TZOB Genel Başkanı Bayraktar soruları yanıtladı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar soruları yanıtladı

"Herkesi uyarıyorum, tekrar meydanlara çıkarız. Herkes bu ülkeyi doyuran insanların kıymetini bilmek zorunda. Yoksa bu ülkenin gıda güvencesi tehdit altında, ithalatla falan bu ülkeyi doyurmak mümkün değil" - "(ESK'ye ve TMO'ya ithalat yetkisi veren karar

ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım sektörünün Türkiye'de kıymet görmediğini savunarak, "Herkesi uyarıyorum, tekrar meydanlara çıkarız. Herkes bu ülkeyi doyuran insanların kıymetini herkes bilmek zorunda. Yoksa bu ülkenin gıda güvencesi tehdit altında, ithalatla falan bu ülkeyi doyurmak mümkün değil." dedi.

Bayraktar, TZOB Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, temmuz ayında üreticide ve markette tarımsal ürün fiyatlarında meydana gelen değişimle başta buğday olmak üzere bazı ürünlerde yaşanan tartışmaları ve tarımdaki gelişmeleri değerlendirdi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bayraktar, bazı canlı hayvanlarla ette ESK'ye gümrük vergisiz ithalat yetkisi verilmesinin piyasaya etkisi ve bunun kurbanlık hayvan fiyatlarına yansımasının nasıl olacağına ilişkin bir soru üzerine, ithalat yapılmamasını arzu ettiklerini, hasat devam ederken kararname çıkarılmasının yanlış olduğunu söyledi.

Böyle bir kararname çıktığında ucuz ithal mal geleceği için tüccarın üreticiden alım yapmadığını, sanayicinin de tüccardan mal almadığını dile getiren Bayraktar, bu durumda buğdayda olduğu gibi piyasanın kilitlendiğini belirtti. Bayraktar, "Şimdi de mısır hasadı başlıyor, ithalat kararnamesi açıklanıyor. İnşallah bu mısır hasadını olumsuz etkilemez. TMO'nun bir an evvel mısır fiyatlarını açıklamasını ve piyasaya hızlı bir şekilde girmesini arzu ediyoruz. Piyasanın olumsuz etkilenmemesi için bu zorunlu. Zamanlama manidar..." diye konuştu.

- "Herkes aklını başına alsın"

Bayraktar, gıdanın yanı sıra enflasyonu etkileyen diğer sektörlerin üzerine de gidilmesi gerektiğinin altını çizerek, tarım sektörünün mağdur edildiğini, çiftçileri tarımda zor tuttuklarını anlattı.

Tarımın da sanayi gibi bir reel sektör olduğunu dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti:

"Bu ülkede sanayiye verilen kıymet tarım sektörüne verilmiyor. Bu ülkeyi doyuranlar bu ülkede kıymet görmüyor. Herkesi uyarıyorum, tekrar meydanlara çıkarız. Herkes bu ülkeyi doyuran insanların kıymetini bilmek zorunda. Bu anlaşılıncaya kadar mücadelemiz devam edecek. Yoksa ülkenin gıda güvencesi tehdit altında, ithalatla falan da ülkeyi doyurmak mümkün değil. Bu ülke topraklarının yüzde 70'inde buğday ekiliyor, bu kadar önemli bir ürün. Söz konusu ürünleri üretenleri mağdur etmeye kimsenin hakkı yok. Böyle yanlış kararnameleri çıkarıyorlar, insanları mağdur ediyorlar, tepki koyunca da 'niye tepki koydun?' diyorlar, koyacağız. Benim görevim bu. Meydanlara çıkarız, herkesi uyarıyorum, meydanlara bir çıkmaya başlarsak arkası gelir. Kimse bizi durduramaz, herkes aklını başına alsın bu ülkede."

- "Tarım Ekonomi Bakanı'nın umurunda değil"

Bir soru üzerine yeni göreve gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile bu hafta bir görüşme fırsatının olacağını belirten Bayraktar, bu konuları kendisine de anlatacaklarını ve tarım sektörüne ilişkin kapsamlı bir rapor sunacaklarını söyledi.

Bayraktar, enflasyonla mücadeleyle ilgili de değerlendirmelerde bulunurken, ESK'ye ve TMO'ya verilen ithalat yetkilerine de değinerek, şunları kaydetti:

"Ekonomi Bakanı 'enflasyonu düşüreceğim' diye her alana dalıyor. Onun yönlendirmesiyle de oldu bu. Yeni Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımızın çok dikkatli olması lazım. Ekonomi Bakanı'nın tarım umurunda değil. Burada dikkatli olması gereken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı'dır, imza koymayacak bu gibi kararnamelere. Hiç umurunda değil adamın, buğday üreticisi ne üretiyormuş, hangi koşullarda üretim yapıyormuş... Büyükşehirler yaşanmaz hale geldi, kırsaldan müthiş göç var, bunu görmüyor musunuz? Gözünüz kör mü sizin?"

İthalat kararnamesinin üreticiye darbe vuran bir adım olduğunu belirten Bayraktar, "Çiftçi buğday üretiminden kaçarsa ne yapacağız? Türkiye'nin her sene 20-22 milyon ton buğday üretmesi lazım, kiminle yapacağız bu üretimi? Rusya'nın, Ukrayna'nın kapısına gideceğiz, buğday alacağız. Ondan sonra dünya fiyatlarını da şişiriyoruz. Kendi üreticisini beslemeyen hükümetler başka ülkelerin çiftçisini besler." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler