Ultra İşlenmiş Gıdalar Erken Yaşta Kanser Öncüsü Geliştiriyor

Ultra İşlenmiş Gıdalar Erken Yaşta Kanser Öncüsü Geliştiriyor

Gazi Üniversitesi Tıbbi Onkoloji öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, ultra işlenmiş gıdaların erken yaşta kolorektal kanser riskini %45 artırdığını gösteren yeni bir çalışmayı paylaştı.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, ultra işlenmiş gıdaların (UİG) bağırsak kanseri riski üzerindeki etkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Coşkun, bu tür gıdaların özellikle genç yaşlarda kolorektal kanser riskini artırdığını gösteren bilimsel verileri kamuoyu ile paylaştı.

Prof. Dr. Coşkun, yaklaşık 30 bin kadının diyet ve endoskopi verilerini inceleyen yeni bir çalışmanın sonuçlarını aktardı. Çalışma, ultra işlenmiş gıdaları fazla miktarda tüketen bireylerin, az tüketenlere kıyasla yüzde 45 daha fazla adenoma (kolorektal kanser öncüsü) geliştirdiğini ortaya koydu. Bu bulgular, Chan ve arkadaşlarının imzasıyla saygın bilim dergisi JAMA Oncology'de yayımlandı.

Kolorektal Kanserle İlişkilendiren İlk Çalışma

Çalışmanın sonuçlarının önemine dikkat çeken Coşkun, araştırmanın daha önce genel kolorektal kanser ile UİG tüketimi arasında bir ilişki bulmuş olmasına rağmen, bu çalışmanın ultra işlenmiş gıdaları erken başlangıçlı kolorektal kanserle ilişkilendiren ilk çalışma olduğunu belirtti.

Coşkun, sosis, salam, hazır çorbalar, kola ve patates cipsleri gibi gıdaların tüketiminin diyabet ve kalp hastalıklarının yanı sıra bazı kanser türlerinin görülme riskini artırabileceğini gösteren önceki çalışmaları hatırlattı. Yeni çalışmada ise hazır yemekler, paketli atıştırmalıklar, yüksek şeker, tuz, doymuş yağ içeren ve bol katkı maddesi barındıran endüstriyel gıdaların günlük tüketim miktarları incelendi.

Uzmanından Korunma Stratejisi Tavsiyesi

Prof. Dr. Uğur Coşkun, günlük 5-10 porsiyon gibi yüksek ultra işlenmiş gıda tüketiminin bağırsak sağlığını olumsuz etkileyebileceğini ve erken başlayan kolorektal kanserin sebepleri arasında yer alabileceğini ifade etti.

Bununla birlikte, Coşkun, ultra-işlenmiş gıda tüketiminin doğrudan kolon kanserine neden olabileceğine dair henüz kesin bir bilgi olmadığını, ancak bu verilerin UİG'lerden uzak durmanın erken yaşta kolon kanseri riskini azaltmada bir strateji olabileceğini gösterdiğini vurguladı.

Coşkun, erken yaşlarda kolon sağlığını korumak için şu tavsiyelerde bulundu:

  • Şeker, tuz ve doymuş yağ oranı yüksek gıdalardan uzak durulmalı.

  • Lif, vitamin ve mineral yönünden fakir, yapay katkı, renklendirici ve tatlandırıcı içeren gıdalardan mümkün olduğunca kaçınılmalı.

  • Daha çok sebze, meyve ve tam tahıllı ürünler gibi yüksek lif içeren doğal besinler sıkça tüketilmelidir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler