Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan hakkında gensoru

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan hakkında gensoru

AK Parti Sivas Milletvekili Soluk:- "Yasama organı denetim yollarını kullanmalıdır ama milletimizin geleceğine yapılan asırlık projeleri dünya hayranlıkla izlerken bizler de yapılanların hakkını verelim"

AK Parti Sivas Milletvekili Habib Soluk, "Yasama organı denetim yollarını kullanmalıdır ama milletimizin geleceğine yapılan asırlık projeleri dünya hayranlıkla izlerken bizler de yapılanların hakkını verelim." dedi.

AK Parti Sivas Milletvekili Soluk, CHP'nin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmamasına ilişkin görüşmeler sırasında grubu adına söz aldı.

Soluk, Kamu İhale Kanunu çerçevesinde yapılan ihalelerin mevzuata uygun ve şeffaf olarak gerçekleştirildiğini söyledi.

AK Parti iktidarları döneminde her alanda dünyanın örnek olarak gösterdiği yatırımların yapıldığını ve yapılmaya devam edileceğini vurgulayan Soluk, 2002'den beri ülkenin her yerini ulaşılır hale getirmeye çalıştıklarını vurguladı.

Ulaştırma ve haberleşme alanında mega projelerin ülkenin hizmetine sunulduğunu dile getiren Soluk, kaderine terk edilen demiryollarının da makus talihinden kurtarılarak yeniden devlet politikası haline geldiğini ifade etti.

Soluk, "Yasama organı denetim yollarını kullanmalıdır ama milletimizin geleceğine yapılan asırlık projeleri dünya hayranlıkla izlerken bizler de yapılanların hakkını verelim." diye konuştu.

AK Parti hükümetleri döneminde ülkenin uydu fırlatacak seviyeye ulaştığının altını çizen Soluk, TURKSAT 3A, TURKSAT 4A, TURKSAT 4B'nin fırlatıldığını, 2020'de TURKSAT 5A ve 2021'de TURKSAT 5B uydularının fırlatılarak, hizmete sunulacağını bildirdi.

Tamamen yerli ve milli olarak üretilecek TURKSAT 6A'nın çalışmalarının sürdüğünü belirten Soluk, şöyle konuştu:

"Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Demiryolları bir ülkeyi medeniyet ve refah nurlarıyla aydınlatan kutsal bir meşaledir. Demiryolları inşaatı siyaseti, hedeflerine ulaşmak için durmadan başarı ile tatbik edilmelidir' sözlerine rağmen demiryolları, Atatürk'ün gösterdiği muasır medeniyet hedefini unuturcasına maalesef ihmal edilmiş, uzun yıllar ray bağlantılarına anahtar değmemiş, adeta kendi kaderine terk edilmişti. Malazgirt Zaferi'nde Sultan Alparslan gibi 'kefenimi giydim' diyebilen Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 2003 yılındaki talimatlarıyla demir yolları makus talihinden kurtarılarak yeniden devlet politikası haline getirilmiştir."

Habib Soluk, AK Parti iktidarında saymakla bitiremeyeceği mega projelere imza atıldığını, bunların görmezden gelinemeyeceğini ifade ederek, "Bunun en azından haksızlık olduğunu düşünüyorum. Gelecek nesilllere miras kalacak bu asırlık projelerin gensorularla önlenmesine asla gönlümüz razı olmayacaktır." dedi.

- "Keyfilik arttı"

CHP adına konuşan Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Başbakan Binali Yıldırım'ın "İş mi yapacağız, mevzuat mı kollayacağız." diyerek, iktidarın iş şeklini aktardığını savundu.

Gazi Meclisin, kurtuluş mücadelesi verirken dahi içinden çıktığı Meclisi en sert şekilde denetlediğini, Atatürk dahil kimsenin kendisini hukukun üstünde görmediğini anlatan Öztrak, AK Parti iktidarları döneminde yönetimde keyfiliğin arttığını öne sürdü.

AK Parti'nin 2003'ten bu yana Kamu İhale Kanunu'nu 42 kez değiştirerek, "kanuna uymak yerine kanunu kendine uydurduğunu" savunan Öztrak, kanuna göre pazarlık usulünün özel ve istisnai durumlarda kullanılacağını ancak bu istisnanın iktidar tarafından açıkça suistimal edildiğini ileri sürdü.

Bakanlığa bağlı kurumların açtığı ihaleleri "iktidar partisine yakınlığıyla bilinen müteahhitlerin" aldığını iddia eden Öztrak, ihalelere ilişkin bilgi edinme hakkını kullandığını ancak yanıt alamadığını söyledi.

Soru önergelerine de yanıt alamadığını öne süren Öztrak, "Hukuksuz bir iş yoksa idarenin çok rahatlıkla paylaşacağı bu bilgiler neden milletle paylaşılmaz?" diye sordu.

Öztrak, şunları kaydetti:

"Eğer bi̇ri̇leri̇ TBMM'nin çıkardığı bi̇r kanuna uymuyorsa, kanuna karşı hi̇le yapıyorsa bunu yapanların hesap vermesi̇ lazım. Yöneti̇m keyfi̇li̇k kaldırmaz. Keyfi̇ yöneti̇mlere saygı duyulmaz. Eğer i̇kti̇dar, 'OHAL reji̇mi̇ uyguluyorum, ki̇mseye hesap vermem, kanun di̇nlemem, i̇stedi̇ği̇m gi̇bi̇ davranırım' di̇ye düşünüyorsa; kusura bakmasın o zaman bi̇z de 'bu OHAL, FETÖ i̇le mücadele i̇çi̇n deği̇l, yandaşı abat etmek i̇çi̇n çıkarıldı' deri̇z."

Bakanların Meclise karşı sorumluluğu bulunduğunu anımsatan Öztrak, "Mecli̇s, bu duruma vazi̇yet etmek zorundadır. İhalelerde rekabet şartlarının oluşmasını engelleyenlerden ve adrese i̇hale tesli̇m etmek i̇çi̇n i̇sti̇snai̇ şartlarda uygulanabi̇lecek hükümleri̇, i̇sti̇smar ederek kanuna karşı hi̇le yapanlardan hesap sormak zorundadır. " dedi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :