tinashe Kadirire de ülkesinde Müslümanların sayısı çok az olduğu için herkesin şehir merkezindeki camide toplanıp bayramı idrak ettiklerini anlattı.

Bayram namazından sonra yemeklerin hazırlandığını ve herkesin bir arada olduğuna dikkati çeken Kadirire, bazı zengin Müslümanların da evlerindeki bayram yemeklerine diğer Müslümanları davet ettiğini vurguladı.

Ülkesinde de bayramlarda hamurdan yapılan lokma benzeri bir tatlının yendiğine değinen Kadirire, "Çok heyecanlıyım çünkü Zimbabve ile Türkiye çok farklı. İslami bayramların burada nasıl kutlandığını çok merak ediyorum. Zimbabve'de Hıristiyanlar çoğunlukta olduğu için bayramlarımız ülkece toplu kutlanmıyor. Müslüman bir ülkede Ramazan Bayramı'nı geçireceğim için çok mutluyum." ifadelerini kullandı.

Ankara Üniversitesinde İktisat Bölümü'nde son sınıfta okuyan Zimbabveli Timothy Perego, Türkiye Bursları ile 2012'de Türkiye'ye geldiğini ve Ankara'da birçok bayram geçirdiğini söyledi.

Zimbabve'de bayram sabahı kadın, erkek, çocuk herkesin camilere gittiğini anlatan Perego, "Çocuklara elbiseler, şekerler dağıtılıyor. Tüm gün boyunca beraber oluyoruz. Zamanımız olursa köylere, büyüklerimizin yanına gidiyoruz ve bayram namazını onlarla kılıyoruz." dedi.

Bayram geleneklerinin benzediğine işaret eden Perego, "Türkiye'deki bayramı da çok seviyorum, beğeniyorum. Sabah kalkıp namaza gidiliyor, bayramlaşmalar oluyor. Bizde de misafirliğe gidiliyor. Türkiye'de bulunduğum zaman bayramları kendi ülkemdeymiş gibi yaşıyorum. Zimbabve'de bayramda yapabileceğim şeyleri Türkiye'de yapabiliyorum. Türkiye benim ikinci evim oldu." diye konuştu.

- "Türkiye'de misafire kolonya, Hindistan'da misk ikram ediliyor"

Hacettepe Üniversitesinde yabancılara Türkçe öğretimi konusunda doktora öğrenimine devam eden Hindistanlı Quabız Muhammed, yaklaşık beş yıldır bayramları Türkiye'de geçirdiğini söyledi.

Ülkesinde Ramazan Bayramı'na diğer bayramlardan daha çok özen gösterildiğini belirten Quabız, "Bayram için her aile yeni elbiseler alır. Bayramlıklarımızı giyer, sabah camide namaz için buluşuruz. Bizim ülkemizde bayram namazı için özel bir alan da olur. Köylerde, şehirlerde yaşayanlar meydan gibi hazırlanan, 'eid gah' dediğimiz o özel alanlarda bir araya gelir. Camilerde de bayram namazı kılınır ama bayram olduğu için herkes 'eid gah'a gider. Bin beş yüz, iki bin kişi birlikte namaz kılarız." dedi.

Bayram ziyaretlerinde misafirlere Türkiye'deki kadayıfa benzeyen "sevay" tatlısı ikram ettiklerini belirten Quabız, "Siz Türkiye'de misafirlerin eline kolonya döküyorsunuz ya, biz de güzel kokulu misk veriyoruz. Sizin gibi şeker ikram etme kültürümüz de var. Misafir geldiği zaman kuruyemiş ve kadayıf sunarız. Bir de nohutla hazırlanmış yarı ekşi, yarı acı bir atıştırmalığımızı ikram ederiz. Farklı tatlarda iki üç ikramda bulunuruz." diye konuştu.

Memleketini özlediğini, ülkesinden ve ailesinden uzakta geçirdiği bayramlarda üzgün olduğunu belirten Quabız, "Hindistan'da Ramazan Bayramı'nı festival gibi kutlarız. Hindistan'da en az 6-7 din var. Ancak bu bayram herkesin bayramı gibi kutlanır. Burada gurbetteyim ama Türkiye'deki dostlarım, Hindistan'dan, Pakistan'dan, Türk Cumhuriyetlerinden, Afrika'dan arkadaşlarımız var. Bayramı onlarla beraber geçiriyorum." ifadelerini kullandı.

- "İftarlar hem kalabalık hem de çok güzel yemekler oluyor"

Şilili Dennisse Flores ise Hacettepe Üniversitesinde İletişim Bilimleri alanında yüksek lisans eğitimine devam ediyor. Türkiye'deki Müslüman arkadaşlarının oruç tuttuğundan ve kendisinin de onlarla birlikte iftar yaptığından bahseden Flores, iftarları hem kalabalık bir şekilde hem de çok güzel yemeklerle yapıldığı için çok sevdiğini belirtti.

Kocatepe Camisi'nde de toplu iftara gittiğini söyleyen Flores, oradaki insanların da kendisine çok güzel ve sıcak davrandığını ve ilgilendiklerini dile getirdi.

Ramazan Bayramı'nı ilk kez geçen yıl arkadaşının ailesiyle beraber Diyarbakır'da geçirdiğini ifade eden Flores, arkadaşının geniş bir ailesi olduğu için bayramın her gününü bir sürü akraba ziyareti yaparak geçirdiklerini anlattı. Flores, "Dinlerimiz ve bayramlarımız farklı olsa da, ailelerin bir araya gelip vakit geçirmesi, güzel yemekler yenmesi ortak noktalarımız. Bu da çok güzel." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :