Uludağ Ekonomi Zirvesi

Uludağ Ekonomi Zirvesi

TAV Grubu CEO'su Şener:- "Ülke ekonomilerinde hem dürüst hem cesur firmalar yer edinebilir ve o firmalar hiçbir zaman unutulmaz""- "TAV'ın fiziksel sermayesi sıfırdır. Elimizdeki bütün terminal binaları, havalimanları bir gün devletlere devredilecek çünkü

BURSA (AA) - TAV Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Sani Şener, iş bağlayarak değil iş geliştirerek global bir marka olunabileceğini belirterek, "Ülke ekonomilerinde hem dürüst hem cesur firmalar yer edinebilir ve o firmalar hiçbir zaman unutulmaz" dedi.

Şener, Uludağ Ekonomi Zirvesinin Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkanı Osman Zeki Özger moderatörlüğündeki "Global Marka Yolculuğu" oturumunda yaptığı konuşmada, küresel marka olma yolunda önemli adımlar attıklarını söyledi.

Küresel marka niteliğini elde etmek için öncelikle ülkede çok iyi olmak gerektiğini belirten Şener, "Ülkenizde çok iyi değilseniz diğer pazarlar sizi maalesef kabul etmiyor. Ana iş dışında başka işlerle de iştigal ederseniz çok meşhur olabilirsiniz ama küresel marka yolunda biraz zorlanırsınız. Bu yüzden TAV'ı kurarken 'TAV, sadece havalimanı işi yapacak ve bu işte küresel bir marka olmak için yoluna devam edecek' dedik" ifadelerini kullandı.

Yurt dışındaki rakiplerle mücadele edebilmek için sürekli yenilenmeye ve inovasyona ihtiyaç olduğunu dile getiren Şener, küresel bir markanın belirlediği kilometre taşlarının olması gerektiğini anlattı.

Şener, şirketi kurduktan sonra havalimanı sektöründe iyi bir potansiyel gördüklerini dile getirerek, "Baktık ki bu sektör iki unsurdan oluşuyor; uçak üreticileri ve hava meydanları işletmeleri. Sektör, bu iki oyuncuya göre çok geride kalmış. Uçak üreticileri A 380, 747 S yaparken havalimanları perişan vaziyette. Uçak şirketleri çok değişik hizmetler sunarken havalimanları gelişmemiş halde. O yüzden burada büyük bir gelişme olacağını varsayıp bu sektöre yüklendik" değerlendirmesinde bulundu.

Büyümede sermayenin en önemli konu olduğunu aktaran Şener, Reuters'a "Halka açılacağız" diye bir demeç verdiğini, bunun üzerine önce Bahreyn, sonra Kuveyt ve Avustralya'ya fon sattıklarını, bu şekilde sermaye ihtiyaçlarını karşıladıklarını ifade etti.


- "İstanbul Borsasında değerimiz 3 milyar dolar"


Halka arzın, TAV'ın küreselleşme yolundaki en büyük adımı olduğunu vurgulayan Şener, işletme olarak bölgesel, finansal bakımdan ise küresel bir firma olma hedeflerine değindi.

Çok başarılı bir halka arz gerçekleştirdikten sonra önlerinin açıldığını söyleyen Şener, şöyle devam etti:

"Bu bizim için önemli bir noktaydı. Başarılı olmak için çalışkan ve akıllı olacaksınız. Bunlar yetmiyor,zamanı yakalamak da önemli. Şans mutlaka olacak ama zamanı yakalamak lazım. Biz de TAV olarak 1997'de özelleştirmeyi yakaladık ve bunu iyi şekilde değerlendirdik. Küresel bir marka olarak yolumuza devam ettik. Çok sayıda stratejiniz, planınız, programınız olabilir ancak uygulamaya geçmezseniz hiçbiri geçerli değildir. Bilgi sermayesinin çok yüksek olması gerek. TAV'ın fiziksel sermayesi sıfırdır. Elimizdeki bütün terminal binaları, havalimanları bir gün devletlere devredilecek çünkü özelleştirmeden aldık hepsini, yap-işlet-devret projeleri.

Malımız yok, şirket arabalarımız bile kiralık. Baktığınızda İstanbul Borsasında 3 milyar dolar değerimiz var. Bu demektir ki; bilgi sermayeniz, iş yapma metodunuz, kontratınız ve bunları gerçekleştirebileceğiniz inanç ve sosyal sermayeniz öne çıkıyor. Entelektüel sermayesi yüksek firmaların küresel pazarda değer kazanacağına ve marka olabileceklerine inanıyoruz."

Şener, "Vasat insanlar ve şirketlerin vasatın üstünde başarı ve gelir elde edebileceği ortamlar küresel markette yok. Artık iş bağlayarak değil iş geliştirerek insanlar bir yere gelebilecek. Ülke ekonomilerinde hem dürüst hem cesur firmalar yer alır ve o ülke o firmaları hiçbir zaman unutmaz" diye konuştu.

Uludağ Ekonomi Zirvesi

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler