TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

"Sütte şu an ülkede ne üretici ne de tüketici lehine işleyen bir piyasa vardır; sadece belli kazananların olduğu bir piyasanın sürdürülemez olduğu yakın zamanda görülecektir"

ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, süt piyasasının üretici ve tüketicinin lehine olmadığını ifade ederek, bunun sürdürülemez olduğunun yakın zamanda görüleceğini savundu.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, yılın ilk 6 ayında sanayiye aktarılan inek sütü miktarının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,2 artarak 4 milyon 798 bin 248 tona çıktığını belirtti.

Rakamların sanayicinin geçen yılki seviyelerin üzerinde süt almaya devam ettiğini gösterdiğini kaydeden Bayraktar, "Tespitlerimize göre, çiğ süt litre fiyatı Türkiye ortalaması olarak 2016 yılı mart ayında 99 kuruşken, nisanda 1 lira 2 kuruş, mayısta 1 lira 3 kuruşa, haziranda 1 lira 6 kuruşa çıktı. Temmuzda 1 lira 5 kuruş oldu. Et ve Süt Kurumu, çiğ süt litre fiyatında Türkiye ortalaması 1 lira 15 kuruşu geçene kadar alımlara devam etmelidir. Eğer süt fiyatları 1 lira 15 kuruşun üzerine çıkarılamazsa hayvancılığımız sıkıntı yaşayabilir." ifadelerini kullandı.

- "İhracat ve üretim artışı üretici fiyatlarına yansımıyor"

Bayraktar, ülkenin çiğ süt ihracatında da önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkati çekerek, ancak ihracattaki artışın üretici fiyatlarına yansımadığını belirtti. Bunun kabul edilebilir olmadığına işaret eden Bayraktar, "Üreticimiz yoğun emek sarf ederek elde ettiği ürününü 2 yıl öncesinin bile değerine satamazken, marketlerde içme sütünün yüzde 11,6, yoğurdun yüzde 0,7, beyaz peynirin yüzde 9,8, tulum peynirinin yüzde 22,3, kahvaltılık tereyağın yüzde 16, dondurmanın yüzde 23, ayranın ise yüzde 24,9 artmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Biz üreticiler olarak 24 ay önceki fiyatı muhafaza etmenin mücadelesini verirken, marketlerde fiyatların artıyor olmasını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Bu işte bir yanlış olduğu herkes tarafından net olarak görülmektedir. Sütte şu an ülkede ne üretici ne de tüketici lehine işleyen bir piyasa vardır, sadece belli kazananların olduğu bir piyasanın sürdürülemez olduğu yakın zamanda görülecektir." değerlendirmelerinde bulundu.

Sektörün ödeme noktasında da sıkıntı yaşadığının altını çizen Bayraktar, şöyle devam etti:

"Firmaların büyük bir kısmı 20-25 gün olan ödeme sürelerini 60-65 güne kadar çıkardı. Bazı büyük firmalar var ki mayıstan beri, 4 aydır üreticilerimize süt paralarını ödemiyorlar. Üreticilerimiz parasını alacak ki yem alabilsin, üretimini devam ettirebilsin. Para almayan üretici mecburen yemi vadeli alıyor, bu da en az yüzde 9 daha pahalı almasına neden oluyor. Buna bir şekilde dur demek lazım."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler